Primăria a curăţat cel mai vechi monument din cimitir
Dimensiune font:
* este vorba despre mormântul familiei Cantacuzino * edificiul a fost construit în anul 1800 * în cimitir este şi mormântul primului primar al Sucevei, de care nu are nimeni grijă
În urma unui material publicat de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, Primăria a curăţat mormântul familiei Cantacuzino. Acesta este primul pas spre restaurarea celui mai vechi mormânt existent în cimitirul sucevean. „S-a făcut 10% din ceea ce trebuie făcut”, ne-a spus Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură Suceava. El a precizat că următorul pas ar fi restaurarea plăcii din beton care acoperă mormântul. Deşi familia Cantacuzino a făcut istorie în Moldova, niciun urmaş al acesteia nu a revendicat mormântul de la Suceava. Asta înseamnă că Primăria oraşului ar putea face demersurile necesare pentru a restaura monumentul. „Administraţia publică locală trebuie să intre în proprietatea acestui spaţiu. Familia are urmaşi, dar nu l-a revendicat”, a completat reprezentantul Direcţiei pentru Cultură.
Bătaie de joc şi delăsare totală
În Cimitirul „Pacea” sunt cinci morminte declarate monumente istorice. Cel al familiei Cantacuzino este unul dintre acestea. Celelalte patru nu se află într-o stare grozavă, însă regăsindu-se pe lista Ministerului Culturii sunt oarecum protejate. Adică, în eventualitatea înstrăinării lor, proprietari nu vor avea voie să distrugă sau să le modifice. „Pe lista monumentelor istorice ar trebui să se regăsească măcar 50 de morminte din Cimitirul «Pacea». Un loc pe această listă ar trebui să-şi găsească şi mormântul fostului primar al Sucevei, Frantz Cavaler des Loges. Pentru că nu este pe lista monumentelor istorice, mormântul poate oricând să intre în posesia unui alt proprietar. Acel proprietar poate să aibă grijă de el s-au să-l distrugă”, este de părere Viorel Blănaru.
Primarul care a civilizat Suceava
Frantz Cavaler des Loges a fost primar al Sucevei timp de 23 de ani. În perioada cât a condus treburile oraşului, a fost realizat centrul urbanistic al Sucevei, construindu-se clădirile în care se află astăzi Prefectura, Muzeul de Istorie, Spitalul Vechi. În anul 1895, primarul Franz Cavaler des Loges a contractat un împrumut de 1,5 milioane de coroane pentru electrificarea oraşului, construcţia canalizării, a unui apeduct şi îndiguirea râului Suceava. Viorel Blănaru este de părere că „Pacea” poate deveni un obiectiv turistic fiindcă are foarte multe monumente de valoare, ale unor nume sonore în istorie.
„Franz Cavaler des Loges a însemnat foarte mult în evoluţia urbanistică a oraşului. Ca el mai sunt şi alţii, din familia Miclea, Arhimandritul Sidorovici. Mormintele lor sunt tot în Cimitirul «Pacea»” -Viorel Blănaru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau