Totul despre timbrul de mediu
Dimensiune font:
* proprietarii de maşini vor achita timbrul de mediu, noua variantă a taxei auto, începând de astăzi * pentru plata acestuia este nevoie de cartea de identitate a autoturismului, de actele de vânzare şi de o expertiză tehnică efectuată de RAR * de la jumătatea lui aprilie va porni şi sesiunea 2013 a programului „Rabla”
Începând de astăzi intră în vigoare ordonanţa guvernamentală care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor. Acesta va înlocui actuala taxă auto, dar nu va fi achitat însă de toţi. Astfel, prin introducerea timbrului de mediu, pentru maşinile din categoriile Euro 4 şi Euro 3 se va plăti la înmatriculare o taxă mai mare cu 10-15 % faţă de nivelul din prezent. Suma de plată va scădea însă cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. În ceea ce priveşte tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemănător cu cel din prezent.
Şoferii care îşi vor plăti timbrul de mediu începând din 15 martie au nevoie de cartea de identitate a vehiculului, de documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata timbrului şi de rezultatul expertizei tehnice efectuate de Registrul Auto Român, arată normele metodologice pentru aplicarea noii taxe.
„Rabla” începe la jumătatea lui aprilie
Cei care se gândesc la achiziţionarea unui autoturism nou se pot înscrie în sesiunea 2013 a programului „Rabla”. Aceasta va demara până la jumătatea lunii aprilie, iar reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că au în vedere şi introducerea pentru casare a maşinilor cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani. Astfel, zilele acestea a fost lansată sesiunea 2013 pentru programul LIFE+, un instrument financiar al UE pentru mediu. „Lucrăm la fundamentarea acestui program (Rabla - n.r.), astfel încât să-l putem finaliza la finele lunii martie. Începând cu prima decadă a lunii aprilie va demara implementarea noului concept al programului „Rabla”. Sunt o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3 care au zece ani pe piaţa auto din România şi acestea vor face obiectul programului „Rabla”. Orientarea noastră, în momentul acesta, este ca voucherul să aibă o valoare de 1.500 de euro, asta ţinând cont şi de faptul că pentru autoturismele electrice dăm un bonus de 2.500 de euro”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Această iniţiativă vine pe fondul unor declaraţii ale vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, Brent Valmar, care susţine că programul are câţiva ani de când a debutat şi, cu toate că a pornit pe un trend pozitiv, în prezent a obosit şi are nevoie de revigorare. (Dana Chiru)
În 2012, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat 171 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau