Bucovina cea frumoasă şi piperată
Dimensiune font:
Adina Zancu
Pentru moldoveni, nu cred să existe destinaţie turistică pentru sărbătorile de iarnă mai frumoasă şi mai la îndemâna ca Bucovina. După numai 2-4 ore de călătorit cu maşina sau cu trenul, poţi schimba dealurile golaşe cu munţi încă acoperiţi de brazi. Dacă ai noroc, poţi descoperi brazi, molizi, fagi, mesteceni, arini gemând sub greutatea zăpezii, ceea ce face peisajul de poveste.
Nici talentul gastronomic al bucătarilor din „Ţara fagilor” nu poate fi contestat. Rar nimereşti la vreo cârciumă, pensiune sau hotel unde să nu-ţi placă bucatele. Aproape numai prin părţile astea poţi gusta un borş de păstrăv, hribi cu smântână, păstrăv afumat în cetină, tochituri cu salată de sfeclă roşie şi hrean, knedle (găluşte cu prune), tocinei, pampuşte sau cozonac cu mac. Numai cine nu le-a gustat nu ştie ce pierde. Bucovina nu duce lipsă nici de pârtii de ski, deşi ar mai fi loc de câteva pentru a evita aglomeraţia, mai ales în perioada sărbătorilor. Dacă mai adaugi un foc de tabăra, un vin fiert şi câteva colinde ca acum 100 de ani, ai tabloul unor sărbători de iarnă perfecte. Însă perfecţiunea vine cu un preţ, unul piperat.
Pachetele pentru Crăciun sau Revelion în Bucovina nu sunt deloc ieftine. Tarifele sunt comparabile cu ofertele agenţiilor de turism din Paris, Veneţia şi chiar faimoasele staţiuni alpine din Austria. Nu spun că Bucovina ar fi o destinaţie turistică mai prejos decât cele enumerate, din contră, însă, pentru moldoveni e cam scumpă. Pensiunile de lux au oferte care ajung la 5.000 de lei pentru un cuplu, incluzând cazarea, masa şi distracţia de Revelion. Chiar şi la pensiuni modeste, un cuplu nu poate petrece câteva zile de Revelion fără 1.500 de lei, fără prea multe bucate incluse în pachet. Dacă îţi doreşti o masă tradiţională în seara dintre ani, mai trebuie să scoţi din buzunar între 100 şi 300 de lei de persoană. Pentru a-şi justifica tarifele exorbitante, unii proprietari de hoteluri şi pensiuni promit plimbări cu telegondole care nu sunt încă puse în funcţiune. Fiecare patron profită cât de mult poate de perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales dacă natura a lăsat şi un strat generos de zăpadă. Chiar şi cei mai nepretenţioşi turişti, obişnuiţi să-şi prepare singuri bucatele, iar gâtul să şi-l umezească cu ce-au adus de acasă, trebuie să facă mari eforturi pentru a-şi permite o minivacanţă bucovineană. Numai cazarea într-o căbănuţă cu 3-5 camere depăşeşte 4.500 de lei pentru zilele de sfârşit de an.
Cu toate acestea, mai toate facilităţile de cazare din Bucovina sunt pline ochi în perioada dintre Crăciun şi Revelion. Acest fapt nu poate demonstra decât două lucruri, fie moldovenii nu sunt atât de săraci pe cât se spune, fie mai e loc de pensiuni în Bucovina.
Pentru cei care suspină după câteva zile de relaxate şi aer tare de munte, însă vântul le trece prin buzunare, le recomand Bucovina în extra sezon. E adevărat că o bună parte a spiritului sărbătorilor se risipeşte după Revelion, însă oricând poate fi o sărbătoare dacă eşti alături de cei dragi.
La mulţi ani! Sărbători fericite!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau