Firmele de utilităţi se apropie cu paşi repezi de faliment
Dimensiune font:
* furnizorii de apă şi căldură din Moldova sunt cu un picior în groapă * datoriile uriaşe ale populaţiei au împins la faliment operatorii de servicii * Locato Piatra Neamţ este în insolvenţă, Termica Suceava este la un pas de a fi închisă, iar Nova Apa Serv Botoşani abia mai suflă
Situaţia furnizorilor de agent termic din Moldova este dificilă pentru că s-au adunat datorii uriaşe. Dacă unii abonaţi întârzie cu lunile la plata facturilor, alţii nu şi le achită cu anii. La rândul lor, societăţile de termoficare nu reuşesc să achite contravaloarea facturilor pentru gaz către firmele furnizoare, iar oficialii ameninţă cu restricţionarea serviciilor.
S-a scumpit apa la Bacău
În momentul de faţă, la CET Bacău mai sunt branşate circa 18.000 de apartamente, iar datoriile consumatorilor se ridică la circa 30 de milioane de lei. Zilele trecute societatea a deschis acţiuni în instanţă pentru toţi datornicii, în speranţa că aşa va reuşi să recupereze debitele. Situaţia nu este mai bună nici în ceea ce priveşte Compania de Apă, iar problemele financiare au impus majorarea tarifului. La ultima şedinţă a Consiliului Local, preţul apei a ajuns la 3,36 lei/mc.
Scumpiri şi războaie politice
La Piatra Neamţ, societatea Locato, furnizorul de agent termic, este în insolvenţă din august 2012. Recuperarea restanţelor de la populaţie merge foarte greu, motiv pentru care nu au fost bani pentru plata facturilor către E.On Moldova. Datoria populaţiei către Locato depăşeşte un milion de lei. 83 de centrale termice din SACET nu mai furnizează agent termic ca urmare a debranşării masive a populaţiei de la sistemul centralizat. Probleme are şi furnizorul de apă, Compania Judeţeană Apa Serv. Potenţialul acestei societăţi ce are în derulare mai multe proiecte europene, din care cel mai valoros se ridică la aproximativ 107 milioane de euro, a declanşat o adevărată bătălie politică, iar conducerea societăţii a fost schimbată de mai multe ori. Dincolo de războiul politic, nemţenii sunt nemulţumiţi că plătesc foarte mult pentru apă şi canalizare, în ciuda proiectelor europene derulate de compania judeţeană, care se presupune că ar fi trebuit să reducă şi costurile. La acest moment, populaţia plăteşte 3,89 lei/mc apă potabilă şi 3,33 lei/ mc canalizare (cu TVA inclus), preţurile fiind printre cele mai mari din ţară.
Suceava a rămas fără cărbune
Şi Suceava are probleme uriaşe în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic. Firma producătoare şi distribuitoare, Termica, nu mai are bani pentru achiziţia de cărbune şi are datorii de ordinul sutelor de milioane de lei la furnizori. Banii ar putea fi plătiţi doar ar putea fi recuperate cele peste 25 de milioane de lei din facturile restante. O datorie ceva mai mică decât a populaţiei o are şi Primăria către Termica, în contul subvenţiilor acordate la încălzire. Ca să recupereze banii de la oameni, Termica şi Primăria au făcute echipe de inspectori, care bat la uşile datornicilor. Indiferent de situaţie, însă Termica se va închide.
Cu datoriile în instanţă
În municipiul Vaslui, furnizorul de apă Aquavas şi cel de agent termic, SC Termica, nu au probleme deosebite. Mai sunt facturi neîncasate, dar activitatea celor două societăţi nu este pusă în pericol de aceste restanţe. Mai mult, ca niciodată în ultimii ani, Termica a furnizat căldură non stop celor 1.100 de abonaţi pe care îi are. Debitele istorice ale populaţiei se vor recupera foarte probabil doar în instanţă.
* * *
Cum primăvara întârzie, datornicii ar putea tremura de frig în casă şi în martie fiindcă nu se anunţă temperaturi prea mari. Oamenii spun că facturile sunt prea mari şi nu au bani să le achite.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau