Un sfert de milion de euro aruncat pe cadavrul industriei Iaşului
Dimensiune font:
Un exemplu de proaste practici în ce priveşte implementarea proiectelor europene la Iaşi este dat de proiectul RETINA, privind revitalizarea fostelor zone industriale; timp de trei ani s-a cheltuit mai bine de un sfert de milion de euro pe „prospecţii” în jurul a două obiective minore, care nu definesc deloc zone industriale; banii au fost cheltuiţi, proiectul finalizat „cu succes” şi obiectivele lăsate în aceiaşi stare de abandon
În urmă cu trei ani, Primăria Iaşi scotea din străfundul jobenului plin de fonduri europene, un nou proiect care se anunţa extrem de revoluţionar, în contextul unui consumism care apucase să pună la pământ întreaga industrie ieşeană. Prima licitaţie organizată în cadrul proiectului RETINA – „Revitalisation of Traditional Industrial Areas in South-East Europe” - care viza revitalizarea zonelor industriale din municipiul Iaşi, făcea referire la achiziţia de servicii de organizare care presupuneau vizita în locaţia aleasă, concurs de design şi târg regional de investitori. Locaţia aleasă de reprezentanţii Primăriei Iaşi nu a vizat nicidecum o zonă industriale extinsă, ci doar un obiectiv distinct, respectiv Incineratorul de deşeuri de la cimitirul „Sf. Vasile”. Ulterior, după cheltuirea unor sume din proiect, obiectivul este schimbat brusc, fără prea multe motivaţii, incineratorul fiind înlocuit cu o clădire construită în perioada interbelică, situată în spatele căminului pentru angajaţii Citadin, din zona Metalurgie.
Trei ani, 278.500 euro, un fiasco
După cheltuirea câtorva sute de mii de euro pe vizite, concursuri de design, fluturaşi şi mape de prezentare, clădirea din spatele căminului Citadin a rămas în aceeaşi stare de degradare. „Acea clădire ţine de Primărie şi este folosită ca arhivă a Citadin. Prin proiect nu se urmărea şi reabilitarea acesteia. Studiul de fezabilitate va putea fi folosit atunci când vom găsi o sursă de finanţare, aici urmând să fie vorba despre un alt proiect. Nu putem spune când anume vom putea continua acest proiect, pentru că în acest moment, acordul dintre România şi Comisia Europeană încă se negociază”, a declarat Cosmin Coman, directorul Direcţiei Programe şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iaşi. Proiectul RETINA s-a desfăşurat pe o durată de 36 de luni, în perioada 2009-2012, şi a fost implementat de municipalitatea ieşeană alături de alţi zece parteneri din Ungaria, Italia, Grecia, Bulgaria, Slovenia şi Slovacia. Bugetul total al proiectului a fost de 3.350.000 euro, din care, pentru Iaşi a fost prevăzută suma de 278.500 euro. Contribuţia municipalităţii a fost de 5.570 euro, restul sumei fiind acoperită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi de Comisia Europeană. (Nelu Păunescu)
3.350.000 euro a fost bugetul total al proiectului RETINA, din care 278.500 euro a fost suma alocată Iaşului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau