Cartierele Iaşului vor fi împânzite de şantiere
Dimensiune font:
În acest an, în cartierele din municipiul Iaşi vor fi începute lucrări la căile de acces, la aleile şi trotuarele dintre blocuri * totodată, vor fi la amenajate 100 de noi locuri de joacă pentru copii
La fel ca şi în ultimii ani, bugetul municipiului Iaşi este bazat în primul rând pe funcţionarea oraşului, punând un accent deosebit pe educaţie, pe asigurarea serviciilor de utilitate publică şi continuarea proiectelor începute în anii precedenţi.
„Funcţionarea oraşului rămâne principala obligaţie, rezultând din însăşi conţinutul legii bugetului de stat, motiv pentru care, la capitolul cheltuieli de personal sunt prevăzute 196 de milioane lei, din care peste 140 de milioane sunt numai pentru educaţie”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Totodată, vor continua investiţiile strategice pe fonduri europene, atât cele aflate în graficele de lucru în momentul de faţă, dar vor fi demarate şi două proiecte noi - refacerea străzii Lăpuşneanu - pasajul Piaţa Unirii, precum şi modernizarea Băilor Nicolina. Şefii Primăriei Iaşi prognozează faptul că aceste proiecte vor fi semnate şi implementate în următoarele luni. „De asemenea, aşteptăm finalizarea strategiei de dezvoltare pe perioada 2014-2020, pentru a putea pregăti lista de proiecte europene pentru care vom căuta finanţare. Continuăm investiţiile din fonduri proprii şi avem în vedere o parte de lucrări ce se vor desfăşura după finalizarea unor etape absolut necesare privind implementarea unor proiecte din fonduri publice, fiind vorba despre Esplanada Mimoza, pentru care s-a semnat contractul pe data de 6 ianuarie şi reabilitarea a aproximativ 30 de mii de metri pătraţi de căi de acces, alei şi trotuare între blocuri, pentru care s-a semnat contractul în decembrie 2013”, a precizat viceprimarul.
O sută de parcuri noi de joacă
Potrivit viceprimarului, în acest an vor apărea din ce în ce mai multe şantiere de mai mică sau mai mare amploare în cartiere. Cele mai mari şantiere se vor desfăşura pentru continuarea programului de reabilitare a locurilor de joacă pentru copii. „Vom începe întâi cu partea de proiectare a încă 100 de locuri identificate în perioada de sfârşit de an, pe teritoriul întregului municipiu. După finalizarea proiectării, vom intra în analiza Consiliului Local ca indicatori tehnico-economici şi apoi mergem spre finanţare”, a mai spus Mihai Chirica. Tot în acest an se are în vedere împădurirea celor 40 de hectare din obligaţia rezultată prin implementarea proiectului Ciric, pentru care a fost alocată suma de 1,1 milioane lei, şi începerea proiectării pentru amenajarea râului Bahlui, pentru care este alocată în acest an suma de 200 mii lei. „Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele mai vizibile. În rest, lucrăm şi în cimitire, la spaţiile verzi, la sumele necesare pentru întreţinerea tramei stradale sau pentru salubrizare”, a spus Mihai Chirica. Pentru cadastrul general al Iaşului a fost prevăzută suma de 200 mii lei, ca parte de cofinanţare la ajutorul financiar pe care Primăria speră să-l poată obţine de la Ministerul Dezvoltării. „Prognozăm ca şedinţa de Consiliu privind aprobarea bugetului să fie organizată până în data de 10 februarie. De la data publicării sunt 15 zile pentru afişare, apoi mai sunt 5 zile pentru primirea de contestaţii şi procesarea lor, după care bugetul este transmis spre analiza şi dezbaterea Consiliului Local”, a estimat Mihai Chirica.
(Nelu Păunescu)
200 mii lei vor fi alocaţi în acest an proiectului privind amenajarea râului Bahlui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau