Scandal în jurul Casei «Cuza»
Dimensiune font:
Deputatul Adrian Solomon vrea să declaseze monumentul istoric şi să-l scoată din patrimoniul naţional * la Bârlad se va căuta un loc mai „pompos” în care se va face Memorialul Cuza * istoric de formaţie, Solomon nu este convins că Alexandru Ioan Cuza s-ar fi născut într-o casă de vălătuci
Casa «Cuza» din municipiul Bârlad, imobilul acceptat de istorici ca fiind locul unde s-a născut înfăptuitorul Unirii de la 24 ianuarie 1859, urmează a fi declasată din rândul monumentelor istorice, la iniţiativa deputatului Adrian Solomon, profesor de istorie. Ideea i-a venit deputatului în urma unui reportaj care arăta starea imobilului, ajuns o ruină din cauza chiriaşilor.
„Nu cred că s-a născut Cuza într-o casă de vălătuci”
Argumentul folosit de Adrian Solomon a fost o carte a unui istoric, dar care nu au fost dezbătut cum era normal cu alţi istorici. Mai mult, deputatul vrea să facă un Memorial Cuza într-un alt spaţiu. „Aşteptăm decizia Curţii Supreme şi, coroborat cu alte documente, vom cere declasarea acestei case situate pe strada Al. I. Cuza, nr. 95A, astfel încât să nu mai existe nicio implicare a comisiei monumentelor istorice asupra acestui imobil. Am căzut de acord, şi cu domnul primar şi cu doamna Oltea-Gramaticu (Oltea Răşcanu- Gramaticu, profesor de istorie şi preşedinte al Societăţii de ştiinţe Istorice – filiala Bârlad n.r.) ca noi, bârlădenii, să găsim un loc propice şi un stil arhitectonic care s-ar preta epocii respective şi să facem un soi de Memorial Cuza prin fonduri europene. Pot să cred orice, dar că domnitorul Cuza s-a născut într-o casă de vălătuci, mi-e greu”, a declarat parlamentarul. Culmea, el a apostrofat-o public pe Elena Monu, doctor în istorie şi preşedintele „Academiei Bârlădene”, cea care dus o muncă de cercetare de peste trei decenii pentru a identifica locul unde s-a născut la Bârlad domnitorul Cuza.
Surprinsă de modul în care a fost atacată de deputatul Adrian Solomon, Elena Monu a refuzat să comenteze. „Nu-mi consum energia cu aşa ceva. M-ar mâhni prea tare şi nu merită”, a spus prof. dr. Elena Monu. Ea a căutat mai bine de 30 de ani documentele care atestă că domnitorul Cuza s-a născut la Bârlad.
Peste două decenii de istorie aruncate la coş
Locul unde s-a născut Cuza este subiect de dezbatere de mulţi ani. Între Huşi şi Bârlad există încă disensiuni privind acest aspect. Huşenii spun că s-ar fi născut în oraşul lor, iar bârlădenii la fel. Pe 20 martie 1990, Primăria Bârlad a instalat o placă în curtea casei pe care Adrian Solomon vrea să o scoată din rândul monumentelor istorice. Placa a fost dezvelită în prezenţa autorităţilor locale de la acea vreme şi a unor istorici cu greutate - Gheorghe Platon, membru titular al Academiei Române, şi Dumitru Ivănescu, fratele marelui poet Cezar Ivănescu, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi al Academiei Române şi cel care a susţinut cu documente că locul naşterii lui Cuza este la Bârlad, în acea casă. Deputatul Solomon vrea să mute placa respectivă la Muzeul „Vasile Pârvan”, pentru ca să dispară pe veci ideea că domnitorul Cuza s-a născut cumva în acea casă de vălătuci! Mai mult, de 20 martie, când se comemorau Zilele Cuza la Bârlad, edilii dinaintea lui Constantin Constantinescu au organizat pelerinaje la Casa Cuza, iar turiştii care vin în Bârlad pot vizita actuala Casă Cuza.
Andrei BALABAN
„Am 73 de ani şi de când trăiesc în Bârlad, din 1949, ştiu că acolo e Casa Cuza. Nu sunt istoric, dar aşa a rămas în conştiinţa tuturor. Unul dintre chiriaşi, Benone Handrea, îmi repara maşina, şi cu mult înainte de Revoluţie, îmi spunea cu mândrie că stă în casa domnitorului” - Serghei Coloşenco, rebusist şi profesor de limba română
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau