Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce se face pe 21 noiembrie
Dimensiune font:
Astăzi, 21 noiembrie, credincioșii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului 2024, fiind și prima dezlegare la pește.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie astăzi
Prăznuită pe 21 noiembrie, despre Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se spune că este o sărbătoare a Luminii, ce aduce noroc și fericire. Sărbătoarea este de asemenea denumită Ovidenia sau Vovidenie, cu origini slavone care înseamnă „ceea ce este vizibil”.
Această zi din calendarul creștin ortodox se referă la momentul în care părinții Ioachim și Ana au dus-o pe Fecioara Maria la Templul din Ierusalim când aceasta avea doar 3 ani, petrecându-și întreaga copilăria în curățenie sufletească, rugându-se mereu și citind Scriptura alături de alte fecioare, văduve și preoți. Maria a trăit timp de 12 ani în această manieră, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care i-a spus lui Ioachim că va avea un copil umplut de Duhul Sfânt, a anunţat-o că va naşte pe Iisus, Fiul Domnului. Cele mai cunoscute tradiții de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului Conform tradiției populare, se spune că de Înălțarea Maicii Domnului, la fel ca de Crăciun, cerurile se deschid și oamenii pot înțelege limbajul animalelor. Este momentul când cei credincioși se roagă pentru ca marile lor dorințe să li se îndeplinească.
Totodată, în mediul rural, tinerele care doresc să-și găsească jumătatea se duc la fântâna din localitate cu o lumânare albă. Când cocoșul cântă, toate fetele aprind lumânarea de lângă fântână și se uită în apă. Ulterior, pe suprafața apei, persoana care a făcut ritualul are oportunitatea de a vedea chipul partenerului său destinat. Credincioșii pregătesc mâncare de post și pește, pe care le aduc la biserică pentru a fi sfințite. Aceste produse sunt împărțite către copii și persoanele nevoiașe.
Alte obiceiuri de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
În alte sate din partea de nord a țării, pentru cei decedați fără lumină, se oferă plăcinte cu dovleac și o lumânare albă, deoarece conform tradiției, lumânarea albă, dincolo nu se stinge niciodată.
Mai mult, copiii așează ramuri de măr în recipiente cu apă. Acestea, păstrate în lumină și căldură, încep să dezvolte muguri și să înflorească, pentru a fi folosite ca sorcove în noaptea de Revelion.
De Intrarea Maicii Domnului în Biserică, nu se spală haine și nu e bine să fim certați cu cineva. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să ne împăcăm imediat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau