Adio ţarcuri şi coşmelii!
Dimensiune font:
Consilierii locali le-au pus gând rău ieşenilor care şi-au amenajat, la parterul blocurilor, pe spaţiul verde, ţarcuri, cuşti sau coteţe * orice construcţie care obstrucţionează accesul sau care conferă o notă inestetică zonei va fi dezafactată
Dacă terenurile din centrul oraşului sau cele din parcuri şi vecinătatea lor, au mai avut parte de cosmetizări, în proximatitatea blocurilor, sarcina de a întreţine sau revigora spaţiile verzi le-au revenit asociaţiilor de locatari. De aici se explică şi faptul că zone întregi asimilate ca şi domeniu public au fost îngrădite, fie cu garduri, fie cu tot felul de materiale, mai mult sau mai puţin estetice. În spatele acestora, au apărut coteţe, cuşti, iar terenurile de sub balcoane s-au transformat în depozite de vreascuri, fiare şi plastic. Locatarii mai tupeişti au mers până la amenjarea de ateliere sau garaje din tablă, profitând de haosul legislativ, care nu reglementa astfel de construcţii. Aceste lucruri au fost remarcate inclusiv de consilierii locali, iar useristul Iulian Huşanu, de exemplu, şi-a propus să readucă lucrurile la normal. „La parterul unor blocuri sunt construcţii ilegale. Împrejmuiri ilegale unde se depozitează materiale de construcţii, sau alte materiale care pot deveni inflamabile... Unele scări de blocuri au a doua ieşire blocată intenţionat şi abuziv de unii locatari. Ar trebui să începem o campanie pentru a salubriza şi a aduce la normalitate toată această situaţie”, a spus acesta.
La rândul său, viceprimarul Daniel Juravle a ţinut să-i avertizeze pe preşedinţii de asociaţii că astfel de situaţii trebuie anunţate la Primăria Iaşi. Edilul a menţionat că au existat cazuri în care locatarii de la parter creşteau animale. „Să ştiţi că am evacuat şi porci. La propriu. De la scara unui bloc. Fac un apel către preşedinţii asociaţiilor de proprietari, unde au astfel de situaţii, să ne anunţe. Împreună cu Serviciul Asociaţii Proprietari vom verifica scările de bloc unde aceste situaţii sunt constante de ani de zile. Iar cu ajutorul Poliţiei Locale ne dorim să revenim la o situaţie normală pentru un oraş european”, a spus viceprimarul liberal.
Împrejmuirile, doar cu autorizaţie
Trebuie subliniat faptul că odată cu aceste lucrările, împrejmuirile terenurilor din vecinătatea blocurilor nu mai sunt permise decât cu autorizaţie, iar Poliţia Locală Iaşi va verifica dacă sunt respectate prevederile Legii 50, care reglementează acest lucru. „Împrejmuirea domeniului public fără autorizaţie constituie contravenţie. Îi vom notifica pe cei răspunzători, după care are loc dezafectarea gardurilor sau a oricărui gen de construcţie care oferă un aspect inestetic respectivei zone. Sigur, unii – mă refer aici la cei care locuiesc la parter şi care nu au gratii la geamuri – ar putea spune că un gărduţ îi protejează cât de cât, însă ţin să le reamintesc că tocmai pentru aceasta există Poliţia Naţională sau Locală, spune Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.
La rândul lor, cei de la Servicii Publice spun că acolo unde s-a realizat un spaţiu verde, accesul pentru irigare sau pentru orice altă intervenţie trebuie să fie total. „Nu sunt permise aceste garduri. Oferim, însă, suport asociaţiilor de proprietari. Le putem aduce plante, mobilier urban, dacă doresc să folosească spaţiul dintre blocuri ca loc de relaxare”, spun oficialii societăţii ieşene. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau