Lipsa apei împiedică autorizarea şcolilor
Dimensiune font:
* o parte din elevii şi preşcolarii din mediul rural vor învăţa în clădiri fără autorizaţii sanitare de funcţionare * lipsa apei curente şi amenajarea grupurilor sanitare sunt principalele probleme care persistă de ani de zile
Ca în fiecare an, problemele din învăţământul nemţean sunt aceleaşi. Unităţile care nu au obţinut încă autorizaţie se confruntă cu lipsa apei curente, grupuri sanitare în curte sau săli de clasă care funcţionează în clădiri improprii. Astfel de cazuri se întâlnesc, în principal, la şcolile din mediul rural.
124 de şcoli nu au autorizaţie
Lipsa unor toalete sau a accesului la apă nu înseamnă neapărat şi închiderea acestor şcoli, iar, în toamnă, mulţi elevi vor învăţa în aceleaşi condiţii insalubre. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ a procedat la identificarea situaţiei în fiecare unitate de învăţământ. În judeţ sunt 134 de şcoli cu personalitate juridică care au în componenţă 405 corpuri de clădire, din care 124 nu au încă autorizaţie de funcţionare. „O şcoală poate avea mai multe corpuri de clădire funcţionale şi numai una să primească aviz sanitar. Mai sunt clădiri care nu au apă curentă, în general în mediul rural. Am discutat cu autorităţile, sunt primării care încearcă să obţină finanţare pentru derularea unor proiecte, pentru că altă posibilitate nu există”, a declarat Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Neamţ.
Dacă problema apei curente este una majoră, în ceea ce priveşte renovarea sălilor de clasă, conducerea ISJ spune că primăriile au alocat bani pentru această activitate, iar unii au şi terminat lucrările de reparaţii şi igienizare. „Primăriile, deşi au un buget sărac, au început să facă curăţenie în şcoli după propriile puteri. Au fost primării care au alocat bani mai repede, iar directorii au terminat deja renovarea”, a spus Gabriela Banu.
Rămâne de văzut câte şcoli vor mai primi autorizaţie de funcţionare până la toamnă şi în ce condiţii îşi vor primi elevii în noul an de învăţământ. (Ingrid Ciofoaia)
„Primarii au înţeles că aceste lucrări de reparaţii şi igienizare, trebuie făcute înainte de începerea anului şcolar şi nu la iarnă” – Gabriela Banu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau