Topul restanţierilor la credite în Moldova. Află ce judeţ are cele mai mari împrumuturi! FOTO
Dimensiune font:
* datoriile la bănci au crescut simţitor la împrumuturile contractate de moldoveni atât în lei, cât şi în valută * datele prezentate de Banca Naţională a României pentru ianuarie 2013 scot în evidenţă faptul că în toate cele şase judeţe restanţele s-au majorat chiar şi cu 79% la unele tipuri de credite
Valoarea totală a creditelor în lei şi valută la nivelul Moldovei era de peste 20 de miliarde lei, în ianuarie 2013, iar peste 12% din aceasta reprezentau restanţe. Potrivit celor mai recente date prezentate de Banca Naţională a României, cele mai mari împrumuturi au fost acordate în judeţul Iaşi, acestea însumând peste 7,5 miliarde de lei, în prima lună din an.
Ieşenii au acumulat şi restanţe însemnate la cele două tipuri de credite, în lei şi valută, faţă de prima lună din 2012. Astfel, la împrumuturile în lei restanţele au înregistrat cea mai mare creştere din regiune, respectiv 19%, în timp ce întârzierile la creditele în valută au ajuns la 30%. Valoarea creditelor în lei la nivelul judeţului Bacău a crescut în ianuarie 2013 cu 14%, până la peste 2 miliarde. Majorări însemnate în ceea ce priveşte restanţele la împrumuturile în lei s-au înregistrat în Vaslui, Neamţ şi Botoşani. Creşterile datoriilor în aceste judeţe variază de la 15% la 17%, în ianuarie 2013 faţă de aceeaşi lună a anului trecut.
Restanţe la creditele în valută, în creştere cu 79%
Cele mai mari credite în valută erau înregistrate în judeţul Iaşi, de peste 5,2 miliarde de lei, iar restanţele la acest tip de împrumut au înregistrat o creştere de peste 30% faţă de ianuarie 2012. Cei care au preferat creditele în valută sunt în egală măsură agenţii economici şi populaţia. Din banii contractaţi de populaţie, cea mai mare parte s-a dus pentru cumpărarea de locuinţe, dar o pondere însemnată o reprezintă şi împrumuturile în valută luate pentru consum.
„Împrumuturile pentru locuinţe includ creditele acordate gospodăriilor populaţiei în scopul investirii în locuinţe pentru utilizare proprie sau pentru închiriere, inclusiv în scopul construirii sau în scopul renovării locuinţelor. Acestea cuprind credite garantate cu proprietăţi rezidenţiale care sunt folosite în scopul achiziţionării de locuinţe, precum şi alte credite pentru achiziţionarea de locuinţe efectuate pe baza unei garanţii personale sau a altor forme de active“, au explicat oficialii BNR. Cea mai mari creştere la restanţele împrumuturilor în valută, respectiv 79%, s-a înregistrat în judeţul Bacău.
Comportamentul locuitorilor din Moldova vizând economisirea variază în funcţie de judeţ şi de tipul de depozit. Astfel, disponibilităţile la vedere în lei au scăzut chiar şi cu 22% în ianuarie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, depozitele în valută au crescut în toate cele şase judeţe ale regiunii. Astfel, la Vaslui majorarea a fost de peste 15%, în timp ce la Iaşi, aceasta a ajuns la aproximativ 27%. (Alina Stan)
5,2 miliarde de lei - valoarea totală a creditelor în valută de la nivelul judeţului Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
birlic
Mar 05, 2013
a se vedea restantele la credite ale firmelor patronate de maricel popa!!! daca s_ar da publicitatii ati ramane cu gura cascata toata viata!!! si pentru asta a fost rasplatit cu numirea ca secretar de stat!!! asta_i capitalismul in romania!!! pentru tot ce a cumparat de la stat nu a dat un leu din buzunar--a cumparat totul numai prin credite pe care nu le_a achitat in intregime niciodata!!!
Adauga comentariul tau