Ședință cu scântei, în Consiliul Local
Dimensiune font:
Şedinţa de Consiliu Local de azi se prefigurează a fi, aşa cum ne-am obişnuit de la începutul acestui mandat, una cu scântei. Asta deoarece o serie de proiecte sunt greu de acceptat de unii dintre consilierii locali.
În şedinţa ordinară de azi, 19 proiecte vor fi supuse dezbaterii Legislativului local. Printre cele mai importante proiecte vizează aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru EcoPiaţa, rectificarea bugetului municipiului pentru anul 2021, amenajarea albiilor râurilor Nicolina şi Vămăşoaia, dar şi două pasaje subterane care se doresc a fi construite în zone importante ale oraşului.
Astfel, municipalitatea intenţionează să încheie un acord de parteneriat cu Administraţia Naţională Apele Române, prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad. Prin intermediul acordului, municipalitatea vrea să amenajeze albiile râurilor Nicolina și Vămășoaia.
Suprafețele de lângă cele două cursuri de apă vor fi modernizate din punct de vedere urbanistic și arhitectural, Primăria urmând să realizeze studii de fezabilitate/soluții în acest sens. Se va avea în vedere realizarea unei infrastructuri de agrement moderne, prin reamenajarea de parcuri, locuri de promenadă, parcări, trasee pietonale și ciclistice etc.
Acesta este unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local. Consilierii locali vor trebui să decidă dacă aprobă sau nu indicatorii tehnico-economici revizuiţi şi a studiului de fezabilitate actualizat, a bugetului şi structurii cheltuielilor eligibile şi neeligibile privind „Sistemul de e-ticketing pentru îmbunătăţirea mobilităţii în zona metropolitană Iaşi”. Valoarea proiectului este de 12,6 milioane de lei, cu TVA, din care 272.000 lei, cu TVA, reprezintă cofinanţarea municipalităţii.
O nouă linie de tramvai
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local se află şi două mari proiecte pentru îmbunătăţirea circulaţiei rutiere în zone imporante. Astfel, consilierii locali vor trebui să decidă dacă aprobă studiul de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici, a devizului general şi a valorii totale pentru „Pasajul subteran (rutier/tramvai) în vederea fluidizării traficului dinspre str A Panu şi str Palat şi crearea unui aliniament continuu de promenadă dinspre bulevardul Ştefan cel mare către Piaţa Palatului Culturii”. Pentru concretizarea proiectului municipalitatea este dispusă să investească 23,9 milioane de lei, fără TVA.
Obiectivul propus de municipalitate vizează o nouă linie de tramvai pe o distanţă de 865 de metri, construirea unui pasaj cu o lungime de 70 de metri, 270 de metri de rampe de acces, trotuare noi în suprafaţă de 261 de metri pătraţi. Deşi a fost aprobată de majoritatea membrilor din Comisia de Urbanism din Consiliul Local, consilierii USR au propus amânarea proiectului. „Principala problemă este faptul că în proiect nu apare soluția pentru construirea unei străzi lângă şcoala Gheorghe Asachi, pentru a facilita accesul către Palas2, investiție asumată de către grupul de firme. Neavând această soluție, ideea bună a extinderii promenadei până în Piaţa Palatului prin anularea intersecţiei semaforizate este problematică. Din proiect reiese că pietonii nu vor mai traversa o stradă, dar acest lucru nu e cu totul adevărat pentru că desfinţarea semaforizării şi a trecerilor de pietoni va face imposibilă traversarea străzii pe acolo de către pietoni pentru că... strada rămâne, maşinile vor circula către Palas2. De fapt terminarea promenadei va fi în dreptul şcolii. Până la lămurirea acestei probleme și până la refacerea tehnică a proiectului, a fost aprobată soluția amânării”, spune consilierul USR Răzvan Timofciuc.
Proiectul extinderii Penitenciarului, fără aviz de la Urbanism
Un alt proiect aflat pe masa consilierilor este studiul de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici, a devizului general pentru „Pasajul subteran (rutier) în vederea fluidizării traficului între Aleea Mihail Sadoveanu şi Bulevardul Carol I, în zona USV-Rond Agronomie”. Este estimat ca proiectul să fie implementat în 13 luni, şi va costa circa 19,7 milioane de lei, fără TVA. Şi acest proiect a stârnit controverse în rândul consilierilor.
Un alt proiect care nu a primit avizul Comisiei de Urbanism este cel al extinderii Penitenciarului Copou, un alt proiect care urmează să fie discutat în şedinţa Consiliului Local. „În Comisia de Urbanism am votat împotriva extinderii Penitenciarului în Copou pe terenul liber din Copou, spre str. Fagului, cu clădiri de 20 metri înălțime (cât un bloc cu 6 etaje). Principala problemă a inițiativei vizează oportunitatea unei astfel de extinderi, având în vedere că amplasamentul actual al Penitenciarului Iaşi se află într-o zonă preponderent de locuire, fiind înconjurat de locuinţe individuale şi cartiere de locuinţe colective precum şi în proximitatea unităţilor de învăţământ universitar. Este anacronică soluția propusă de extindere, în condițiile în care la vremea construirii, penitenciarele erau la marginea oraşului, iar acum sunt în zonele cu densitate mare a populației”, spune consilierul local USR Răzvan Timofciuc.
Consilierii locali vor decide dacă aprobă şi documentaţia tehnică pentru restaurarea monumentului de pe bulevardul Independenţei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau