Totul despre Anul Nou Dacic şi Noaptea vrăjitoarelor
Dimensiune font:
Timp de şapte zile, drumul Soarelui se va înnoi, spun adepţii lui Zamolxe * Anul Nou Dacic durează până pe 5 decembrie, la apusul Soarelui * în această perioadă se practică ritualuri de dragoste şi de protecţie * astăzi este recomandat să nu se măture ori să se scoată gunoiul din casă pentru a nu alunga belşugul
Chiar dacă pare ciudat, astăzi este prima zi a unui nou an, cel dacic. Potrivit scrierilor, Anul Nou Dacic începe în fiecare an pe 29 noiembrie şi durează şapte zile, până pe 5 decembrie, la apusul Soarelui. La daci, ziua începea şi se termina la apusul Soarelui. Începând din noaptea de 29 noiembrie, care este şi Noaptea Sfântului Andrei, se deschid Cerurile şi cele văzute se întâlnesc cu cele nevăzute. Timp de şapte zile, totul va fi în schimbare, iar drumul Soarelui se va înnoi, spun adepţii lui Zamolxe. Acum este şi Sărbătoarea Lupilor, care acum încep a vorbi şi îşi pot mişca gâturile înţepenite. Cei care le vor auzi vorbele vor afla taine teribile şi vor muri repede, iar omul sau animalul atacat de lup în această noapte se va transforma în vârcolac. Pentru ca spiritele rele să nu se cuibărească în case, femeile întorc seara toate oalele şi cănile cu gura în jos.
Ritualuri de dragoste
Noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) este prilej de ritualuri pentru protecţie, bunăstare şi dragoste. Cele mai multe sunt dedicate iubirii şi mulţi ascund sub pernă fire de busuioc pentru a li se arăta în vis imaginea „ursitului”. „Când eram tinere, coceam câte o turtă sărată şi o mâncam în prag de seară, apoi ne culcam. Dacă nu visam nimic până la jumătatea nopţii, mâncam şi cealaltă jumătate de turtă. Cele care visau în prima parte a nopţii bărbatul care le va deveni soţ se măritau anul viitor. Dacă îl visau în partea a doua, se măritau peste doi ani”, a spus mătuşa Catinca Creţu, din comuna Ştefan cel Mare (Vaslui).
Magiile Sfântului
Oricât de periculoase li se par unora spiritele care, zice-se, bântuie în această noapte, meşterele în ale magiei spun că tocmai mesagerii întunericului pot fi puşi la treabă pentru a dezlega secretele. Există credinţa că în asemenea noapte magică se pot afla autorii unor crime sau furturi ori unde se află persoane ori bunuri dispărute fără urmă sau de unde a pornit o nenorocire abătută asupra unei case.
Sfântului Andrei ne aduce şi veşti despre vreme. Potrivit tradiţiei, ca să putem afla predicţiile meteorologice avem nevoie de 12 cepe sănătoase, pe care le aşezăm într-un loc ferit şi le lăsăm acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe îi va fi atribuit numele unei luni. Cepele care s-au s-au stricat indică luni ploioase sau cu grindină, iar cele care au încolţit –- luni favorabile recoltei. Dacă în noaptea Sfântului Andrei va fi senin şi cald, se crede că iarna nu va fi geroasă. Dacă va fi frig şi ninsoare, atunci iarna va fi grea. În ziua sărbătorii se spune că nu este bine să se măture şi nici nu se scoate gunoiul din casă, ca să nu alungăm belşugul. Nu este bine să împrumuţi bani de la cineva sau să ai datorii în ziua de Sfântul Andrei, astfel vei aduce paguba în casă.
(Grupaj coordonat de Maura Anghel)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau