Chefuri pe cinste la Bacău
Dimensiune font:
* băcăuanii se pot bucura de frumuseţea portului popular, de jocul caprei, al căluţilor şi al urşilor * spectacole vor avea loc în toate localităţile judeţului * chefurile se ţin lanţ până în ultima zi a anului 2012
Ieri, băcăuanii care locuiesc pe Valea Muntelui, cei din zona municipiului Moineşti şi locuitorii din municipiul Bacău au avut parte de momente de neuitat. Centrul municipiului Bacău a răsunat de colinde, de dansul caprelor, al urşilor şi a căluţilor veniţi din mai multe zone ale judeţului, pentru a da reprezentaţii în faţa băcăunilor. Formaţii de dansuri, colindători şi urători îi vor reintroduce pe băcăuani în atmosfera sărbătorilor de iarnă. În municipiul Bacău, „Alaiul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă” s-a format începând cu ora 10.00, în apropierea statuii domnitorului Ştefan cel Mare, iar mai apoi manifestarea, ajunsă la cea de-a 47-a ediţie, s-a desfăşurat pe durata mai multor ore. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 17.00, când centrul oraşului a fost curăţat şi redat apoi traficului rutier.
De distracţie au avut parte în aceeaşi zi şi băcăuanii care au participat, în municipiul Moineşti, la „Parada Datinilor şi Obiceiurilor Strămoşeşti”, eveniment care a debutat în jurul orei 14.00, în centrul oraşului. Tot ieri, în comuna băcăuană Agăş a fost un spectacol de datini şi obiceiuri strămoşeşti, a strâns întreaga suflare omenească din zonă.
Spectacole de datini
Pe 29 decembrie, distracţia se mută în staţiunea Slănic Moldova, unde, începând cu ora 10.00, parcul din centrul localităţii va găzdui a cincea ediţie a datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Spectacole asemănătoare se vor desfăşura pe 30 decembrie 2012 în oraşul Comăneşti, unde, începând cu ora 10.00, în Parcul Central are loc „Festivalul de datini şi obiceiuri strămoşeşti”. Şi localnicii comunei băcăuane Răcăciuni vor avea parte de spectacole tradiţionale, atât pe 30 decembrie, începând cu ora 16.00, în zona Bisericii Romano-Catolice din satul Fundu Răcăciuni, cât şi pe 31 decembrie, unde, în centrul comunei, se vor desfăşura spectacole de datini şi obiceiuri strămoşeşti. În ultima zi a anului 2012, manifestări similare vor fi organizate în comunele Bereşti-Tazlău, Dofteana, Palanca, Măgireşti, Bogdăneşti şi Berzunţi, unde se vor reuni mai multe formaţii de artişti.
Şi băcăuanii din oraşul Târgu Ocna sunt aşteptaţi pe 31 decembrie în faţa Primăriei, unde va avea loc Parada Datinilor şi Obiceiurilor Strămoşeşti.
Mihai Dănăilă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau