Ce articole constituţionale modifică regionalizarea

default

Dimensiune font:

| 24-06-2013 07:02

* grupurile parlamentare au propus schimbarea mai multor articole constituţionale pentru realizarea regionalizării * noua lege fundamentală va introduce noţiunea de „autoritate regională”

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” continuă campania de informare a opiniei publice privind regionalizarea. În ediţia de astăzi vă prezentăm ce modificări legate de reorganizarea administrativ-teritoriale sunt aduse Constituţiei şi care este calendarul aprobării unei noi legi fundamentale a statului. Materialele publicate anterior în cadrul acestei campanii pot fi consultate pe www.ziarulevenimentul.ro la secţiunea „Moldova/Regionalizare”.

Reorganizarea administrativ-teritorială poate fi realizată doar în condiţiile unor modificări ale textului constituţional. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat schimbarea mai multor articole din legea fundamentală astfel încât să se asigure cadrul legal pentru regionalizare. „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii”, se spune la alin. 3 al articolul 3 din noua Constituţie. Modificarea este asumată de toate grupurile parlamentare: PNL, PSD, PDL, PP-DD, minorităţile naţionale şi FC.


Constituţia defineşte principalul rol al Consiliului Regional
Cele mai multe modificări impuse de regionalizare sunt la Capitolul V intitulat „Administraţie Publică”. La art. 122 se introduce un nou alineat în care se descrie rolul autorităţii regionale. „Consiliul regional şi preşedintele acestuia reprezintă autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor judeţene, în vederea realizării serviciilor publice de interes regional”, se arată la art. 122, alin. 2. La art. 123, alin. 4 textul constituţional afirmă că nu există „relaţii de subordonare” între consiliile regionale şi preşedinţii acestora. La ultimul alineat din articolul amintit se precizează că orice act administrativ emis de Consiliul Regional sau de către preşedintele acestui for poate fi atacat în instanţa de contencios administrativ de prefect în cazul în acesta consideră că s-a comis o ilegalitate. „Actul atacat poate fi suspendat numai de instanţa competentă, potrivit legii”, se mai afirmă în textul articolului. Conform actualei legislaţii, atacul în contencios a unui act de către prefect atrage suspendarea de dreptul a acestuia până la judecarea cazului de către instanţă. O altă referire la regionalizare este la art. 138. „Bugetul public naţional cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor, ale judeţelor şi ale regiunilor”, se arată la alin. 1 din art. 138.

Cel puţin patru articole din Constituţie trebuie schimbate pentru a se crea cadrul legal în procesul de regionalizare

Paşii pentru aprobarea Constituţiei
* referendumul pentru aprobarea legii fundamentale ar putea avea loc în luna octombrie
Proiectul de revizuire a Constituţiei a trecut de comisia parlamentară special constituită în acest scop, însă până la a fi supus aprobării cetăţenilor, prin referendum, acesta trebuie să treacă de Parlament şi să fie avizat, în cel puţin două rânduri, de Curtea Constituţională. Proiectul a fost transmis săptămâna trecută de către Crin Antonescu, preşedintele Senatului, grupurilor parlamentare pentru strângerea semnăturilor necesare înregistrării în procedura legislativă. Astfel, iniţiativa de revizuire trebuie să beneficieze de semnăturile a cel puţin o pătrime dintre parlamentari, respectiv 146 de semnături din cei 584 de aleşi aflaţi în mandat. Proiectul de revizuire va fi luat în discuţie mâine de Biroul Permanent al Senatului, pentru a-l înainta Consiliului Legislativ, care va trebui să-l analizeze şi să ofere un aviz în cinci zile, potrivit Mediafax.


Proiectul ajunge la CCR şi la Comisia de la Veneţia

Potrivit procedurilor specifice revizuirii, Curtea Constituţională este a doua instituţie care ia în discuţie proiectul de revizuire a Constituţiei. Spre sfârşitul acestei săptămâni reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor ajunge în România în 4-5 iulie pentru a discuta pe marginea revizuirii şi vor analiza prima formă a proiectului de modificare a legii fundamentale, înainte ca judecătorii CC să fi formulat un punct de vedere. Ulterior însă, răspunsul Curţii Constituţionale asupra proiectului de Constituţie se va întoarce în Comisia parlamentară de revizuire, pentru a fi operate eventualele modificări asupra textului iniţial propus pentru modificarea legii fundamentale. Această ultimă formă urmează a fi transmisă Comisiei de la Veneţia spre analiză, care va emite un proiect de opinie asupra textului de revizuire. Cu toate acestea, un răspuns oficial asupra revizuirii Constituţiei din România poate veni din partea Comisiei de la Veneţia abia în luna octombrie, când punctul de vedere al acestui for va fi votat în plenara Comisiei. Un alt punct important vizează votarea proiectului noii Constituţii în plenul celor două Camere ale Parlamentului, în primă instanţă la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor, unde trebuie să întrunească votul favorabil a minimum două treimi din numărul parlamentarilor. Abia după finalizarea întregii proceduri proiectul de revizuire a Constituţiei este supus referendumului de aprobare.

După aprobarea unei noi legi fundamentale, Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul regionalizării astfel încât actul normativ să fie aprobat prin procedură rapidă, iar bazele funcţionării noilor regiuni să fie puse încă din luna decembrie 2013

Dragnea: „Banii vor fi împărţiţi echitabil în toate regiunile”
* ministrul Dezvoltării susţine că transferul de competenţe către regiuni va fi însoţit şi de resursele financiare aferente
Reforma administrativă va asigura o repartiţie echitabilă a resurselor de dezvoltare pe întreg teritoriul ţării. Cel puţin aşa a susţinut vicepremierul Liviu Dragnea în cadrul unei dezbateri care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj. Ministrul Dezvoltării a precizat că motivul principal care stă la baza reformei de regionalizare-descentralizare este asigurarea unei dezvoltări echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace şi cele prospere. „Printre obiectivele procesului de regionalizare-descentralizare se numără asigurarea unui standard minim de trai decent în toate localităţile din România, descentralizarea competenţelor administrative de interes local, judeţean şi regional, concomitent cu asigurarea resurselor financiare pentru exercitarea acestor competenţe”, a spus Dragnea. Potrivit acestuia, prin regionalizare va fi simplificat sistemul administrativ şi va fi redusă birocraţia, iar pe de altă parte va creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene.


Dragnea demontează „miturile” regionalizării
Ministrul Dezvoltării a spus că principalele temeri şi false concepţii sunt legate de creşterea birocraţiei, instabilitate legislativă, creşterea distanţelor administrative, disoluţia statului unitar şi costul ridicat al reformei. Printre altele, Liviu Dragnea a subliniat că, de fapt, va fi mai puţină birocraţie, pentru că va fi redus aparatul administrativ şi vor fi simplificate procedurile. El a spus că va avea loc un transfer al competenţelor administrative la nivelul cel mai apropiat de cetăţean, iar în acest fel niciun cetăţean nu va trebui să meargă mai departe pentru rezolvarea problemelor sale administrative. De asemenea, distanţele se vor scurta pe măsură ce se vor transfera competenţele la nivel regional, judeţean şi local. Liviu Dragnea a mai spus că nu se descentralizează statul unitar român, Parlamentul, instituţiile fundamentale ale statului precum armata, justiţia, serviciile de informaţii, poliţia, jandarmeria, instituţiile responsabile de politica externă. De asemenea, potrivit acestuia vor fi reduse distanţele administrative şi vor fi reduse costurile administrative.

„Reforma administrativă nu va crea nicio instabilitate deoarece regionalizarea presupune o reformă graduală, în două etape: 2013-2014 şi 2014-2016” - vicepremierul Liviu Dragnea


Opoziţia nu vrea aprobarea rapidă a regionalizării
* senatorul FC Mihai Răzvan Ungureanu compară aprobarea legii regionalizării prin angajarea răspunderii Guvernului cu o lovitură de stat
Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu a susţinut, sâmbătă, că nu principiul regionalizării este problema, ci modul în care decurge acest proces demarat de Guvernul USL, pe care îl consideră „capabil să sacrifice o ţară întreagă” pentru propriile interese. În opinia sa, actualul guvern nu este pregătit pentru acest proces ce va avea consecinţe pe termen foarte lung, neexistând studii de impact, nicio întemeiere argumentată şi nici resursele financiare necesare. În al doilea rând, a susţinut Ungureanu, acest proces este „profund politizat” de către USL. „Este o utopie să credem că pachetul legislativ referitor la regionalizare ar fi bine făcut, oportun, util cetăţenilor României şi că ar garanta prosperitate şi stabilitate economică. Este de fapt o mare manipulare politică pusă în scenă de USL, dar în principal de partidul stat PSD. În acelaşi timp, este şi o dovadă de inconştienţă politică, în condiţiile în care efectele regionalizării vor fi enorme la scară economică, socială, demografică şi culturală”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit acestuia, marele beneficiar al regionalizării va fi PSD şi clientela sa politică. „În disperarea de a hrăni atâtea guri flămânde cât are PSD, USL e pregătit să sacrifice o ţară întreagă. Deviza USL este: după noi potopul! Asumarea răspunderii, în cazul în care ea se va întâmpla, va reprezenta adevărata lovitură de stat dată viitorului României”, a susţinut liderul Forţei Civice.

Pagină realizată de Alex Andrei
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Aproape 30 de ieşeni au avut reacţii uşoare la vaccinul împotriva COVID-19
20/01/2021 00:00

    Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au precizat ieri că odată cu debutul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare impotriva COVID 19, la nivelul judeţului Iaşi, au ...

Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit cu premierul Cîţu
20/01/2021 00:00

  Premierul Florin Citu a continuat, ieri, seria negocierilor cu alesii locali inaintea elaborării proiectului de buget pe 2021. Primarilor li s-a promis sustinerea coalitiei de guvernare pentru adoptare ...

Iaşul va avea 44 autobuze electrice și 32 tramvaie noi!
20/01/2021 00:00

Transportul public de călători din municipiile Iasi, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Slatina, Suceava, Targu Mures si Pitesti se va desfăsura in conditii moderne, ca urmare a finalizării, de către Ministerul Dez ...

Clubul pensionarilor de la bloc, obligatoriu prin lege
20/01/2021 00:00

O mare parte dintre viitoarele clădiri cu mai multe locuinte vor trebui să aibă, pe langă ghene, ascensoare sau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităti, si spatii in care să se organizeze cluburi ...

Licitație pentru 34 de locuri de parcare din zona Podu Roș
20/01/2021 00:00

  Municipalitatea va organiza o nouă licitatie pentru inchirierea locurilor de parcare de resedintă. Aceasta va avea loc pe 2 martie, la ora 10.00, prin intermediul aplicatiei WhatsApp. Procedura va viz ...

Un deputat ieșean solicită intervenția uiversităților în procesul de vaccinare
20/01/2021 00:00

    Deputatul Alexandru Muraru, vicepresedinte al Comisiei de Educatie din Camera Deputatilor, a lansat ieri un apel public către inspectoratele scolare si conducerea universitătilor pentru demara ...

Judeţul Iaşi a trecut de 30.000 de infectări COVID
20/01/2021 00:00

    Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pană ieri,           19 ianuarie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi a ...

Cel mai prolific hoţ din Moldova a încercat să-i  păcălească şi pe judecători
19/01/2021 23:56

Născut in Comăneşti, judeţul Bacău, acum 30 de ani, Costel Popa e, de departe, cel mai prolific hoţ şi spărgător care a existat vreodată in regiunea Moldovei. Nu există niciun judeţ din regiune in c ...

Omul care n-a rămas dator cu curaj
19/01/2021 23:40

A plecat dintre noi, intr-o tăcere complice cu sfintenia, unul dintre putinii oameni care au izbandit in viată nu atat pentru gloria sa, cat mai ales pentru ferircirea celorlalti – dr.ing. Gheorghe Huia ...

Iertat de mamă, după ce a aruncat cu securea după ea
19/01/2021 23:09

Costel C. (35 de ani) locuieşte impreună cu mama să, Maria (56 de ani) intr-un sat de langă Iaşi. Ca mulţii alţii de teapa lui, cand se imbată, face scandal, sparge lucrurile de prin casă, pană săpt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei