Mâncarea tradiţională îmbogăţeşte pensiunile din Moldova
Dimensiune font:
* agroturismul a prins tot mai mult teren în zona de nord-est a ţării * ofertele pensiunilor sunt foarte bogate, iar cap de listă sunt bucatele ca la mama acasă * * preţurile sunt pentru toate buzunarele
Moldovenii care au avut ceva curaj, idei, un oarecare capital şi şi-au deschis pensiuni îşi aşteaptă turiştii, mai ales că vacanţa de vară bate la uşă. Cei mai mulţi vizitatori ajung în Bucovina, dar şi în judeţele Neamţ şi Bacău, cunoscute pentru pitorescul lor, pentru mâncărurile tradiţionale şi pentru ospitalitatea oamenilor.
Salinele şi bisericile aduc turişti la Bacău
În Staţiunea Slănic Moldova poposesc mii de turişti, atât în vacanţe, cât şi în weekenduri. Oaspeţii sunt cazaţi la pensiunile din zonă, beneficiază de ghizi care sunt la dispoziţia turiştilor doritori de plimbări pe cărările ce duc către zonele de atracţie din munţii ce înconjoară staţiunea şi de tratamente cu apele termale care au făcut celebră zona. „Vin mulţi oameni şi la relaxare, şi la tratament. Sunt bucuroşi să regăsească simplitatea traiului de la ţară”, am aflat de la Elena Dănăilă, proprietara unei pensiuni de lângă Comăneşti. Ca să dinamizeze activităţile, primăriile organizează târguri meşteşugăreşti şi oferă programe susţinute de artiştii amatori din zonă. O afluenţă deosebită de turişti se înregistrează şi la salina din Târgu Ocna, unde turiştii pot alege între pelerinaje la mănăstirea de pe muntele Măgura sau distracţii în cele două ştranduri, dintre care unul cu apă sărată.
Plimbări cu trăsura în Bucovina
În zona Bucovina, cele mai căutate pensiuni agroturistice din judeţul Suceava sunt cele situate în vecinătatea mănăstirilor protejate de UNESCO. Este vorba despre comunele Suceviţa, Voroneţ, Moldoviţa, dar bani din agroturism fac şi parte din localnicii aflaţi în Vama sau în Cacica, unde se află salina. În general, pensiunile agroturistice din judeţ sunt pline ochi de două ori pe an, odată de Paşte şi apoi de Crăciun. În rest fiecare administrator se descurcă aşa cum poate, ca să atragă turişti. Operatorii din turism şi-au pus la punct oferte foarte generoase. Nu lipsesc plimbările cu trăsura, cursurile de rafting ori tiroliana, însă cele mai apreciate rămân tot cele „domestice”. Multor turişti le place să asiste la prepararea bucatelor tradiţionale, să frământe pâine, să facă dulceaţă ori plăcinte. „Am fost la Paşte la Voroneţ. Mi-a plăcut enorm. Am frământat cozonac, am vopsit ouă. Ăn concediu tot aici vin şi abia aştept să gătesc borş ca la bunica”, ne-a spus Iuliana Marineanu, din Iaşi.
Cei cărora le plac tradiţiile locului participă şi la spectacolele puse la punct de către administratorii de pensiuni. Tarifele de cazare la o pensiune agroturistică din Bucovina variază între 80 şi 160 de lei/persoană. În ultimii ani, acest gen de turism a câştigat foarte mult teren.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
* Sătui de praful şi de zgomotul oraşelor, oamenii tânjesc după tihna din gospodăriile moldovenilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau