Sistemul central de încălzire, impus de UE?
Dimensiune font:
* cei de la Dalkia susţin că interzicerea debranşărilor reprezintă transpunerea în practică a dispoziţiilor de la Bruxelles * pe de altă parte, investiţiile făcute de edili pentru reabilitarea termoficării centralizate impun securizarea perenităţii sistemului, care nu poate fi asigurată decât prin instituirea zonelor unitare de încălzire
Reprezentanţii Dalkia au oferit noi precizări în ceea ce priveşte „zonele unitare de încălzire”, controversata hotărâre adoptată de Consiliul Local Iaşi în urmă cu cinci ani, potrivit căreia sunt interzise pe raza municipiului Iaşi debranşările de la reţeaua centralizată de încălzire. Practic, oficialii operatorului de termoficare susţin că decizia aleşilor locali nu face altceva decât să se alinieze dispoziţiilor Uniunii Europene, care, prin Directiva pentru Eficienţă Energetică (DEE 2012/27/UE), recomandă promovarea utilizării surselor regenerabile de energie şi a cogenerării eficiente şi valorificarea potenţialului de eficienţă energetică la transformarea şi distribuţia energiei. „În acest context, creşterea eficienţei energetice în sistemele de producere, transport, distribuţie şi utilizarea căldurii în blocurile de locuit are nu numai un impact social mare, dar reprezintă şi o măsură deosebit de importantă în cadrul dezvoltării energetice durabile a României: se reduce în mod semnificativ consumul de resurse primare al ţării şi, ca urmare, factura importului de petrol şi gaze, iar, pe de altă parte, se reduce impactul acestui sector asupra mediului prin diminuarea cantităţii de CO2 şi noxe corespunzătoare energiei neconsumate”, susţin specialiştii în termoficare.
Dezvoltarea SACET, opţiune strategică a statului român
Mai mult decât atât, dezvoltarea Sistemelor de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) este şi o opţiune strategică a Statului Român, exprimată în mod oficial de nenumărate ori în ultimii ani. Una dintre condiţiile obligatorii de accesare a unei finanţări pentru sistemul centralizat de termoficare are în vedere implementarea prevederilor Legii 325/2006 (Legea serviciului public de alimentare cu energie termică) privind stabilirea „zonelor unitare de încălzire”. „Una din modalităţile prin care autorităţile locale contribuie la îndeplinirea de către România a angajamentelor asumate ca Stat Membru al Uniunii Europene este un Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică mai eficient din punct de vedere energetic şi mai puţin poluant. Pentru a atinge acest obiectiv, Municipiul Iaşi a accesat finanţări diverse pentru reabilitarea termoficării centralizate, toate având nevoie de securizarea perenităţii sistemului care poate fi asigurată prin instituirea zonelor unitare de încălzire. De aceea, pentru a se conforma cerinţelor Uniunii Europene pe parte de protecţie a mediului înconjurător şi de calitate a vieţii cetăţenilor, începând cu anul 2008 Municipiul Iaşi este beneficiarul unui Proiect cu Finanţare Europeană privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană în valoare de peste 53 milioane de euro. Pe baza acestui Proiect, au început deja să fie realizate investiţii majore finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (în special la centralele de producţie şi pe Magistrala 2 de termoficare)”, spun oficialii Dalkia.
“Prizonierii” Dalkiei !
Vă reamintim că, recent, reprezentanţii Dalkia au decis să comunice asociaţiilor de proprietari să rămână legaţi contractual de operatorul de termoficare, aducându-se ca argument legal în această somaţie, prevederile HCL 444 din 4 noiembrie 2008 care precizează condiţiile în care poate fi făcută o debranşare de la sistemul centralizat de încălzire. Prin această hotărâre de Consiliu Local din anul 2008 au fost stabilite printre altele şi aşa-zisele “zone unitare de încălzire”, care cuprindeau toate cartierele Iaşului, în cadrul cărora se va promova o singură soluţie de încălzire, respectiv sistemul centralizat prin defunctul CET.
T. Damaschin
„Niciuna din prevederile legale şi reglementare în ceea ce priveşte Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică nu este impusă de vreo autoritate locală sau de vreun operator al acestui Serviciu Public dintr-un oraş anume, ci reprezintă transpunerea dispoziţiilor în vigoare peste tot în România”
comunicat Dalkia
53 milioane de euro
banii cheltuiţi în Iaşi pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau