„Vrem să dezvoltăm clasa de mijloc în agricultură!“

default

Dimensiune font:

| 10-06-2013 17:40

* şeful Agriculturii, aflat într-o vizită la Iaşi, a oferit un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul Regional al Moldovei” * oficialul a vorbit despre direcţiile de dezvoltare pentru regiunea de nord-est, despre încurajarea micilor fermieri şi planurile pentru canalul Siret-Bărăgan

 

 

 
 
- Consideraţi că această regiune, una dintre cele mai sărace ale UE poate deveni competitivă în domeniul agricol? Credeţi că ar trebui să existe un profil pentru fiecare regiune din ţară?

 

- Cred că ar trebui să existe o strategie pentru fiecare regiune care să fie integrată la nivel naţional. În zona Moldovei, în general, dar şi în zona Iaşului, există un potenţial foarte mare pentru agricultură. Cred că trebuie să stabilim care sunt priorităţile pentru fiecare şi asta încercăm să facem acum la Ministerul Agriculturii pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Vrem să stabilim un set de priorităţi pe care să le finanţăm mult mai uşor decât am făcut-o până acum. Mai mult, în funcţie de potenţialul care va fi identificat pentru fiecare zonă vom încerca să dezvoltăm programe integrate. Dacă în zona Iaşului, spre exemplu, avem un potenţial pentru legume, vom încerca să sprijinim atât producţia, cât şi colectarea, depozitarea, dar şi procesarea, astfel încât să vindem pe piaţa naţională şi internaţională produse cu valoarea adăugată. Asta e marea provocare la care trebuie să răspundem, pentru că mă uit pe cifre şi, la export, în ultimii ani am crescut, dar la materie primă, iar asta nu aduce valoare adăugată.
- În ce mod ar putea fi sprijiniţi micii fermieri pentru a-i ajuta să transforme fermele de subzistenţă în ferme de familie şi să facă din asta un business?
- Conceptul de fermă de familie vine exact pe ideea asta - să sprijine dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă spre zone care să producă pentru piaţă. În acest sens, din luna iunie a acestui an se modifică Măsura 121, prin care încercăm să acordăm un sprijin nerambursabil pentru dezvoltare celor care au fost în zona de semi-subzistenţă sau celor care vor să-şi înfiinţeze o exploataţie nouă în condiţii optime. În acest sens am venit cu 6 proiecte tip care să stabilească felul optim de producţie astfel încât să fie competitivi şi să aducă venituri suficiente pentru familia lor. Sunt 50 de milioane de euro, care vor fi alocaţi începând din acest an. Sper să avem în jur de 1.000 de proiecte care vor fi aprobate pe mai multe domenii de activitate. Mai mult, pentru a fi siguri că aceste proiecte se vor realiza am venit cu partea de creditare-garantare. Pe lângă partea nerambursabilă, fiecare cetăţean trebuie să vină cu un aport propriu care poate fi de 40%-50%. Acel aport poate să-l contracteze, după ce vom desemna o bancă, în condiţii optime de creditare, mai bune decât există acum pe piaţă şi fără să vină cu o garanţie de acasă.
 

- Aceste măsuri vor fi continuate şi în exerciţiul financiar 2014-2020?

 

- Sigur. Toate proiectele din 2014 vor avea ca ţintă dezvoltarea clasei de mijloc în agricultură. Am avut experienţa de până acum- Măsura 141- fermele de subzistenţă, în care am dat 5 ani câte 1.500 de euro pentru fiecare exploataţie. Din păcate, măsura nu şi-a atins efectul şi nu şi-l va atinge pentru că sunt fonduri insuficiente.

Drept de preempţiune asupra terenurilor“

 

- De la 1 ianuarie 2014 se va liberaliza piaţa funciară? Credeţi că se vor „năpusti” străinii asupra terenurilor românilor?
- Majoritatea celor care au dorit să investească în România şi-au făcut societăţi comerciale şi au investit, nu a fost un impediment până acum. Pentru că s-a creat această temere ce vizează liberalizarea pieţei funciare, Ministerul Agriculturii a lansat un set de propuneri în dezbatere publică. Vom discuta cu toţi actorii implicaţi în agricultură astfel încât să întărim competitivitatea fermierului român. Analizăm posibilitatea să venim cu un drept de preempţiune pe care să-l aibă fie vecinul, fie cel care a arendat, fie statul.
 

- În ce stadiu sunt studiile pentru canalul de irigaţii Siret-Bărăgan? La cât s-ar ridica investiţia şi din ce fonduri ar putea fi acoperită?

 

- Noi am făcut studiile de prefezabilitate pentru zona de îmbunătăţiri funciare, instalaţii de irigat şi de desecat. Numai pe această zonă, investiţiile necesare sunt de 2,6 miliarde de euro, dar şi ministerele Mediului şi Transportului trebuie să-şi facă propriile studii de fezabilitate care vor fi probabil integrate la Ministerul Marilor Proiecte. Dânşii vor căuta un partener care să realizeze investiţia. Sigur, că eu şi mâine aş pune instalaţiile de îmbunătăţiri funciare, dacă ar exista canalul construit. Nu există, şi nu e în sarcina Ministerului Agriculturii să facă asta, dar lucrăm împreună cu alte ministere la realizarea acestui obiectiv extrem de important din mai multe motive, dar unul care mă interesează direct. Costurile de irigat sunt mult mai mici decât în sistemul pe care îl avem în momentul de faţă, dar, repet, investiţiile sunt mari. Ca o comparaţie, pentru a reabilita 800.000 de ha cu infrastructura pe care o avem în momentul de faţă ne costă un miliard de euro, iar pe Canalul Siret-Bărăgan, capacitatea ar fi de a deservi 450.000 ha.
 

- Vorbeaţi de un miliard de euro care ar putea fi alocaţi strict pe irigaţii în perioada 2014-2020. Veştile nu sunt îmbucurătoare pentru această vară, se anunţă secetă. Cum veţi veni, în acest an, în sprijinul fermierilor?

- Producţiile arată bine. Cele de toamnă - grâul, rapiţa, arată foarte bine în momentul de faţă. A fost un necesar de apă de care aveau nevoie. Sigur că există o temere legată de iulie şi august. Anul acesta am avut timp să ne pregătim. Anul trecut am venit în mai şi nu prea am avut cum să facem foarte multe până în iulie, când a venit seceta. Avem anumite îngrijorări legate de porumb. Din acest punct de vedere am venit cu câteva măsuri: cea mai importantă fiind aceea de a aduce apa mai aproape de fermieri. Vrem să discutăm cu fermierii, în continuare, să-i stimulăm să irige. Am făcut calcule care arată că, dacă toţi fermierii dintr-o anumită amenajare ar face solicitare să irige, costurile s-ar reduce la jumătate, dacă nu la un sfert. În scurt timp vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care ANIF-ul poate să cumpere direct de la producători energia şi atunci venim, cu o reducere de preţ. Dacă anul trecut s-au irigat 120.000-130.000 de ha, anul acesta avem contracte pentru peste 400.000 ha.

 

 
-Acum câteva săptămâni, aproape 16.000 de hectare de teren din judeţul Iaşi au fost calamitate de grindină din cauza unui contract neîncheiat la timp între Ministerul Agriculturii şi operatorii care trebuiau să lanseze rachetele antigrindină. Vi se pare firesc ca până la mijlocul anului să nu fie încheiată o licitaţie care asigura culturile fermierilor?
-Staţia este funcţională acum. Sigur, în mod normal, în luna mai, dacă nu chiar în aprilie, trebuie ca toate rachetele să fie în stare de funcţionare. Vom face eforturi ca în anii următori totul să fie gata la timp.
 

- La un an de când aţi preluat mandatul de la Agricultură, ce credeţi că nu aţi reuşit să schimbaţi?

- Nu am avut până acum un proiect la care să spun că „nu se poate“. Sigur, sunt proiecte care mi-aş fi dorit să se realizeze mai repede. Mă refer la certificatul de producător, la cardul de acces în piaţă, care să elimine intermediarii. Mi-aş fi dorit ca anul trecut să am un grad de absorbţie mai ridicat la fondurile europene. Chiar dacă am avut un grad important şi toată lumea ne-a felicitat că am atras bani pe dezvoltare, eu cred că puteam să atragem mai mult dacă aveam partea de cofinanţare. Vreau să compensăm anul acesta şi sunt în fiecare zi pe gradul de absorbţie al fondurilor pentru dezvoltare rurală. Ar fi important pentru România, ca un proiect important cum este PNDR (n.r. Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală) să fie încheiat cu toţi banii atraşi pentru fermieri.

 

- Ce credeţi că-i lipseşte fermierului român de evită asocierea?
 - Încrederea. Imediat după 1989, când terenurile s-au întors la vechii proprietari, statul nu a fost foarte atent şi s-a retrocedat pământ poate unde nu trebuia şi s-a ajuns la o fărâmiţare excesivă a terenurilor agricole. După care, a început un proces de asociare, în care, din păcate, fermierii au fost păcăliţi cu anumite contracte cu prevederi nu foarte clare şi nu au încasat o redevenţă corespunzătoare. Lucrurile au început să se îmbunătăţească după anii 2000-2004, când procesul de asociere s-a reluat, dar nu la nivelul în care îl dorim noi şi de aceea vrem să-l stimulăm. Am deschis o linie specială cu 80 de milioane de euro, anul trecut, în noiembrie pentru construcţia de depozite. Proiectele au acest principiu la bază: cine vrea să facă un depozit trebuie să fie asociat cu 10 fermieri, care să fie stimulaţi să ducă acolo pentru că este şi depozitul lor şi au încredere că nu vor fi păcăliţi, pentru că sunt în consiliul de administraţie şi decid soarta afacerii lor.

Producţie România la legume-fructe există, e suficientă şi nu trebuie să importăm. Avem însă o problemă ca producţia asta să ajungă pe raft în hypermarket. Ceea ce lipseşte este depozitul de colectare, un depozit care să ofere un preţ corect producătorului, care nu numai să colecteze, dar să şi condiţioneze- să mărească durata de viaţă a produselor româneşti care astăzi este de 4-5 luni, iar după aceea hypermarket-ul trebuie să importe. Am încercat să rezolvăm această problemă de creare de depozite, dar în acelaşi timp stimulăm şi asocierea” - Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

 

Ministrul Daniel Constantin s-a aflat la Iaşi pe 6 iunie la o întâlnire cu fermierii din Moldova
 

A consemnat Alina Stan

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei