Deszăpezirea bagă în faliment primăriile din Moldova
Dimensiune font:
* luna decembrie s-a dovedit a fi extrem de păguboasă pentru bugetele locale din Moldova din cauza ninsorilor şi viscolului * multe primării vor solicita ajutor de la Guvern
Primăria Suceava nu are bani ca să facă deszăpezire ca la carte. Numai ridicarea şi transportul zăpezii de pe străzi, în afara oraşului ar costa cel puţin un milion de lei şi în acest caz primarul Ion Lungu face apel la populaţie ca să achite taxa de salubritate. În luna februarie a acestui an Primăria a plătit 500.000 de lei pentru ca firma Rosal să ridice şi să transporte zăpada de pe străzi, în afara oraşului, dar acum costurile s-ar dubla, susţine Ion Lungu. Cu banii necesari, Primăria ar putea să cumpere cel puţin zece apartamente pentru familiile nevoiaşe din oraş. Costul unui apartament cu două camere în cartierul Burdujeni este de 25.000 de euro. Achiziţia apartamentelor sau deszăpezirea oraşului s-ar putea face doar în condiţiile în care municipalitatea ar avea aceşti bani. Ion Lungu a amintit că sucevenii au restanţe de două milioane de lei în contul taxei de salubritate, deşi Suceava are cea mai mică taxă de salubrizare din Moldova şi anume 45 de lei pe an.
100.000 lei costă o singură trecere a utilajelor Urban Serv
Conducerea Primăriei a estimat că o singură trecere a utilajelor Urban Serv pentru acţiunea de deszăpezire în careul de salubrizare, suprafaţă care cuprinde 900.000 mp carosabil şi 300.000 mp trotuare, implică cheltuieli de aproximativ 100.000 lei. „În jur de 65.000 - 70.000 lei costă materialul antiderapant, clorura de calciu şi 10.000 - 12.000 lei costă manopera. Costurile sunt pentru întreg careul de salubrizare, iar aici sunt cuprinse aproape toate străzile din municipiu, cu câteva excepţii”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Primăria a scos în municipiu, pentru acţiunea de deszăpezire, toate efectivele disponibile. Urban Serv a pus la dispoziţie pentru deszăpezire 12 utilaje, 10 pentru carosabil şi 2 pentru trotuare. Alături de această societate s-au alăturat cinci firme private în acţiunea de deszăpezire din municipiu care au pus la dispoziţie 26 de utilaje, fiind vorba de Victor Construct, Conrec, Aquaterm, Domaco şi Total Impress Grup, dar şi de salariaţii Direcţiei de Servicii Publice, Sport şi Agrement. Primăria va cere cel puţin un milion de lei pentru deszăpeziri de la Guvern.
Calcule la Neamţ şi Vaslui
În Piatra Neamţ acţiunea de deszăpezire este gestionată de Publiserv (pe străzi) şi de Salubritas (trotuare şi căi de acces), societăţi ale municipalităţii. Potrivit oficialilor pietreni, deocamdată, nu s-a făcut un calcul privind cheltuielile legate de deszăpezire, însă oricum, banii pentru această acţiune sunt prevăzuţi în bugetul local. Deszăpezirea drumurilor judeţene este în sarcina societăţii Drupo, subordonată Consiliului Judeţean (CJ), care luptă cu poleiul şi nămeţii pentru a asigura viabilitatea a peste 720 de kilometri de drumuri. Iarna trecută, administraţia judeţeană a cheltuit în jur de 2 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor. În cazul în care va fi o iarnă lungă şi cu multă zăpadă, se vor mai adăuga ceva bani la această sumă. „Cheltuim atât cât este nevoie, astfel încât să nu avem drumuri înzăpezite” , a precizat Gabriel Farcaş, vicepreşedintele CJ.
La Vaslui, primele facturi vor veni anul viitor. Conducerea CJ va trebui să plătească firma pe care o are în subordine, SC Lucrări Drumuri şi Poduri pentru că cei de aici se ocupă de deszăpezire. Aşa că, nu se pune problema dacă banii mai întârzie. Oricum, valoarea facturilor va fi suficient de mare având în vedere ninsorile din decembrie. Municipalitatea a alocat pentru sezonul rece suma de 400.000 de lei dar nu a achitat deocamdată nici o factură către SC Goscom SA care se ocupă de deszăpezire. Oricum, nu se pune problema să nu fie suficiente fonduri pentru deszăpezirea străzilor.
* * *
Prima zăpadă a creat probleme serioase în Moldova, mai ales în judeţele Botoşani şi Neamţ. Responsabilii au dat vina pe faptul că a nins foarte mult şi spun că acolo unde a mai fost şi viscol, misiunea lor a fost aproape imposibilă. În acest context, deja s-au adunat datorii uriaşe pentru administraţiile locale, iar iarna este abia la început. Primăriile speră la un ajutor de la Guvern pentru a se putea descurca.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau