Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”

1Maricel Popa_004

Dimensiune font:

| 21-06-2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa

- Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă îngrijorare în rândul membrilor de partid, sau e privită doar ca o înfrângere „de etapă”?

- Noi, în Iaşi, am avut 68.000 de votanţi în 2014 şi 67.000 în luna mai a acestui an. Sunt cifrele care rămân, care contează. Din nefericire, de la ultimele alegeri europarlamentare au rămas multe întrebări la care, deocamdată, nu avem răspunsuri. Foarte probabil că răspunsurile acestea vor veni în timp, sau poate... niciodată. Concret, sunt multe centre universitare unde există dubii. În Iaşi, nu spun că nu au fost corecte alegerile, dar s-ar părea că a existat o fluctuaţie foarte mare la capitolul turism electoral. Sunt localităţi cu sute de votanţi pe liste suplimentare. Unde sunt înscrise 400 de persoane în listele electorale permanente, 100 de votanţi pe liste suplimentare reprezintă o problemă, că nu avem noi zone turistice atât de mari. Plus cei aproape 3.000 de etnici maghiari... noi nu avem niciun etnic maghiar, de unde apar atâţia la Iaşi? Apoi, noi am crezut că totul este în regulă cu tabletele de la secţiile de votare, dar s-ar părea că nu a fost aşa.

- Ce s-a întâmplat cu tabletele?

- Acum se vorbeşte de nanoprogramatori, de altă clasă, altă ligă! N-aş vrea să vorbesc mai mult... Sunt dedesubturi pe care doar le bănuim. Acum, însă, la nivel de partid se face o altă numărătoare, o reverificare a proceselor verbale, o analiză. Vom vedea ce va fi.

Nu este nimic doctrinar în scorul obţinut de USR-Plus”

- Dar la nivelul municipiului Iaşi a existat, totuşi, o problemă, cu doar 23.000 de voturi...

- Într-adevăr, aici avem o problemă, căci avem 40.000 de votanţi pe liste suplimentare. Nu este Iaşul atât de turistic încât să vină atâţia oameni aici într-o singură zi! Or fi 10.000 de studenţi, or mai fi 5.000 de persoane care au venit la biserici, să se roage, dar restul, de unde au apărut? Din păcate, această listă suplimentară nu se poate gestiona, nu se poate verifica veridicitatea ei, corectitudinea, transparenţa...

- Cum vă explicaţi faptul că USR-Plus a reuşit să atragă peste 85.000 de voturi în judeţul Iaşi?

- Au reuşit şi nu găseşte nimeni explicaţia.

- Există o explicaţie doctrinară în aceste cifre?

- Nu este nimic doctrinar în scorul obţinut de USR-Plus. Ei s-au pregătit de foarte multă vreme cu mesaje subliminale, întrucât niciodată nu au spus că PSD a mărit pensiile sau salariile, ci au atacat mereu, pe principiul „Nu fac nimic! Nu fac nimic!” Vedeţi, eu am la Consiliul Judeţean în jur de 15 şantiere în lucru, peste 100 km de drum judeţean şi, cu toate acestea, opoziţia strigă mereu că n-am făcut nimic, zero... Este mai uşor să critici şi să nu-ţi asumi răspunderea... Minciunile din campanie şi de dinainte sunt parte a unui sistem foarte bine pus la punct, de a promova minciuna.

- Poate că a existat şi o problemă de comunicare, poate că problemele de natură penală ale unor lideri PSD au condus la acest scor... Aţi identificat anumite greşeli?

- Nu spun că PSD nu a făcut greşeli. Poate nu trebuia să insiste atât de mult pe tema justiţiei. De fapt, s-a insistat pe acele amendamente venite de la Comisia Europeană, de la Curtea Constituţională, care trebuiau puse în lege. Doamna Prună (Raluca Alexandra Prună, fost ministru al Justiţiei din 17 noiembrie 2015 până în decembrie 2016 – n.r.) a schimbat într-o noapte, prin Ordonanţă de Urgenţă, vreo 160 de puncte din Codul Penal şi nimeni nu a spus nimic!

- Dar insistenţa cu care au fost tratate anumite aspecte din justiţie a fost deranjantă....

- Repet, cred că s-a insistat foarte mult pe justiţie, dar pentru a aduce într-o matcă corectă deciziile unora. A deranjat şi faptul că s-a majorat salariul minim, că plătim 6, 7 sau 8 la sută dobândă, faţă de 1 sau 2 la sută în Europa... Probabil că lumea n-a interpretat că dorinţa aceasta de a face bine este în interesul ţării, al cetăţenilor. Plus erodarea pe care o aduce, invariabil, guvernarea...

- Aţi afirmat că aţi adus aproape un miliard de euro din diferite surse de finanţare pentru Iaşi... Cum se face, totuşi, că nu aţi reuşit să atrageţi votul popular?

- Eu nu merg pe ideea aceasta! Merg pe ideea de a aduce proiecte. În Iaşi s-a făcut, pentru sănătate, de exemplu, ceea ce nu s-a făcut de mai bine de trei decenii în niciun alt judeţ din ţară.

Constructorii de drumuri nu au primit lucrări şi s-au desfiinţat”

- Programul acesta consistent cu remodelarea drumurilor a fost o prioritate corect identificată între priorităţile judeţului?

- 60 la sută din populaţia Iaşului locuieşte în mediul rural. A fost argumentul pentru care mi-am propus să fac o prioritate din dezvoltarea acestei zone. Cu tot respectul, dar niciun preşedinte de Consiliu Judeţean nu a „atacat” până acum zona rurală, poate în afară de domnul Flaişer. Mă uit la alte judeţe, care nu mai au de asfaltat niciun kilometru de drum judeţean şi mă trezesc la realitatea că noi mai avem de modernizat 800 de km! Asta din totalul de 1.053 km, din care doar vreo 200 sunt asfaltaţi corespunzător. Avem în jur de 400 km drum judeţean abordat cu diferite surse de finanţare, cu proiecte, cu autorizaţii, scoase în procedură de licitaţie. La drumuri e dificil... în 2017 am semnat proiectele şi abia în 2019, primăvara, am reuşit să scoatem toate autorizaţiile. Un proiect durează doi, trei ani. Avem 14 şantiere în lucru numai în privinţa drumurilor, fapt nemaiîntâlnit în istoria acestui judeţ, şi opoziţia strigă că nu se face nimic în privinţa drumurilor. Minciuni!

- Încep, însă, să apară şi aici problemele legate de forţa de muncă, de firmele de construcţii din ce în ce mai puţine...

- Sunt deja probleme de acest gen. La întreţinerea de vară a drumurilor suntem la a doua licitaţie şi nu vine nimeni. La un profit de până la 15 la sută şi nu găsim firme care să liciteze. Iar asta pentru că la întreţinere trebuie mulţi oameni şi oamenii aceştia nu mai sunt, căci fie s-au pensionat, fie au plecat în alte părţi. Dar probabil că tot eu sunt vinovat că în ultimii zece ani nu au fost şantiere şi au dispărut firmele care lucrau în domeniul acesta al drumurilor.

- Aşadar, marele impediment este cel al lipsei forţei de muncă, al firmelor de construcţii în domeniu. Cum de s-a ajuns aici?

- Ani de zile, constructorii de drumuri nu au primit lucrări şi s-au desfiinţat. Costel Căşuneanu avea 5.000 de oameni, Grupul de construcţii al lui Dorinel Umbrărescu avea 3.000. Astăzi, doar Umbrărescu mai are 700 de oameni, restul s-au dus în zona de construcţii civile unde se câştigă mai bine, se rotesc mult mai uşor banii. Nu mai sunt firme, oameni... sunt doar câteva firme pe care le numeri pe degete.

Avem deschise 14 şantiere şi mai aşteptăm încă trei”

- Dar şi în zona civilă există problema aceasta a lipsei forţei de muncă....

- E o realitate asta... Dacă înainte erau oameni şi nu erau lucrări, astăzi sunt lucrări şi nu mai găseşti muncitori. Noi avem deschise 14 şantiere şi mai aşteptăm încă 3 în această săptămână, să se finalizeze licitaţia. Asta nu s-a întâmplat niciodată, să existe 14 tronsoane de drum, unele în faza de finalizare, la altele se lucrează la infrastructură...

- Ce soluţii ar trebui adoptate pentru deblocarea situaţiei?

- Legislaţia trebuie îmbunătăţită, pentru a putea aduce, la fel cum se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană, forţă de muncă din afară. Deja sunt societăţi care aduc personal de prin Pakistan sau Vietnam, dar aduc forţa asta de muncă prin firme din Germania sau Austria, că nu o pot face direct. Legislaţia românească este foarte restrictivă în acest domeniu.

- De ce ar exista aceste oprelişti?

- Cred că este o altă politică şi n-aş vrea să intru pe aceste teritoriu. Nu sunt ministru de Externe să pot spune ceea ce se petrece!

- Totuşi, cineva ar trebui să facă ceva în direcţia aceasta, a modificărilor legislative...

- O parte au fost modificate, pentru o parte ne-am asumat răspunderea, iar restul... E o chestiune de transparenţă, la urma urmei. Eu am găsit pe cineva care fura din lucrări şi mi-au făcut dosar cu acuzaţii de abuz în serviciu. Nu poţi să depăşeşti unele faze, iar salariaţii sunt funcţionari publici, nu riscă. Noi plecăm de pe funcţiile publice, dar ei, ca funcţionari publici rămân şi nu-şi asumă răspunderea. Nici eu nu am forţat niciodată, că nu vreau să încalc legea.

Lumea, fiind minţită atâţia ani, a devenit circumspectă”

- Autostrada poate reprezenta un punct de plecare către câştigarea electoratului din judeţ?

- La începutul mandatului mi-am asumat două obiective: Spitalul Regional de Urgenţă şi autostrada. Cu Spitalul Regional am trecut de faza studiului de fezabilitate, iar acum se proiectează edificiul, urmând ca din 2021 să înceapă efectiv construcţia. În privinţa autostrăzii, s-a semnat refacerea studiului de fezabilitate la tronsonul Târgu Neamţ – Târgu Mureş, deoarece este o valoare mare şi nu dă nimeni bani dacă nu se reactualizează acest studiu... În mai s-a semnat contractul de finanţare pentru tronsonul Iaşi - Târgu Neamţ, iar pe 30 iunie se va ridica pe SEAP proiectarea şi execuţia tronsonului Iaşi – Ungheni. Deci, putem spune că şi cu autostrada intrăm în line dreaptă.

- Dar lumea are îndoieli în privinţa realizării acestor obiective...

- Este adevărat că lumea, fiind minţită atâţia ani, a devenit circumspectă. Eu sunt de profesie inginer, nu fac parte din categoria politicienilor care se agaţă de putere, cum fac unii sau alţii, care promit acelaşi drum la fiecare mandat... Din această cauză, lumea nu mai crede decât atunci când vede excavatorul la faţa locului.

- Şi când va veni excavatorul acolo?

- Este o procedură de urmat, nu se poate altfel, întrucât am încălca legea. Sunt nişte paşi de urmat. Autostrada şi Spitalul Regional de Urgenţă se vor face! Mai mult, şoseaua de centură a primit finanţare şi lipseşte doar o hotărâre a Consiliului Local Municipal Iaşi. Săptămâna trecută am fost la domnul Narcis Neagu, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care mi-a confirmat lucrul acesta. Mai mult nu pot să fac în acest moment.

N-am venit la Consiliul Judeţean pentru căpătuială”

- Multe voci reclamă faptul că ar trebui finalizate drumurile acum, să investim în această direcţie şi să terminăm odată pentru totdeauna cu această problemă...

- Dar bani de unde? Şi chiar dacă am avea finanţare pentru toate drumurile în acelaşi timp, n-am putea finaliza lucrările, căci nu avem constructori. N-am avea nici timp, deoarece procedurile durează un an sau doi. Actuala opoziţie a făcut în 2014 studiile acelea de fezabilitate, care sunt un dezastru, căci au pus preţuri din burtă la proiecte făcute din burtă. Ce se întâmplă acum? Nu poţi modifica decât 20 la sută din proiect, trebuie să faci două licitaţii, să demonstrezi că a fost greşit, să nu vină Curtea de Conturi să ai probleme. Noi avem la lucrări 1 la sută penalităţi, ne-am luat măsuri să nu se mai întâmple ca în trecut, ci să terminăm la timp ceea ce am început. N-am venit la Consiliul Judeţean pentru căpătuială, am venit să demostrez că se pot atrage fonduri şi am ajuns foarte aproape de miliardul de euro promis locuitorilor Iaşului ca investiţii.

- O ultimă întrebare, din sfera politicului: va avea PSD candidat la alegerile prezidenţiale?

- La Congresul extraordinar de la finalul acestei luni se va alege conducerea partidului. În luna iulie vom avea un nou Congres, unde se va anunţa numele candidatului pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Avem trei candidaţi care sunt deja în măsurători, în sondaje şi vom vedea ce va fi. Este vorba de Gabriela Firea, Eugen Teodorovici şi Şerban Nicolae. Din cei trei, care sunt foarte buni, va fi desemnat cel care va ocupa cea mai bună poziţie în sondaje.

Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei