Biserica Sfinții Atanasie și Chiril - GALERIE FOTO
Dimensiune font:
Campanie de informare derulată de Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”: Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril” (strada Atanasie, nr. 20) ce poartă hramul „Sfinţii Atanasie şi Chiril” (18 ianuarie).
Amplasată în centrul vechi al oraşului Iaşi, Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril” a fost construită între anii 1672-1674. Istoricii însă nu au căzut de acord asupra numelui celui care a întemeiat ctitoria. Unii vehiculează numele doamnei Margarita, soţia domnitorului Simion Movilă, iar alţii vorbesc despre Atanasie Patelaros, un ierarh care administra bunurile mănăstireşti greceşti din Moldova.
Biserica a fost construită în stilul celor moldoveneşti, ridicată în plan triconc, cu pridvor, pronaos, naos şi altar. În exterior, pereţii sunt tencuiţi şi decoraţi doar prin şiruri de ocniţe şi pilaştri, prin cele două brâie – unul adâncit, celălalt ieşit în relief şi prin ancadramentul ferestrelor. Catapeteasma a fost apreciată de Gh. Balş pentru deosebita sa frumuseţe.
Construcţia a suferit serios de pe urma incendiilor din 1822 şi 1844, dar şi după bombardamentele din 1941 şi din 1944. Apoi, cutremurul din 4 martie 1977 a lovit din nou, aici fiind necesare noi reparaţii. Pereţii interiori nu sunt pictaţi, fiind împodobiţi doar cu icoane. Dar, se pare că biserica ar fi fost totuşi pictată, la 1855, de zugravul Atanasie din Sibiu.
În prezent, biserica are în patrimoniu două clopote mari din secolul al XVIII-lea, un potir din 1856, o icoană a Maicii Domnului îmbrăcată în argint, din 1845, cărţi bisericeşti în slavonă, greacă şi chirilică, datând din secolul al XVIII-lea. Nu mai puţin importante sunt o icoană a Sfântului Sava şi icoana de hram, o pictură veche, parţial ferecată în argint.
Un timp, Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril” a avut ca filială biserica zisă „Vulpe” sau „a Vulpii”, din Sărărie, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Între anii 1972 şi 1997, când Biserica „Sfinţii Atanasie şi Chiril” a fost închisă, preoţii parohiei au slujit la biserica „Vulpe”. După 1997, ctitoria a devenit paraclis al Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România, filiala Iaşi, dar şi a Spitalului Clinic de Penumoftiziologie. Din acest motiv, bisericuţa de piatră poartă şi un al doilea nume, anume acela de „Biserica Doamnelor”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau