Pe cine mai interesează Bacalaureatul?
Dimensiune font:
* mai mult de o treime dintre elevii din anii terminali de liceu nu se vor prezenta la examenele naţionale din vară * în afara celor care n-au mediile încheiate la toate disciplinele, sunt cei ce vor să intre direct în piaţa muncii
Doar 4.788 de elevi din seria curentă au depus cererea de înscriere la Bacalaureat. Par mulţi, dacă numărul real al celor aflaţi, în prezent, în ultimul an de studiu nu ar fi de 7.486! Rezultă că mai mult de o treime dintre tineri au întors spatele, din start, examenului de maturitate. Este vorba despre cei arătaţi mai mereu cu degetul şi care, dacă participă la examenele naţionale, nu fac altceva decât să tragă în jos procentul de promovabilitate. „Trebuie să disociem absolvenţii filierelor teoretice de absolvenţii filierelor tehnologice. În cazul acestora, există un număr de candidaţi care nu s-au putut înscrie din cauza corigenţelor sau care au optat pentru o inserţie rapidă pe piaţa muncii, acordând prioritate obţinerii certificatului de competenţe”, a explicat Sabina Manea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.
„În privinţa abilităţilor practice sunt foarte mulţumită. Nu scot şomeri!” - Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic „I. C. Ştefănescu”
Cu atestatul, spre zări mai bune
O parte dintre corigenţi vor susţine, în toamnă, cea de-a doua etapă a Bacalaureatului. Ceilalţi elevi, însă, iau viaţa în piept. „Lucrez deja la un atelier auto şi mi-e bine acolo. Când voi prezenta atestatul, voi mai creşte un pic în funcţie, dar şi în portofel”, s-a lăudat un elev de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”. Iar idealul lui este al multor alţi tineri. De exemplu, la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” sunt cinci clase a XII-a, iar la Bacalaureat s-au înscris elevi cât pentru trei. „Am început examenele de atestat. După aceea, copiii se angajează imediat. Domeniile alimentar, estetică şi design vestimentar asigură locuri de muncă bune la nivelul lor. Nu pot avea rezultate la învăţătură, dar în privinţa abilităţilor practice sunt foarte mulţumită. Nu scot şomeri!”, a mărturisit Dolores Voinea, directorul de la „Ştefănescu”.
Universităţile riscă să rămână fără studenţi
Singurii care vor avea, şi în acest an, de suferit de pe urma celor care abandonează Bacalaureatul sunt reprezentanţii universităţilor. „Este o chestiune la nivel naţional. Nu ne afectează doar pe noi”, s-a ferit să comenteze prea mult Irina Lungu, prorector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi”. Aici, anul trecut, la prima sesiune de admitere au candidat 3.196 de tineri pe 2.945 de locuri la buget. Concurenţa cea mai mare a fost la Automatică şi Calculatoare. Însă, locuri la buget au mai rămas, pentru sesiunea din toamnă, la Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, la Construcţii şi Instalaţii, la Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi, cele mai multe – 186 – la Textile-Pielărie şi Management Industrial. (Anda Pintilie)
În judeţ sunt 7.486 elevi în ultimul an de studiu.
S-au înscris la Bacalaureat:
- 4.788 de elevi din seria curentă
- 919 din seriile anterioare
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau