Care sunt actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă. Este legal acest proces?
Dimensiune font:
Este important să cunoști care sunt toate actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă, astfel încât să economisești timp și să eviți eventualele complicații. Pentru persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru pensie, cumpărarea vechimii în muncă poate fi o soluție utilă și accesibilă.
Cumpărarea vechimii în muncă este o oportunitate oferită de legislația din România, care permite persoanelor să-și completeze anii lipsă din stagiul de cotizare necesar pentru pensie. Este un demers care poate aduce beneficii semnificative pentru cei care doresc să-și asigure un viitor financiar mai stabil. Totuși, pentru ca procesul să fie cât mai simplu, este important să te informezi corect cu privire la actele necesare cumpărării vechimii în muncă.
Care sunt actele necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă
Cumpărarea vechimii în muncă reprezintă o procedură perfect legală și chiar des practicată de persoanele care nu îndeplinesc condițiile legale cerute pentru pensionare, respectiv stagiul minim de cotizare.
Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 163/2020 prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin intermediul căreia persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.
Potrivit Casei Naționale de Pensii, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea; nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.
Cumpărarea vechimii nu poate fi făcută pentru a se reduce vârsta de pensionare
Un detaliu important de accentuat este faptul că plata retroactivă a contribuțiilor la pensie se face exclusiv pentru a completa perioada de cotizare, sau, altfel spus, pentru a crește vechimea în muncă.
Această perioadă de cotizare este esențială pentru obținerea diverselor tipuri de pensie, cum ar fi pensia de vârstă standard, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate, conform Legii nr. 263/2010.
Cu toate acestea, în prezent, aceste plăți retroactive sunt posibile doar pentru a accesa pensia de vârstă standard. Un exemplu ar fi că un bărbat născut în noiembrie 1970 este eligibil pentru pensia de vârstă standard în noiembrie 2035, dar numai dacă acumulează minim 15 ani de cotizare, adică 15 ani de muncă legală. Este important de menționat că vârsta standard de pensionare poate fi redusă în cazurile speciale, cum ar fi pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite.
Totodată, plățile retroactive se pot face strict pentru perioade neasigurate anterioare în care persoana interesată nu trebuia să fie asigurată în sistemul public de pensii, adică, potrivit OUG 163/2020, nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia.
Or, pentru salariați este obligatorie asigurarea în sistemul public de pensii. Prin urmare, este important să cunoști care sunt acte necesare pentru cumpărarea vechimii în muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau