Ponta bagă zâzanie între silvicultori şi preoţi
Dimensiune font:
* premierul Victor Ponta a propus ca o parte din veniturile Direcției Silvice să fie folosite pentru restaurarea monumentelor istorice aflate în administrarea instituţiei de cult * şefii silvicultorilor sunt de acord cu propunerea, condiţionând redirecţionarea unor fonduri de renunţarea la procesul de retrocedare a pădurilor din Fondul Bisericesc * preoţii refuză ajutorul, pe motiv că nu au nevoie de mila actualei clase politice
O declaraţie a premierului Victor Ponta făcută pe un post naţional de televiziune a stârnit vii discuţii la Suceava. Oficialul a spus că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar putea să primească o parte din veniturile Direcţiei Silvice pentru restaurarea unor monumente istorice aflate în administrare. Şeful silvicultorilor, Sorin Ciobanu, este de acord cu propunerea, însă cu o condiţie: Arhiepiscopia ar trebui să renunţe la procesul de revendicarea a pădurilor ce au aparţinut Fondului Bisericesc Ortodox Român, în jur de 166.000 hectare. „Este salutară soluţia propusă de domnul prim-ministru Victor Ponta. Apreciem că este eficientă şi rapidă. Acest lucru va fi posibil şi reglementat printr-un act legislativ care trebuie corelat cu renunţarea reprezentanţilor Fondului Bisericesc la procesul pe care-l dispută cu Direcţia Silvică de mult timp în instanţele din ţară. Aşa ar fi normal să se întâmple”, a afirmat Sorin Ciobanu.
Preoţii nu renunţă la pădure
De cealaltă parte, conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a declarat că nu va renunţa la proces. „Avem demnitatea să credem în valorile ce pot redresa poporul român din punct de vedere material şi spiritual: dreptate şi adevăr. Sub nicio formă nu vom renunţa la proces. Nu dorim decât retrocedarea proprietăţii Bisericii, care reprezintă singura sursă permanentă şi necesară lucrărilor de restaurare şi conservare a monumentelor istorice şi sursă de ajutoare a celor în nevoi: bătrâni şi copii. Este în demnitatea Bisericii ca să ni se retrocedeze ceea ce este al nostru de veacuri, nu să cerşim milă de la clasa politică actuală”, a declarat preotul Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Filmul unui proces vechi
Procesul dintre stat şi Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român se află pe rol de 13 ani. Membrii fundaţiei, care sunt în majoritate preoţi, revendică 166.000 de hectare de pădure. Din acest for face parte şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen. Procesul a fost judecat la mai multe instanţe, acum fiind pe rolul celei din Cluj.
Oana Şlemco
Direcţia Silvică Suceava administrează o suprafaţă de 274.099 de hectare de pădure, cea mai mare din ţară. Anul trecut a reuşit performanţa de a obţine venituri cu 42% mai mari decât prevederile bugetare, În 2012, silvicultorii suceveni au strâns 180,69 de milioane de lei. Legendă poza:
IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau