Moldovenii aşteaptă primele facturi la căldură
Dimensiune font:
Intr-un raport naţional, la Botoşani şi Bacău preţurile pentru o gigacalorie sunt printre cele mai mici * la Suceava va fi pornită, de astăzi, noua centrală de cogenerare
Căldura a ajuns deja în apartamentele abonaţilor din sistemul centralizat, iar primele facturi vor sosi după 15 noiembrie. Bacăul, Botoşaniul şi Vasluiul au printre cele mai mici costuri la agentul termic, iar municipiul Piatra Neamţ, urmat de Iaşi printre cele mai mari.
Căldură ieftină la Bacău şi Botoşani
CET Bacău mai are peste 17.000 de abonaţi, iar în această iarnă preţul gigacaloriei a crescut cu 8%, de la 154 de lei la 169 de lei. Dar nu toată lumea va avea stresul facturilor la încălzire. Şi în această iarnă, Primăria le va plăti facturile celor care au până la 1.082 de lei venit pe lună de persoană. Acestea vor fi acoperite integral, o parte cu bani de la bugetul de stat, prin subvenţia acordată, iar cealaltă parte printr-un ajutor acordat din bugetul local. Principalul furnizor de agent termic încearcă să mai atragă şi alţi consumatori astfel că se lucrează pentru racordarea la reţeaua centralizată a mai multor blocuri ANL, o biserică din cartierul Narcisa, dar şi o şcoală. În schimb, la Botoşani, de la 1 octombrie, prin hotărâre a Consiliului Local, preţul de facturare a energiei termice către populaţie a scăzut la 170 lei/Gcal. Într-o situaţie la nivel naţional, publicată la începutul sezonului rece de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Serviciilor Comunale, municipiul Botoşani este evidenţiat printre localităţile cu cele mai mici preţuri la energia termică furnizată consumatorilor casnici. „Sistemul centralizat se dovedeşte a fi cu 40% mai rentabil decât orice sistem individual”, se arată într-un raport al Modern Calor.
Centrală nouă la Suceava
Căldura şi apa caldă din locuinţele celor peste 22.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor fi asigurată, începând de astăzi, oficial, de noua centrală termică. „De trei zile, căldura din casele sucevenilor este asigurată de noua centrală, în cadrul probelor tehnologice, care au decurs bine, iar de mâine (vineri-n.r.) se face pornirea oficială”, a anunţat primarul Ion Lungu. Odată cu pornirea centralei, unul din principalele efecte va fi reducerea semnificativă a sumelor pe care municipalitatea le are de plătit în contul subvenţiei gigacaloriei. „E un lucru bun pentru Suceava, ţinând cont că în următorii cinci ani preţul este de 116 lei/gigacalorie. Practic, scade la jumătate preţul gigacaloriei”, consideră şeful municipalităţii. În condiţiile în care populaţia plăteşte 185 de lei/gigacalorie, iar costul de producţie a acesteia este de 178 de lei, municipalităţii îi rămâne să acopere costurile de transport şi distribuţie, de aproape 100 de lei/gigacalorie.
Contracte cu Termprod la Vaslui
Abonaţii fostei societăţi Termica sunt obligaţi să semneze contractele cu noua firmă, Termprod. Conducerea noii societăţi atrage atenţia că pe scările unde vor fi mai puţin de trei contracte încheiate nu se va furniza căldură. „Contractele ar fi trebuit încheiate până la 1 noiembrie, dar mulţi motivează că nu au ştiut acest lucru. Avem peste 250 de contracte, iar până pe 10 estimăm să le semnăm pe toate”, a spus Ionel Popa, director SC Termprod. Fosta SC Termica a avut anul trecut un număr de 1.022 de abonaţi. Noua societate speră să ajungă la acelaşi număr de contracte şi în acest an.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Preţuri la gigacaloria plătită de populaţie:
Bacău: 169 lei
Botoşani: 170 lei
Iaşi: 265 lei
Neamţ: 382 lei
Suceava: 185 lei
Vaslui: 180 lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau