Singura ambulanţă cu aparatură de reanimare din Suceava stă în garaj
Dimensiune font:
* singura ambulanţă din judeţul Suceava echipată cu aparatură medicală de reanimare şi terapie intensivă zace în garajul celor de SMURD din lipsă de personal * autosanitara care a costat o groază de bani, a fost cumpărată cu fonduri europene, în urmă cu trei luni * de atunci şi până acum nu a părăsit curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă * dacă Urgenţele Spitalului Judeţean nu vor face rost de personal calificat în cel mai scurt timp cu putinţă, există riscul ca Ministerul de Interne să transfere ambulanţa minune într-un alt judeţ
Ambulanţa performantă care de trei luni de zile zace în curtea celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) este de tip C1. „În judeţul Suceava avem două ambulanţe foarte performante. Una de tip C1 şi celalaltă de tip C2. Ambulanţa de tip C1 care se află la SMURD este un fel de spital ambulant pe patru roţi”, a spus şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Daniel Martiniuc.
„Spitalul ambulant pe patru roţi” a costat aproape 700.000 de lei şi a fost cumpărat cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Deşi extrem de performantă, ambulanţa nu a participat până acum la nici o intervenţie şi asta pentru că momentan nu există personalul medical necesar care să aibă cunoştinţe de utilizare aparaturii medicale de resuscitare din dotarea autosanitarei. Aspectul a fost confirmat de şeful ISU, Dan Hofman, care a explicat că ambulanţa nu poate să participe la intervenţie fără paramedic şi medic urgentist. De asemenea, Hofman a spus că imediat după ce a fost cumpărată, ISU Suceava a făcut toate demersurile necesare pentru a asigura personalul medical. Mai mult, cei de la ISU au şi paramedicii necesari pentru a operaţionaliza autosanitara.
SMURD-ul, în dotarea căruia se află ambulanţa performantă, este parte integrantă a Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean. Altfel spus cei de la UPU Suceava trebuie să asigure personalul pentru ambulanţă. Numai că unitatea de primire a urgenţelor se confruntă de câţiva ani deja cu o acută lipsă de personal. „Nu putem asigura în actualele condiţii încă o linie de gardă. Noi în UPU mai avem nevoie de nouă medici urgentişti. Abia facem faţă pacienţilor”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, medicul urgentist Tiberius Brădăţan.
Cei de la UPU Suceava îşi pun toate speranţele în colaborarea pe care spitalul judeţean o are cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Prin acest parteneriat, Suceava aşteptă medici rezindeţi de la Iaşi care să lucreze alături de cei existenţi în spital, dar şi în urgenţe sau SMURD. În schimb, Primăria Suceava ar dori să le pună la dispoziţie acestor medici locuinţe de serviciu.
Dacă parteneriatul medical încheiat cu Iaşul nu va da roade, există riscul ca pe de o parte UPU Suceava să nu-şi rezolve criza de personal şi pe altă parte singura ambulanţă performantă de resuscitare din tot judeţul să fie transferată într-un judeţ care nu se confruntă co criză a medicilor urgentişti. Totuşi, prefectul Florin Sinescu a dat asigurări că începând cu data de 1 aprilie cel puţin un medic rezident din Iaşi va fi încadrat la SMURDd Suceava. Problema este că un singur medic urgentist nu rezolvă problema lipsei de personal de la SMURD şi UPU. „Un medic poate să operaţionalizeze ambulanţa de la SMURD timp de 12 ore”, a spus Florin Sinescu. Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau