Palatul Braunstein se dărâmă, dar nu se predă
Dimensiune font:
* patru familii continuă încă să ţină piept Primăriei, din apartamentele cu ziduri crăpate ale clădirii monument istoric de pe strada Cuza Vodă * imobilul ar fi trebuit eliberat integral încă de la începutul lunii martie şi supus unitar unei expertize tehnice * vechi de peste un secol, Palatul Braunstein ar urma să fie reabilitat pe fonduri europene
Termenul avansat de oficialii din Primărie cu privire la eliberarea apartamentelor din Palatul Braunstein, monument istoric situat pe strada Cuza Vodă nr. 2, a expirat de acum mai bine de trei luni. Cu toate acestea, multe dintre unităţile locative din această clădire emblematică a Iaşului continuă să fie încă locuite de chiriaşi sau proprietari. Asupra acestei situaţii, părerile continuă să fie împărţite. „Nu i-am mutat pe toţi chiriaşii de acolo, pentru că lucrurile importante au nevoie de timp. Practic, acolo mai sunt câteva probleme cu proprietarii şi cu găsirea altor locaţii în care să-i recazăm pe aceştia. Avem de gând să includem Palatul Braunstein într-un proiect pe fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014-2020”, a declarat viceprimarul Marius Dangă. La rândul ei, Letiţia Palaga, directorul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, susţine că acţiunea de recazare a chiriaşilor a început încă de anul trecut, atunci când situaţia juridică a imobilului a fost clarificată, după un proces îndelungat. „Iniţial, din acest palat s-a retrocedat doar 4/7 din suprafaţă, restul rămânând în proprietatea Primăriei. După finalizarea procesului, în cursul anului trecut, instanţa a dispus ca imobilul să rămână în totalitate în proprietatea Primăriei, urmând ca, din bugetul local, să se achite către proprietari suma de 1, 5 milioane lei, cu titlu de despăgubire”, a precizat şefa DAPPP Iaşi.
Din cele 14 familii câte au locuit în Palatul Braunstein mai sunt de recazat doar 4
Imobilul, care are o suprafaţă construită desfăşurată pe 2.530 de metri pătraţi, a fost construit la jumătatea secolului XIX şi a avut destinaţia de hotel şi sediu de bancă. Potrivit documentelor de arhivă, printre care Catalogul întreprinzătorilor evrei din Moldova, Palatul Braunstein figurează ca având funcţiunea de prăvălie de haine, în anul 1884. Potrivit altor surse, în anul 1915, pe clădire este ridicată actuala cupolă. De-a lungul existenţei sale, Palatul Braunstein a trecut prin mai multe momente de cumpănă, precum inundaţiile din anul 1932, bombardamentele din anul 1944 sau cutremurul din 1977. Ca funcţiuni, în spaţiile palatului au fiinţat de-a lungul vremii sedii de partide – 1920 - Partidul Ţărănesc, 1935 - magazinul de bijuterii „Cristal” sau magazinul „Victoria”, în anii `70. După 1990, timp de 23 de ani, clădirea a fost disputată în instanţe de urmaşii antreprenorului Adolf Braunstein, stabiliţi în America.
(Nelu Păunescu)
1,5 milioane lei este suma despăgubirilor pe care Primăria o are de achitat către proprietari
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau