* în mai puţin de jumătate de an, peste zece puşti din Vaslui au trecut pe lângă moarte din cauza alcoolului * ei au ajuns în comă etilică la spital şi au fost salvaţi în ultimul moment * ultimul caz s-a petrecut în urmă cu două zile, când un copil de doar 9 ani, din Vutcani, s-a cinstit cu o jumătate de litru de ţuică * medicii şi psihologii atrag atenţia asupra problemei
Sirena Ambulanţei a răsunat de zeci de ori în porţile spitalelor, de la începutul anului, anunţând cazurile foarte grave ale unor copii care au dat sticla de suc pe cea de băutură. Ultimul caz a fost semnalat duminică seară, de medicii de la Serviciul Judeţean de Urgenţă (SJA) Vaslui. Un puşti de 9 ani din localitatea Valea lui Darie (comuna Vutcani) a ajuns în comă la spital, după ce a băut o jumătate de litru de ţuică.
Din spusele părinţilor, băiatul a găsit sticla ascunsă de ei într-o cămară şi a băut pe furiş până a golit-o. Mama copilului a văzut că are un comportament ciudat, însă nu a bănuit nimic. Abia în momentul în care băiatul a leşinat a înţeles ce s-a întâmplat şi a sunat la Ambulanţă. „Echipajul l-a găsit pe copil inconştient. I-a acordat primul ajutor, după care a fost transportat la spital. Era în comă de gradul II”, a afirmat doctorul Ana Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui.
Lecţii de şpriţ de la părinţi
E greu de spus cine este vinovat de faptul că unii copii îşi fac de cap cu băutura. Mulţi spun că părinţii sunt primii de la care cei mici ar putea învăţa să bea. „Ce văd că fac părinţii asta fac şi copiii. E clar. Dacă maică-sa şi taică-său sunt tot timpul beţi, nu le fac niciun fel de educaţie, ce aşteptări să ai?”, a spus vasluianca Ioana Trofin.
Alţii dau vina pe anturaj şi lipsa de supraveghere, mai ales în cazul celor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă, în străinătate. „Am văzut şi eu copii băuţi, lăsaţi singuri acasă. Părinţii care pleacă peste hotare trebuie să se gândească bine înainte şi să calculeze riscurile la care îşi expun copiii. Dacă nu au pe cineva de încredere acasă, mai bine ar fi să renunţe la plecare. Alcoolul, drogurile, toate sunt tentaţii la care minorii rezistă cu greu. Chiar şi cei care au părinţii acasă”, a detaliat profesoara Valentina Profir, de la Şcoala din satul Munteneşti.
Mult mai mulţi vinovaţi!
Cazul puştiului a adus din nou în discuţie un subiect pe care mulţi au încercat să-l ocolească – minorii care trag la măsea. Psihologii sunt de părere că vinovaţi nu sunt doar părinţii şi că este nevoie de măsuri de prevenire până nu e prea târziu. „E un cumul de factori. E adevărat că principalii vinovaţi sunt părinţii care nu le mai oferă niciun fel de valori morale, nu le mai dau o educaţie adecvată, dar la fel de vinovaţi sunt poate şi profesorii, şi învăţătorii. Mulţi dintre ei au ajuns să îşi uite menirea, să nu mai fie şi dascăli pentru elevi. Vin doar şi le predau şi pleacă. Nu se mai implică şi în educaţia lor. Poate pentru că nu sunt remuneraţi corespunzător, nu ştiu”, a tras un semnal de alarmă psihologul Ana Rinder, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.
Ea este de părere că asistăm la o decalibrare a scalei de valori şi că mulţi tineri imită modelele din carton. „Ce învaţă ei? Ce exemplu primesc? Sunt la vârsta la care bravează, vor să impresioneze şi nu au nevoie de astfel de exemple. Sunt multe de vorbit pe acestă temă, însă doar printr-un efort comun putem diminua astfel de situaţii”, este convins directorul spitalului vasluian.
Simona Pop
* În acest an, peste zece copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Protecţia Copilului a început anchete, însă nu s-a spus mare lucru despre rezultate.
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau