Vasile Astărăstoae a scăpat de judecătorii ieşeni
Dimensiune font:
* şi cel de al doilea proces deschis împotriva ANI de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie a fost strămutat, la Piteşti * anul trecut, primul război juridic cu inspectorii de integritate s-a mutat la Braşov
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Vasile Astărăstoae a reuşit să-i convingă pe judecătorii instanţei supreme să-i mute şi cel de al doilea proces cu inspectorii de integritate de la Iaşi.
Dlui Astărăstoae i s-a reproşat semnarea a 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, cu UMF şi Institutul de Medicină Legală, pentru sine şi fiica sa, la implementarea proiectelor cu finanţare europeană. „Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal al României”, au spus inspectorii ANI. De altfel, pentru cele două acuzaţii, mai-marele universităţii a şi fost trimis în judecată de DNA.
S-a declarat vânat de inspectorii de integritate
Rectorul UMF a cerut anularea raportului. El s-a declarat vânat de inspectorii de integritate, care „au fost supuşi la presiuni de către procurori”. În plus, Vasile Astărăstoae a susţinut că Biroul Senat al UMF a decis în ce priveşte contractele, iar el nici nu a votat.
Rectorul a cerut strămutarea procesului, după ce inspectorii ANI eşuaseră într-o solicitare similară. Cum magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că războiul va continua la Curtea de Apel Piteşti, judecătorilor ieşeni nu le-a rămas decât să trimită acolo dosarul.
Celălalt proces cu ANI, la Braşov
Un prim litigiu deschis de rectorul UMF a plecat de la Iaşi anul trecut, fiind strămutat la Braşov. În acel proces, dl Astărăstoae a contestat raportul ANI privind starea de incompatibilitate între calitatea de rector şi funcţiile publice de conducere de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. De altfel, la cea din urmă funcţie acesta a şi renunţat. Procesul de la Braşov va continua pe 4 martie. (Ştefana Czeller)
Acuzaţiile DNA, tranşate la Suceava
Dl Astărăstoe a fost trimis în judecată nu doar pentru contractele de la IML, ci şi pentru fraudarea proiectului „Platforma de e-learning la UMF”, alături de mai mulţi oficiali ai universităţii. „La 16 decembrie 2010, inculpatul Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor mai multe documente prin care a solicitat rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei şi în care a atestat în mod nereal că proiectul a fost finalizat atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere al instruirii personalului, în condiţiile în care platforma era nefuncţională”, au spus anchetatorii. Dosarul penal e pe rolul instanţei sucevene.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau