Ministerul Educaţiei pregăteşte o nouă ierarhizare a universităţilor
Dimensiune font:
Casificarea ar putea fi finalizată până în septembrie 2014
Ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu a declarat recent la Suceava, că până la sfârşitul anului vor fi stabilite „criteriile” pentru o nouă evaluare şi clasificare a universităţilor. „În acest an noi ne dorim să stabilim transparent care sunt condiţiile, care sunt criteriile pe baza cărora se va face clasificarea şi ierarhizarea, dacă putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cu un program de automatică de la Suceava sau de la Politehnica din Bucureşti sau de oriunde din ţară? Putem compara un program de medicină cu un program de comunicare? Trebuie să stabilim toate aceste lucruri” a spus Mihnea Costoiu. Potrivit acestuia, în cadrul procedurii de clasificare „activitatea de cercetare va fi un element care poate fi cuantificat”, la care se va alătura capacitatea universităţilor „de a se internaţionaliza” şi de „a-şi crea propriul viitor”. „Noi credem că, începând cu anul 2014-2015, această clasificare ar trebui să funcţioneze, să fie realizată şi să producă efecte. În acest an să creăm mecanismul, să colectăm datele de la universităţi, să se producă evaluarea propriu-zisă şi, începând cu 2014-2015, să putem aplica rezultatul acestei evaluări” a mai menţionat ministrul delegat Costoiu.
Noi criterii pentru clasificări
Mihnea Costoiu a reamintit de procesul de evaluare şi clasificare a universităţilor realizat în 2011, despre care crede că „a avut o problemă majoră” - „lipsa transparenţei” - şi despre faptul că la Ministerul Educaţiei „nu s-au găsit documentele” pe baza cărora s-a realizat clasificarea universităţilor româneşti. Referindu-se la aceeaşi problemă a clasificării şi ierarhizării universităţilor, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat că clasificarea universităţilor ar putea fi realizată până în septembrie 2014: „Nu vreau din start să neg acest termen, însă, dacă vom considera că avem nevoie de mai mult timp, nu avem nicio problemă să aşezăm lucrurile în aşa fel încât totul să fie clar, să fie făcut după proceduri, universităţile să ştie exact de ce au fost aşezate pe un etaj sau altul”. Şi Sorin Mihai Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), a afirmat că, alături de activitatea de cercetare, ar trebui luate în considerare criterii de clasificare precum absorbţia absolvenţilor pe piaţa muncii, rolul universităţii în dezvoltarea regională. Preşedintele CNR a subliniat că precedenta clasificare nu s-a realizat cu o consultare a universităţilor: „O clasificare e necesară, dar trebuie făcută transparent şi luate în calcul mai multe păreri”.
Irina Bucşinescu
O primă discuţie asupra acestor opinii a avut loc în cadrul Consiliului Naţional al Rectorilor, desfăşurat la Suceava, forum care a reunit 71 din cei 92 de rectori ai universităţilor acreditate existente în România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau