Epidemie de beţivi la volan
Dimensiune font:
* consumul de alcool se menţine printre cauzele predilecte ale accidentelor grave * medicii vorbesc despre o adevărată epidemie a şoferilor ameţiţi
Şoferii beţivi rămân blestemul şoselelor. Multor ieşeni pare nici să nu le treacă prin cap că, dacă se cinstesc înainte să urce la volan, pun în pericol vieţi. Situaţia îi îngrijorează atât pe oamenii legii, cât şi pe medici. În primele trei luni ale anului, în Iaşi s-au produs 152 de accidente rutiere, în urma cărora au murit şase oameni. Alţi 58 au fost răniţi grav, iar 129 - răniţi uşor. Consumul de alcool se menţine printre cauzele predilecte ale accidentelor. Demn de menţionat este şi faptul că, tot în primul trimestru din 2013, 33.462 de şoferi care au încălcat Codul Rutier au fost amendaţi.
Bombe cu ceas
Şoferii ameţiţi sunt adevărate bombe pe şosele. Alcoolul alterează percepţia şi capacitatea de analiză, poate duce la instalarea unei stări de euforie care are drept urmare subestimarea riscurilor din trafic. De asemenea, şoferii ameţiţi sunt mai puţin concentraţi, le scad reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. Din păcate, spun medicii, numărul lor e mare. ,,Putem vorbi despre o epidemie a şoferilor băuţi, atunci când în fiecare oră cel puţin doi sunt depistaţi pozitiv toxicologic la dozările pentru alcool. Institutul de Medicină Legală arată că, în medie, din 25.000 de şoferi testaţi, 60 la sută au dozările toxicologice pozitive pentru alcool. Unul din trei accidente mortale e direct legat de consumul de alcool. Totodată, consumul de alcool este responsabil de 25-35 la sută din cazurile de accidente rutiere neletale”, arată dr. Tudor Ciuhodaru.
Portretul robot al amicului lui Bachus
Specialiştii au făcut şi un portret-robot al şoferului băut. „Pe o statistică parţială, cei din mediul urban au fost de două ori mai numeroşi - 67,08 la sută. Bărbaţii au dominat net în topul şoferilor aduşi de Poliţie în vederea stabilirea valorilor alcoolemiei. Vârstele extreme au fost 18 şi 91 de ani. Cei mai mulţi şoferi s-au încadrat în grupa de vârstă de 21-30 de ani - 40,5 la sută, urmaţi în ordine descrescătoare de cei între 31-40 de ani şi 41-50 de ani. 48 la sută sunt salariaţi, iar elevii şi studenţii - sub 10 la sută din cazuri. 37,97 din aceste cazuri se înregistrează în weekend”, a adăugat dr. Ciuhodaru.
Recordul de maşini buşite de un şofer beat -- 20
Anul acesta, un şofer iresponsabil a distrus maşinile parcate pe trei străzi, trecându-şi în palmares un record. Vasile Tomulescu (41 ani, din Răducăneni) s-a urcat la volan beat, fără permis şi a avariat 20 de maşini. Traseul său de groază s-a terminat după ce a lovit un BMW. Omul avea o alcoolemie de peste 2 la mie. „Inculpatul nu a dat dovadă de o minimă atenţie, probabil şi datorită stării de ebrietate avansată în care se afla, cât şi datorită lipsei unor cunoştinţe elementare pentru condusul unui autoturism pe drumurile publice”, au spus procurorii.
Pentru isprava sa, Tomulescu s-a ales cu doi ani de puşcărie, însă mulţi şoferi băuţi primesc doar pedepse cu suspendare. În plus, până la un nivel al alcoolemiei de 0,8 la mie e vorba doar despre o contravenţie. Recunoscând că se confruntă cu o problemă, şefii Ministerului de Interne au lansat ideea majorării numărului de zile de suspendare a permisului, în cazul celor care nu ajung la valoarea ce constituie infracţiune, de la 90 la 120. (Ştefana Czeller)
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau