„Nu am creat vreodată rebut în lucrul cu studenţii”

default

Dimensiune font:

| 25-07-2013 06:04

* într-un mic laborator, neştiut de aproape nimeni, în subsolul celei mai vechi universităţi din ţară stă ascunsă aparatură în valoare de peste un milion de euro * în spatele acesteia, un om şi-a dedicat viaţa cercetării, inovării şi, implicit, miilor de studenţi pe care i-a format * unul dintre cei mai prolifici oameni de ştiinţă români ai momentului este învăluit cu o aură de bun simţ şi modestie cum rar poţi întâlni

- La 60 de ani de viaţă şi peste 30 de carieră, cât de bine se poate trăi din meseria de inventator?
- Anul trecut eu am realizat 36 de lucrări cotate ISI, au apărut 28, dar nu am ştiut de concediu, nu am plecat nicăieri. Şi cum în graficul meu de evoluţie a publicaţiilor ştiinţifice părea un salt destul de înalt, am zis să nu rămân cu el singular şi să repet şi anul acesta. Mă simt oarecum obosit, dar e important ceea ce fac mai ales pentru performanţa laboratorului. Pentru că eu nu pun mai presus performanţa mea, producţia mea ştiinţifică de cea a laboratorului în care lucrez. Eu sunt adeptul ideii că un om trebuie să reprezinte o instituţie, iar instituţia trăieşte prin puterea fiecărui angajat. După '90 în instituţii şefii care se impun, nu care sunt aleşi, vor să culeagă roade nemeritate. Eu, de aceea, le spun tuturor că toată viaţa am trăit din sudoarea muncii mele. Chiar şi în viaţa academică. Aici noi facem performanţă ştiinţifică, de ce nu am face şi performanţă umană. Istoria se scrie şi cu noi şi fără noi, depinde ce lăsăm noi pentru istorie şi cum scriem istoria.

Legea inventatorilor îşi taxează beneficiarii

- Lucrul cu studenţii este mai greu decât cel în laborator?
- Nu pot spune că am creat vreodată rebut în lucrul cu studenţii. Totdeauna am vrut să pun cât de puţin în formarea unui student. Poate cea mai importantă latură pe care am vrut s-o stimulez a fost creativitatea. Să-l învăţ să creeze, să-l învăţ să realizeze invenţii. Mi-a fost dragă inventica şi am preluat-o cu toate şansele pe care mi le-a dat mentorul meu, profesorul Belousov. Inventica e o ştiinţă interdisciplinară care, pe lângă gena zestrea ereditară a tânărului pune în valoare acest tânăr printr-o formare, obişnuindu-l cu algoritmi de lucru, cu metodele căutării, cu sisteme şi tehnici de investigare noi.
Creativitatea tehnologică este congruentă cu celelalte tipuri de creativitate, cea artistică, cea literară. Ea are la bază puterea ereditară a unui individ de a găsi noul, frumosul, elegantul. Conform unui articol din Constituţie, creativitatea, oricare ar fi forma ei, trebuie suportată de stat. Legea invenţiilor se abate de la acest articol din Constituţie, taxându-i pe inventatori.


- Munca în Universitate vă ajută sau vă îngreunează activitatea de inventator?
- În Japonia se brevetează de la 100.000 până la 500.000 de invenţii pe an. Brevetează şi elevii şi studenţii şi pensionarii. Am un prieten în Japonia care are 6.000 de invenţii. Nici nu-ţi vine să crezi că într-o viaţă de om poţi avea 6.000 de invenţii. Legea japoneză îi permite să facă acest lucru. În România, eu întotdeauna mi-am dorit să-l depăşesc pe Henri Coandă cu 361 de invenţii, dar nu am reuşit pentru că nu mi-a permis legea invenţiilor. Mai ales de când am venit la Cuza. Dacă la Politehnică aveam 140 - 150 de invenţii, la Cuza nu am făcut decât vreo 50, în dublul perioadei petrecute acolo. Pentru Universitate invenţiile aparţin domeniului industrial, muncitoresc, iar viaţa academică înseamnă numai viaţă ştiinţifică. Acesta este un orgoliu. Cum să rupi viaţa tehnologică, cercetarea aplicativă, de cercetarea ştiinţifică teoretică, sau invers. Şi astfel am ajuns să am peste 140 de lucrări ISI şi bucuria mea a fost că anul acesta am semnat lucrarea cu numărul 600. Şi întotdeauna am tras pentru performanţe în domeniul ştiinţei. Şi sunt, poate cel mai prolific director de proiecte. Am performanţe cu 117 proiecte la care sunt director.


„În România, eu întotdeauna mi-am dorit să-l depăşesc pe Henri Coandă cu 361 de invenţii, dar nu am reuşit pentru că nu mi-a permis legea invenţiilor” - Ion Sandu, inventator


Creatorul primului master european din ţară

* domeniul criminalistic este unul cu o mare deschidere către piaţa muncii, în special în regiunea de Est a ţării, unde traficul de obiecte de artă are amploare


Profesorul de la Facultatea de Teologie îşi poate trece în palmares şi două realizări importante în domeniul educaţiei. „Am făcut prima şcoală doctorală europeană. Am arătat că România poate fi încadrată într-o reţea de şcoli doctorale interdisciplinare de mare valoare, pe domeniul ştiinţei conservării. Primii trei ani de şcoală au fost finanţaţi de la Bruxelles. În contract se preciza că partenerii pot continua tradiţia acestei şcoli, dar cu fonduri proprii. Şi bineînţeles că nimeni nu va da bani ca Sandu să continue o şcoală doctorală”, spune profesorul.
Dorind să plece de la Teologie, ieşeanul a făcut un master european de Criminalistică. Din nou, s-au trezit orgolii. „Ca să pot pleca, am ştiut că trebuie să găsesc o şcoală care să aibă o deschidere către piaţa muncii. Şi atunci am enumerat câteva direcţii proprii universităţii noastre. Una dintre cele mai căutate, mai ales la graniţa de Est a Europei era cea a traficului cu bunuri de patrimoniu. Am spus că pot pregăti într-un sistem de tip „forensic science” pe elemente legate de contrafacere, trafic, falsuri. Am făcut un sondaj în licee, la Barourile din Moldova şi chiar în Inspectoratele de Poliţie şi sunt foarte mulţi doritori pentru acest tip de master. Când l-am propus, cineva a sesizat că de ce eu şi nu Facultatea de Drept? Am justificat că mi s-a propus acest lucru de la Bruxelles, din 2002”, a precizat Ion Sandu. Criminalistica, în opinia acestuia, înseamnă interdisciplinaritate, chimie judiciară, fizică judiciară, biologie judiciară, medicină judiciară, înseamnă IT, economie şi tot ce este legat de activitatea ilicită, dar adjudecat prin prisma unor tehnici specifice. Mai mult, masterul de criminalistică are şi câteva performanţe. Avem un număr mare de studenţi, 60. Majoritatea studenţilor au publicat deja una până la trei lucrări ştiinţifice. „Eu sper ca acest master va avea o continuitate, măcar pe axa de Est a Europei. Deja am intrat în contact cu Cracovia, cu Sofia, Atena, iar în curând cu Creta şi Thesaloniki, pentru a face un program de master transnaţional”, a conchis profesorul.

Un tip nou de poligraf, „made in Iaşi”

* aparatul va măsura temperatura şi culoarea nasului, a frunţii şi a urechilor celor supuşi testului


Pentru a veni în sprijinul cursanţilor de la programul de master, dar şi pentru utilizarea în cercetările specifice, ieşeanul, în colaborare cu specialişti de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a creat un nou tip de detector de minciuni. Poligraful este operat de un psiholog, care ştie baza unui chestionar specific. „Anumiţi indivizi au personalităţi puternice, alţii sunt mai timizi. Psihologul ştie ce chestionar să aplice. De curând, în colaborare cu Institutul de Criminalistică din Bucureşti avem în experimentare un nou tip de poligraf. Acesta va fi, dacă OSIM-ul va înţelege necesitatea, o nouă invenţie românească, un poligraf în sistem co-asistat, cu două caracteristici antropometrice sau biometrice noi: temperatura şi culoarea unor zone fiziologic active de la nivelul feţei”, susţine Ion Sandu. Este vorba despre vârful nasului, pomeţii, zona de deasupra sprâncenelor, lobii urechilor sau bărbia. „Experimentele sunt formidabile. Îmi spunea chestorul că nu a crezut că un universitar se poate apropia atât de mult de o tehnică. Din păcate, aceasta nu este folosită de sistemul judiciar, este doar o tehnică orientativă. Ea nu poate fi folosită ca probă în instanţă. Sunt tare mândru de această realizare”, spune Sandu.


Pagină realizată de Dana Chiru

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

luchi

Jul 25, 2013

va rog fiti atenti la ce publicati. inainte ar trebui sa va documentati mai bine asupra persoanei. profesorul respectiv in afara abilitatii de a manevra banii, altceva nu prea stie, iar principala calitate este...lipsa caracterului.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei