Proprietarii-fantomă îngroapă primăriile
Dimensiune font:
* în multe comune din Vaslui, taxele pentru terenurile ai căror proprietari au decedat nu au fost plătite de ani de zile * datoriile s-au tot adunat fiindcă rudele în viaţă nu au dezbătut moştenirea şi nu se ştie cine este bun de plată * cea mai gravă situaţie este în comuna Zăpodeni, unde impozitele neplătite sunt egale cu bugetul local
Situaţie aberantă în comunele judeţului Vaslui. Mii de hectare de teren nu au proprietari în viaţă, iar autorităţile locale nu ştiu de la cine să încaseze impozitele. Cei care le-au stăpânit au murit, iar copiii sau rudele nu au dezbătut moştenirea. Ca urmare, administraţiile locale nu au cum să recupereze sumele restante, care tot cresc.
Morţii în Cer, birurile pe pământ
Cel mai grav caz este în comuna Zăpodeni, unde valoarea restanţelor adunate prin neplata impozitelor este egală, în acest an, cu bugetul local. Autorităţile sunt de părere că singurul ajutor poate veni doar de la stat, printr-o lege care să permită, după o anumită perioadă, trecerea acestor terenuri la domeniul public. „Din 1991 până acum sunt zeci de proprietari care au decedat sau au plecat în străinătate, iar moştenitorii de drept nu se prezintă să dezbată rolul”, a spus primarul Constantin Gavrilă.
La această oră, peste 60% din pământul comunei este al unor persoane care au decedat, astfel că debitele la impozitul pe terenul agricol depăşesc bugetul din acest an. Situaţia este o premieră şi cu greu va fi rezolvată fără intervenţia guvernanţilor. „Este nevoie de o soluţie privind aceste terenuri. De exemplu, dacă timp de 20 de ani o persoană nu plăteşte impozitul pentru terenul pe care îl are, acesta să intre în proprietatea statului sau în cea a comunităţii locale”, a sugerat primarul din Zăpodeni.
Legalitatea costă
Moştenitorii spun că nu intră în legalitate pentru că este destul de costisitor. „Eu am avut nişte probleme cu moştenirea şi ştiu despre ce vorbesc. Te costă la notariat de nu te vezi şi pentru dezbatere şi pentru acte. Nu face pământul cât fac actele. Şi dacă nici nu e într-o zonă bună nu te zbaţi. Asta e situaţia”, a spus Constanţa Buliga, din Bălteni. Situaţia se regăseşte în multe comune din judeţ, iar primarii socotesc de zor birurile pe care nu se ştie cine le va plăti.
Simona Pop
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
da' de ce?
May 29, 2013
de ce sa le confiste? ti-ar place ca bunul tau, sau mostenirea ta, sa iti fie confiscata de stat? sau mai rau, sa ti se confiste ca sa se dea moca unei firme care exploateaza gazele de sist, de exemplu; ori sa i se dea vreunui baron local? mai bine sa scada taxele notariale pt ca sunt mult prea umflate. nu e normal sa iei o caruta de bani ca sa faci 2 hartii la calculator.
ok!
May 29, 2013
executare silita prin confiscare si apoi vanzare la licitatie a terenurilor. sa vezi atunci cum apar mostenitorii.
Adauga comentariul tau