Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt? Care este ritualul Patriarhului Ierusalimului?
Dimensiune font:
| 19-04-2025 11:55
Lumina de Paște care apare în Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim este o minune ce se repetă an de an, umplându-i de bucurie și speranță pe creștini. Ceremonialul primirii Luminii Sfinte este condus de Patriarhul Ierusalimului, care se supune unui anumit ritual.
Lumina de Paște ce se revarsă din cer în Biserica Sf. Mormânt de la Ierusalim este privită cu scepticism de unele persoane, deși nu s-a dovedit niciodată care ar fi „trucul” prin care aceasta apare. Ceremonia e săvârșită întotdeauna în Sâmbăta Mare de către Patriarhul grec al Ierusalimului care, din 2005, este Teofil al III-lea.
Cum apare Lumina de Paște în Biserica Sf. Mormânt? Care este ritualul Patriarhului Ierusalimului?
Și în acest an românii se vor putea bucura de Lumina Sfântă de la Ierusalim, cea despre care se spune că are o sorginte dumnezeiască, revărsându-se din cer, în același loc, an după an.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009, și va fi continuată și în 2025, Anul Centenar al Patriarhiei Române.
Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, pentru a fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional Otopeni, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, potrivit ziarullumina.ro.
În aceeași seară, în jurul orei 19.00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, ea va fi trimisă și către Mitropolia Basarabiei.
Dar cum ia naștere Sfânta Lumină, care apare din senin, an după an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim?
Patriarhul Ierusalimului este, conform tradiției, cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi acolo, apoi ea este răspândită în lume către alte Biserici Ortodoxe.
Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este locul în care miraculoasa Lumină apare în fiecare an - Foto: Profimedia Images
Totul începe încă din seara din Vinerea Mare, când Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.
Aceștia se asigură ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc și verifică piatra Sfântului Mormânt și îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe piatra de mormânt.
După aceste verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
Patriarhul Ierusalimului este primul care primește Lumina în Biserica Sf. Mormânt
Ceremonialul propriu-zis începe în dimineaţa din Sâmbeta Mari şi are anumite etape. În jurul orei 12:00 în biserică intră Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului - din noiembrie 2005, Teofil al III-lea - şi începe tradiţionala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.
După această procesiune, Patriarhul dezbracă hainele preoțești, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb, veşmânt care simbolizează giulgiul cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă.
Apoi se despecetluieşte Mormântul, iar un cleric duce în interior candela „neadormită” - stinsă, însă, cu o seară înainte - care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină, potrivit basilica.ro.
După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări, simbolizând numărul anilor pământești trăiți de Hristos, Patriarhul intră în Sfântul Mormânt.
Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe Patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, Patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni.
Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, este cel care săvârșește ceremonialul primirii Luminii Sfinte - Foto: Profimedia Images
Dupa aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată anterior deasupra lespezii.
Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de aproximativ 30 de minute, poate fi atins fără ca să producă arsuri.
Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Horoscop 14 mai. Berbeci – tensiuni, Lei – alegeri grele, Pesti – neintelesi. Zi cu incercări. Este o zi in care ne confruntăm cu un simt sporit al datoriei, dar si cu posibile frustrări le ...
Berbec
Relatiile profesionale in care esti implicat se vor reformula pe parcursul acestei zile. Este momentul să renunti la cele care au stagnat sau care ti-au adus deja prea multe neplăceri.
Taur
...
Papa Leon al XIV-lea merge pe drumul bătătorit, cu discernămant şi profunzime, de Papa Francisc. Noul suveran pontif a cerut marilor lideri să facă pace şi să evite Al Treilea Război Mondial, la prima ...
BERBEC
Sunteti obligat să dati un răspuns cat mai rapid la propunerea care vi se face dimineata pentru o noua ocupatie sau contract. Aveti contraargumente puternice, dar parcă nimeni nu vrea azi să v ...
Cu sase săptămani inainte ca cardinalul american Robert Prevost să devină Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP) a depus o plangere impotriva ...
Liturghia de inaugurare a pontificatului Papei Leon al XIV-lea va avea loc duminică 18 mai, a anunţat Vaticanul vineri. La eveniment vor asista delegaţii şi şefi de stat din intreaga lume.
Noul papă, ale ...
Sfantul Cuvios Calistrat de la Timiseni si Vasiova (1900-1975) a fost un vestit preot misionar in Banat.
Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 a fos ...
BERBEC
Va grabiti sa achitati facturile restante si sa faceti si mici investitii, cu toate ca mai aveti de asteptat pana va reechilibrati financiar. Vi se cer referinte pentru un coleg.
TAUR
Sentimenta ...
133 sunt cardinalii electori care il vor alege pe cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice, in conclavul care va incepe miercuri, 7 mai a.c. Provin din 71 de natiuni diferite si de pe toate continentele ...
Un grup de femei din mişcarea The Women’s Ordination Conference a aprins fumigene roz pe un deal in apropiere de de Vatican, miercuri, in semn de protest faţă de o Biserică Catolică dominată de ...
Adauga comentariul tau