Persoane cu handicap, excluse din familii
Dimensiune font:
De multe ori, persoanele cu handicap, mai ales vârstnicii, devin mărul discordiei în familii* rudele nu mai vor să le poarte de grijă din motive diferite şi încearcă pe toate căile să-i interneze în centrele specializate * reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ vor analiza cu atenţie cererile de internare
Săptămânal, zeci de nemţeni bat la uşa şefilor Consiliului Judeţean, în speranţa că aceştia îi vor putea ajuta să-şi rezolve problemele. Cele mai multe solicitări ţin de asistenţa socială, având în vedere lipsa veniturilor şi a posibilităţilor materiale reduse. Una dintre probleme vizează persoanele cu handicap de care familiile nu mai vor să se îngrijească.
Internaţi cu forţa
Din păcate, există şi cazuri în care este vorba despre o serie de neînţelegeri în familie cu privire la moştenire, cele mai afectate de certuri fiind persoanele cu handicap, considerate o povară. „Rudele încearcă să atragă de partea lor beneficiile materiale, uitând că la mijloc este viaţa unui om. Mai exact, problema este că unele familii vor să scape de aceste persoane cu handicap care au nevoie de îngrijire, făcând cereri de internare în centrele din judeţ, în numele persoanei bolnave. De multe ori, fără dorinţa persoanei în cauză, ne trezim cu dosarele făcute pentru internarea în centru, mai ales când este vorba despre persoane cu handicap neuropsihic”, a spus Mihai Hanganu, consilierul pe probleme de asistenţă socială al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Culiţă Tărâţă.
Nevoiaşii sunt mai atenţi cu rudele bolnave
Pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii, reprezentanţii CJ, au stabilit, împreună cu comisia judeţeană care analizează solicitările de internare în centre, anumite măsuri. Astfel, cererile şi documentele vor fi analizate cu foarte mare atenţie, pentru a se asigura că dorinţa de a merge în centru este a persoanei în cauză şi nu a rudelor. „O altă măsură este efectuarea anchetei la faţa locului în cunoştinţă de cauză, astfel încât să nu exprime doar voinţa celor interesaţi de îndepărtarea din familie a persoanei respective. Din păcate, aceste aspecte nu le întâlnim la familiile nevoiaşe, ci la familiile cu o situaţie materială mai bună. Se impune ca autorităţile locale, prin consiliile consultative comunitare, să se implice mai mult în rezolvarea acestor cazuri”, a spus Mihai Hanganu.
„Vârstnicii preferă să rămână acasă”
Specialiştii au încercat să rezolve cazurile de acest gen, discutând cu toţi cei implicaţi, de care depinde soarta unui om, pentru a-i determina să înţeleagă că numai împreună vor reuşi să asigure condiţii pentru o viaţă normală celor în cauză. Psihologii consideră că lucrurile diferă de la caz la caz. Unora le este mai uşor să paseze responsabilitatea îngrijirii unei persoane cu handicap la centrele specializate, iar alţii nu vor să-şi piardă timpul liber cu rudele bolnave. Pe de altă parte, este greu de găsit o persoană de încredere care să aibă grijă de aceşti bolnavi. „Vârstnicii cu handicap preferă să rămână în casa lor, pentru că acolo au trăit toată viaţa, iar climatul le oferă un oarecare confort psihic. Uneori, dacă familiile nu mai vor sau nu mai pot să le poarte de grijă, ar fi de preferat ca persoanele cu handicap să meargă într-un centru, unde au parte de îngrijire şi pot socializa”, a opinat Viorica Olaru, psiholog. Cu alte cuvinte, în anumite cazuri, internarea în centrele specializate este de preferat atmosferei încordate de acasă.
Ingrid CIOFOAIA
„Atâta vreme cât o persoană, chiar dacă este cu handicap, nu este scoasă în afara legii de către instanţă, nu are nimeni voie să decidă în numele ei”, - Mihai Hanganu, consilierul pe probleme de asistenţă socială al preşedintelui CJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau