Atenţie la carnea de porc!
Dimensiune font:
Piatra Neamţ - Autorităţile sanitar –veterinare avertizează asupra pericolului de infestare cu trichineloză, în această perioadă. Medicii veterinari spun că principalul factor de îmbolnăvire este consumul de carne de porc sau de vânat neexaminată din punct de vedere trichineloscopic. De asemenea, prepararea cărnii în sânge şi consumul unor preparate crude ( pastramă, şuncă, cârnaţi) sau insuficient prelucrate termic, reprezintă alte riscuri de îmbolnăvire. Potrivit specialiştilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii, nu distrug larvele care provoacă trichineloză. „Având în vedere scarificarea tradiţională în gospodăriile populaţiei, recomandăm insistent ca, în urma sacrificării porcilor, proprietarii animalelor să se prezinte la medicul veterinar din comună cu o probă de carne de aproximativ 150 g, însoţită, în mod obligatoriu, de elementul de identificare –crotaliu. Potrivit legii, în cazul animalelor domestice sacrificate pentru consum şi depistate cu boli transmisibile, precum trichineloza, proprietarul animalului va fi despăgubit”, a precizat dr. Constantin Lipan, director executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). În pieţele din municipiile Piatra Neamţ, Roman, oraşele Bicaz, Roznov, Târgu Neamţ, carnea este examinată trichineloscopic de către medicii veterinari din cadrul circumscripţiilor de control alimente arondate fiecărei pieţe.
Ingrid Ciofoaia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau