Cel mai scump eşec al DNA
Dimensiune font:
* asta ar putea deveni dosarul „Zahărul” * daune morale uriaşe sunt cerute de la stat de afaceriştii şi funcţionarii bancari achitaţi de judecători, după un deceniu de proces penal
Dosarul „Zahărul”, prezentat cu ani în urmă de DNA ca un uriaş succes, a devenit o adevărată piatră de moară atârnată de gâtul statului. Procurorii anticorupţie au spus că, în perioada ianuarie-noiembrie 2001, afacerişti şi funcţionari bancari ar fi pus la cale un plan privind acordarea ilegală de credite pe termen scurt. Cu banii obţinuţi ar fi fost achitate, tot ilegal, alte credite ajunse la scadenţă. Pentru a li se pierde urma, banii ar fi fost rulaţi prin conturi de la mai multe bănci. Vasile Iftodie, administratorul a două firme, Bebi Romanţov, patronul unei agenţii de turism, Ioan Stavarache şi Neculai Paraschiv, foşti directori ai unor filiale Banc Post şi ex-ofiţerul de credite Constantin Eduard Păvăloaia s-au numărat printre cei ajunşi în boxa acuzaţilor. Procurorii au operat şi opt arestări preventive în timpul anchetei, dar ulterior judecătorii Curţii de Apel i-au achitat pe toţi. De atunci, au început să curgă procesele împotriva statului. Până acum, doi dintre cei acuzaţi de procurori au primit daune, dar mai mici decât ceruseră. Pentru Păvăloaia, judecătorii au dictat doar despăgubiri de 250.000 de lei, iar pentru Paraschiv – de 759.000 de lei. Procesele începute de alţi 7 foşti acuzaţi sunt încă pe rol. Numai trei dintre ei cer daune de aproape 12 milioane de euro!
2,5 milioane euro reprezintă suma pe care finanţiştii ar putea să o scoată din puşculiţă în ultimul dosar de daune deschis
Daune uriaşe cerute de un afacerist
Acum, un alt om de afaceri nenorocit de dosarul Zahărul a trecut la ofensivă. Cristian Cosmin Graur vrea daune morale de 2,5 milioane de euro, fiindcă a petrecut jumătate de an după gratii în timpul cercetărilor. „Arestarea preventivă cu cătuşe la mâini, faptul că am stat închis au fost un act extrem de prejudiciabil atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. Am avut dese căderi psihice. Coşmarurile mele nu au încetat nici în cei peste 10 ani cât a durat judecata acestui proces”, le-a spus ieşeanul judecătorilor Tribunalului. Cosmin Graur s-a plâns că i-au fost afectate sănătatea, sensibilitatea psihică şi fizică, cinstea, prestigiul profesional şi libertatea. „Am ajuns la concluzia că suferinţele mele au fost determinate de dorinţa unor persoane de a fi promovate în funcţii profitabile, calificând acest caz ca fiind cel mai mare caz de corupţie din Iaşi”, se mai spune în acţiunea introdusă pe rolul Tribunalului.
„Coşmarurile mele nu au încetat în cei peste 10 ani de proces” – Cosmin Graur
Vrea şi salariile neîncasate de după gratii
Pe lângă daunele morale, omul de afaceri a cerut şi daune materiale de 166.760 de lei, pentru salariile neîncasate în perioada detenţiei, medicamentele şi alimentele de care a avut nevoie în arest, dar şi veniturile pierdute după eliberare. „Acesta este al doilea proces pe care îl deschid. Prima acţiune a fost respinsă din motive ce ţin de noul Cod de procedură civilă”, a declarat Cosmin Graur. Deocamdată, acţiunea sa este analizată, în baza aceloraşi prevederi. Dincolo de chiţibuşurile legii, nimeni nu poate nega însă că ancheta în primul dosar de corupţie de la Iaşi a distrus vieţi, pentru ca apoi să se spargă ca un balon de săpun. Iar acum, ar putea deveni cel mai scump eşec din istoria DNA. (Ştefana Czeller)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau