Primarul Rădăuţiului, săltat de procurori
Dimensiune font:
Aurel Olărean este acuzat de şantaj şi abuz în serviciu * edilul a fost audiat la Bucureşti de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie
UPDATE: Primarul din Rădăuți, Aurel Olărean, a fost reținut de procurorii anticorupție și va fi prezentat astăzi la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Primarul PDL al oraşului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost săltat, ieri în jurul orei 14.00, de procurorii DNA. Maşinile anchetatorilor au fost parcate în faţa Primăriei Rădăuţi în jurul orei 11.00. Oamenii legii au făcut percheziţii în sediul administraţiei locale, preţ de mai multe ore. Când a ieşit din clădire, Aurel Olărean butona telefonul şi era flancat de anchetatori. Primarul a fost urcat în maşina Poliţiei şi transportat la Bucureşti, unde va fi audiat într-un dosar de şantaj şi abuz în serviciu.
Şi-a negociat pielea în războiul altora
Surse neoficiale susţin că Aurel Olărean a fost săltat de DNA în dosarul de anchetă care-i vizează pe procurorul Dumitru Dâmbu, pe judecătorii Bogdan Bărbuţă, Daniela Prandea şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Totul a început de la plângerea pe care a depus-o omul de afaceri Arcadie Plămadă, în calitate de proprietar al fostei biblioteci municipale Rădăuţi. Plămadă a câştigat dreptul de proprietate asupra edificiului la Înalta Curte. Numai că, după ce a cumpărat clădirea, afaceristul şi-a dat seama că nu-i singurul proprietar. În anul 2006, un apropiat al afaceristului Constantin Babiuc, câştigase la rându-i în instanţă, parte din sediul bibliotecii, ca urmare a unei sentinţe judecătoreşti îndoielnice. În 2011, Primăria Rădăuţi a cerut în instanţă radierea din cartea funciară a dreptului de proprietate a lui Plămadă, asupra fostei biblioteci. Dosarul a ajuns pe masa judecătoarei Daniela Prandea, concubină a lui Bogdan Bărbuţă, cel care l-ar fi „cadorisit”, în 2006, pe apropiatul lui Babiuc cu parte din sediul bibliotecii. Procurorii anticorupţie susţin că Prandea ar fi tergiversat dosarul. În total s-au judecat 32 de termene. S-a tras de timp, pentru că pe perioada procesului, Plămadă nu avea voie să facă nimic în clădire. Tot ca element de presiune asupra lui Plămadă, Primăria Rădăuţi a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o avocată, în care s-a angajat la un onorariu de succes de 65.000 de euro. Un onorariu pe care ar fi trebuit să-l achite Plămadă dacă pierdea procesul.
Şantajul
Surse neoficiale susţin că, după ce anchetatorii au început cercetările, Aurel Olărean ar fi încercat să acopere neregulile. A iniţiat o hotărâre de Consiliu Local prin care le-ar fi propus consilierilor să modifice suma de 65.000 de euro, oferită drept onorariu de succes avocatei Marinela Prodan în 50.000 de lei şi 15.000 de euro. Ca să obţină majoritatea în Consiliu Local, Olărean l-ar fi şantajat pe Traian Andronache, consilier local din partea UNPR. I-ar fi spus că dacă susţine hotărârea, nu-i concediază soţia, angajată a Primăriei Rădăuţi. Contactat telefonie, ieri, Traian Andronache nu a vrut nici să confirme, dar nici să infirme informaţia. Ne-a spus însă că a fost citat de DNA la Bucureşti în calitate de martor în dosar.
Ce legătură are Dumitru Dâmbu?
Întrebarea este ce căuta Aurel Olărean în războiul dintre Plămadă şi Babiuc? Scenariul, susţin surse judiciare este simplu. Constantin Babiuc, cel care vroia sediul Bibliotecii, era bun prieten cu fostul procur-şef Dumitru Dâmbu de la Secţia Urmăriri Penale a Parchetului de Lângă Tribunalul Suceava. Olărean i-ar fi cerut lui Babiuc să vorbească cu Dâmbu despre un dosar în care era urmărit penal încă din 2011. Favoare contra favoare. Numai că finalul poveştii a fost altul. Babiuc, Dâmbu şi Bărbuţă au fost arestaţi preventiv de DNA în urmă cu mai bine de o lună. şi acum sunt tot după gratii.
Oana ŞLEMCO
Tot ieri dimineaţă, procurorii DNA au chemat la Bucureşti, în calitate de martori, o pe parte dintre consilierii locali din Rădăuţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau