Se reia vaccinarea anti TBC
Dimensiune font:
* în Suceava vaccinul a fost administrat la circa 7.000 de bebeluşi *depozitul DSP mai are 9.300 de doze
După o pauză de câteva zile, se reia vaccinarea cu vaccinul BCG-SSI contra tuberculozei importat din Danemarca ce a dus la apariţia unor grave reacţii adverse post-imunizare, inclusiv la copiii suceveni. Acesta a fost administrat de la începutul anului unui număr de aproximativ 7.000 de nou-născuţi din judeţ, arată evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). În 2012, pentru vaccinarea contra tuberculozei a sugarilor, DSP a achiziţionat 24.000 de doze de ser de provenienţă daneză. O parte dintre acestea, respectiv 6.000 de doze de ser, au fost împrumutate ulterior Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, pentru imunizarea bebeluşilor din acest judeţ.
După ce Ministerul Sănătăţii a sistat imunizarea, pentru evaluarea situaţiei create după apariţia cazurilor de reacţii adverse post-vaccinare BCG, în maternităţile sucevene şi în depozitele DSP au mai rămas circa 9.300 de doze de ser.
În Suceava au fost semnalate, de la începutul anului, patru cazuri de reacţii adverse post-vaccinare BCG, ultimul în data de 7 septembrie, la o fetiţă de o lună, din localitatea Ulma, căreia i s-au inflamat ganglionii latero-cervicali şi a fost spitalizată la Iaşi.
Serul contra tuberculozei de provenienţă daneză este importat de Ministerul Sănătăţii după ce Institutul Naţional Cantacuzino şi-a sistat producţia (ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010). În aceste condiţii, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF, bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin fiind de 81.732,50 de dolari.
Ieri, ministerul a anunţat reluarea vaccinării precizând că serul nu este nociv, fiind folosit încă din anul 1931 şi este administrat copiilor din 46 de ţări. Cât priveşte capacitatea de a produce reacţiile adverse, la vaccinul danez „pare să fie uşor mai mare decât cea a vaccinului BCG utilizat anterior produs de Institutul Cantacuzino”. Mai mult ministerul precizează că „apariţia reacţiilor adverse nu pune sun semnul întrebării siguranţa vaccinului BCG-SSI”, iar beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau