Prospecţiuni cu dinamită în cinci comune
Dimensiune font:
În luna ianuarie, au început lucrările pentru detectarea de resurse naturale comandate de Romgaz şi executate de firma Prospecţiuni SA * locuitorii din comunele vizate se tem de demersurile autorităţilor, mai ales după ce au aflat că în lucrări se va folosi dinamita * ei nu vor ca pământurile să le fie afectate şi să ajungă să se lupte pentru drepturile lor aşa cum fac sătenii de la Pungeşti (Vaslui) * prefectul George Lazăr s-a întâlnit cu reprezentanţii firmei şi ai autorităţilor, pentru a discuta despre problemele apărute
Lucrările de explorare executate de compania Prospecţiuni SA au fost anunţate încă din noiembrie 2013, printr-un comunicat al Romgaz, „în scopul cercetării în detaliu a condiţiilor de acumulare şi localizare a zăcămintelor de hidrocarburi din Platforma Moldovenească”. Pentru înregistrarea datelor necesare, în judeţ au început lucrările în chiar prima lună a anului, spre nemulţumirea locuitorilor.
Ca urmare, prefectul prefectul George Lazăr s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu primarii comunelor Războieni, Tupilaţi, Bârgăoani, Ruginoasa, Dragomireşti, Ştefan cel Mare, cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, Compartimentului Control şi Inspecţie pentru Calitatea Lucrărilor în Construcţii Neamţ, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ şi reprezentanţii Societăţii Prospecţiuni SA şi Romgaz. Ei au discutat despre lucrările efectuate pentru detectarea resurselor naturale ale solului.
Cu ochii pe dinamită
Primarii comunelor unde deja au început prospecţiunile au făcut cunoscute problemele apărute pe parcursul derulării lucrărilor. Principalele aspecte semnalate au vizat lipsa unei comunicări adecvate cu cetăţenii şi modul în care s-a respectat regimului proprietăţii private de către societatea care desfăşoară lucrările de prospectare. „Reprezentanţii Prospecţiuni SA trebuie să discute în primul rând cu autorităţile locale şi este recomandabil ca împreună cu un reprezentant al acestora să se deplaseze şi să discute cu fiecare cetăţean sau firmă pe proprietatea cărora se intenţionează să se desfăşoare lucrări, pentru a le explica ce fel de intervenţii se realizează, care sunt posibilele consecinţe şi despăgubirile de care pot beneficia, iar lucrările să se efectueze doar după obţinerea acordului proprietarului terenului”, a precizat George Lazăr. Discuţiile au continuat la Războieni, împreună cu toţi factorii implicaţi: cetăţeni, autorităţi locale şi judeţene şi reprezentanţi ai societăţii care desfăşoară activităţi de prospectare în zonă. „Ne dorim ca prin discuţiile purtate în acest cadru lărgit, să îmbunătăţim comunicarea între factorii implicaţi, astfel încât activităţile desfăşurate să fie percepute cu obiectivitate”, a adăugat prefectul de Neamţ.
Metodele aplicate de societatea Prospecţiuni SA, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, au stârnit nemulţumiri şi în judeţul Suceava. Firma a obţinut avize de explorare în zona Mănăstirii Putna. O echipă a companiei a demarat la începutul lunii iunie lucrări pentru prospecţiuni cu scopul descoperirii de noi rezerve de gaz metan, beneficiarii prospecţiunilor fiind SC Aurelian Petroleum SRL, SNGN Romgaz SA şi SC Raffles Energy SA. Scandalul a pornit de la metoda folosită, cea a dinamitării unor zone de interes, lucru de care se tem şi oamenii din Neamţ.
„Reprezentanţii instituţiilor abilitate trebuie să verifice dacă au fost respectate toate prevederilor legale în materie şi în continuare să ia toate măsurile astfel încât procedurile de prospectare să prezinte un risc minim pentru cetăţeni şi pentru mediu”- prefectul George Lazăr
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau