Legea finantarii partidelor: Prag de 3%, fara banere si afise stradale, dar cu amenzi si inchisoare

default

Dimensiune font:

| 23-03-2015 10:32

Legea finantarii partidelor si campaniilor electorale prevede ca fiecare formatiune politica si candidat independent inscris in cursa electorala sa primeasca inapoi de la bugetul de stat suma cheltuita in campanie, care va fi cu mult redusa fata de prezent si doar daca se atinge un prag de 3 la suta din voturile exprimate.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu, care este presedinte al comisiei de cod electoral si cel care a elaborat proiectul, a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt modificarile aduse modului de finantare a formatiunilor politice si campaniilor electorale, precum si plafonul maxim de cheltuieli admise.

Totodata, sunt prevazute si o serie de sanctiuni pentru cei care nu respecta noile reglementari, mergand pana la inchisoare, si se specifica in ce mod vor fi acordate donatiile catre politicieni.

Miercuri, Camera Deputatilor a adoptat, cu 262 de voturi pentru, 8 impotriva si 20 de abtineri, proiectul de lege privind finantarea partidelor politice. Initial, proiectul a fost respins de catre Senat, fiind ulterior modificat si avizat de comisia de cod electoral.

Astfel, potrivit proiectului, finantarea campaniilor electorale ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar partidele vor putea sa imprumute bani de la persoane fizice si juridice.

Legea finantarii partidelor si campaniilor electorale, adoptata de deputati - de unde pot lua politicienii bani

Proiectul a fost adoptat in Camera Deputatilor, dupa ce a fost respins anterior de Senat. Ce se intampla mai departe?

Camera Deputatilor este camera decizionala. Dupa ce trec cele trei zile prevazute de regulament pentru o eventuala contestatie la Curtea Constitutionala, se trimite la promulgare.

Legea finantarii partidelor, criticata de un europarlamentar: Iohannis sa nu o promulge!

Ce partide sunt incluse in ce priveste finantarea de la bugetul de stat?

Este luat in considerare criteriul performantei. Se deconteaza de la bugetul de stat cheltuielile de campanie electorala ale tuturor competitorilor electorali care obtin 3 la suta din voturi - sunt inclusi si candidatii independenti.

Se asigura o egalitate de sansa pentru toti competitorii electorali, in sensul pe care l-am mentionat. Cine ia 3 la suta poate deconta cheltuielile de campanie. Este un prag rezonabil.

Basescu, despre legea finantarii partidelor: Nu trebuie acordata numai partidelor vechi

Cand se deconteaza? Deci nu se aloca inainte?

Nu, statul nu da avans. In termen de 90 de zile de la anuntarea rezultatelor.

Care este acea limita de decontare?

Exista o limita care se calculeaza in functie de tipul de scrutin in numar de salarii minime pe economie - e cate un numar la fiecare tip de candidatura. Sa luam exemplul alegerilor parlamentare: plafonul de cheltuieli pentru o circumscriptie judeteana se calculeaza inmultind numarul de candidati prezentati de fiecare partid in parte cu 60 de salarii minime pe economie.

Este vorba, in cazul alegerilor parlamentare, de o scadere de trei ori - de trei ori mai putin decat era pana acum prevazut. Si legea veche avea o limita de cheltuieli pentru fiecare candidat in parte si s-a micsorat aceasta limita de trei ori.

Par cam putini acesti bani, totusi.

Asa este, dar am dorit foarte mult sa limitam si categoriile de cheltuieli care se pot face in campanie. Este o reducere drastica, insa tinand cont de faptul ca am exclus de la posibilitatea cheltuielii in campanii electorale toate obiectele promotionale, banere nu mai exista, panouri stradale nu mai exista, conceptia legii este sa translatam campania electorala de la una bazata pe resurse la una bazata pe informare.

In acest moment, sunt permise in campanie electorala numai mijloace de campanie care se refera la informarea cetateanului - ca e vorba de presa, de radio, de ziare, de televiziune, materiale tiparite de informare, campanie pe Internet, veti regasi numai lucruri care tin de informarea cetateanului, nu veti mai gasi niciun obiect promotional care, trebuie sa recunoastem, era un fel de mita electorala mascata.

Sunt interzise. Acesti bani sunt singurii bani, nu se mai poate face nimic in plus.

Erau prevazute si acele imprumuturi...

Aici este o confuzie. La solicitarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP) am detaliat atunci cand am vorbit despre aportul candidatului - pentru ca doar candidatii sunt cei care pot depune bani pentru cheltuielile campaniei, nu o alta persoana, persoane fizice sau persoane juridice.

Motivul este ca am dorit legaturile de finantare cu persoane sau entitati care ulterior ar fi putut conditiona sprijinul lor de obtinerea unor avantaje. Si in consecinta doar candidatii pot aduce bani pentru campanie.

Imprumuturile si donatiile sunt acelasi lucru. Aici este vorba de un articol scris la solicitarea AEP, in care se descrie orice sursa de finantare pe care un candidat o poate avea la dispozitie.

Asadar, incepe campania electorala si doar candidatii pot depune bani pentru cheltuielile campaniei, bani care ulterior urmeaza sa fie decontati pentru cine obtine 3 la suta. Si AEP a dorit sa evidentieze sursele pe care un candidat, eventual, ar putea sa le aiba la dispozitie.

Si avem: resurse proprii - are omul bani. Avem: donatii de la persoane fizice. Sa folosesc un termen mai putin oficial, ii dau parintii bani, nu? E si asta o posibilitate.

Dar un prieten ii poate da bani?

Un prieten ii poate da bani cu conditia ca aceasta donatie sa fie transparenta, adica sa se intocmeasca un act notarial si sa fie trecuta in declaratia de avere. Orice declaratie de avere are si o rubrica de imprumuturi si de lucruri de genul asta si avantajul este ca, in Romania, la toate tipurile de alegeri, orice candidatura este insotita de declaratia de avere, orice candidat o depune.

In acea declaratie de avere, trebuie evidentiata orice forma prin care un candidat finanteaza acesti bani de campanie electorala.

Donatiile au o limita?

Bineinteles, sunt limitate in doua feluri: in primul rand, de acel plafon maxim. Indiferent ca un candidat e foarte atractiv si primeste donatii, el nu poate contribui cu mai mult de suma care este plafonarea maxima de cheltuieli in campanie. Si, separat, partidele politice la randul lor. Dar asta e alta discutie, pentru ca in campania electorala nici macar partidul nu poate cheltui bani.

Deci pana la urma legea prevede mai degraba cat se cheltuie decat cat se primeste. E mai degraba o lege a cheltuielilor in campanie decat una a finantarii?

Da, pentru ca separat exista capitolul de finantare a partidelor, dar care nu se refera la campanii electorale, ci numai la finantarea de zi cu zi a partidelor, unde nu se aduc modificari majore. S-au mai introdus niste restrictii suplimentare, la solicitarea grupului de tari pentru combaterea coruptiei, GRECO, ieri (joi - n.red.), un parteneriat al unor tari din Uniunea Europeana.

Am mai desfiintat niste facilitati, de exemplu era o prevedere prin care autoritatile locale erau obligate ca, cu prioritate, sa acorde spatii partidelor politice. Am desfiintat aceasta prioritate, pentru ca se putea transforma intr-un fel de afacere imobiliara a partidelor.

Vor parea niste campanii sarace in ce priveste reclamele.

Da, posibil, insa vor fi niste campanii orientate catre cetatean si din care vor lipsi toate lucrurile care in opinia mea nu erau in regula - de la mici, lautari pana la geci, caciuli, galeti, cizme si toate lucrurile astea care de fapt erau un fel de mita electorala, nu era campanie electorala. Cu ce convingeai un alegator, daca ii dadeai o geaca, ca programul tau e mai bun?

Nu exista si un anumit segment al populatiei la care sa nu ajunga aceste informatii? Cei care sunt destul de izolati de lume.

Afisele sunt in continuare permise, nu e o problema, la fel ca si pliante, brosuri si tot felul de materiale tiparite pe care partidele au tot interesul acum, mai mult ca inainte, sa le duca acasa la alegator. Campania directa va capata o importanta deosebita.

Alegatorii la care va referiti, care sa zicem ca ar fi o extrema - n-au televizor, n-au radio, nu au abonament la ziar -, la acei alegatori va ajunge campania directa, este in interesul partidelor sa o faca. Si cine nu o face are de pierdut.

Deci oricat ar vrea un partid sa dea bani pentru campanie, nu va avea cum?

Nu poate, e exclus, sanctiunile sunt drastice. Si de natura financiara, si de natura penala. Orice lege poate fi incalcata, dar nu merita. Sanctiunile sunt atat de dure, incat cine isi permite e inconstient.

Sanctiunile inseamna nedecontarea sumei cheltuite, amenda care poate merge pana la 100.000 de lei si pedeapsa cu inchisoare pentru persoana vinovata direct.

Nedecontarea... Pana acum oricum nu se deconta.

Bun, dar inca 100.000 de lei si inchisoare cred ca este ceva... 100.000 de lei amenda nu cred ca isi permite cineva cu atat de mare usurinta.

In urma cu cateva saptamani, in contextul scandalului finantarii campaniilor electorale, Elena Udrea spunea "Nu e un secret, asa se finanteza campaniile electorale, de ce va prefaceti ca nu stiti?", cu referire la banii negri.

Elena Udrea stia de banii dati de Cocos in campaniile PDL: Asa se finanteaza, de ce va prefaceti ca nu stiti?

E un lucru neplacut acest scandal de finantare a partidelor, care e in spatiul public, dar din punct de vedere al adoptarii acestei noi legi, a fost o conjunctura favorabila, pentru ca exact acele lucruri care sunt semnalate si care sunt dezbatute in acest moment nu mai sunt permise.

Se va cheltui mai putin, mai indreptat catre alegator si mult mai transparent. 

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:00

Prin prezentul anunț TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. – societate în insolvență, face cunoscut faptul că organizează licitație publică în data de 07.10.2021, orele 14:00, pentru vânzarea, în conformitate cu prevederile art. 154 si următoarele din Legea 85/2014 și cele ale Regulamentului de vânzare întocmit de către Administratorul judiciar și aprobat de Adunarea creditorilor din data de 19.04.2021, a următoarelor autoturisme: Marca An de fabricație Preț pornire licitație (EUR, fără TVA) HYUNDAI iX35 2.0L CRDI 4WD A/T 2012, 7.200,00 TOYOTA HILUX 4X2 SINGLE CAB 2.5L D-4D 2009, 4.400,00, PEUGEOT PARTNER VTC 1.6 HDI 92 CP, 2011, 4.700,00, LEXUS RX 450H PRESIDENT, 2009, 8.400,00, TOYOTA HILUX 4X4 DOUBLECAB 3.0 L D-4D, 2011, 9.300,00 HILUX DOUBLE CAB SILVER METTALIC 2011, 9.400,00 TOYOTA HILUX 3.5 ALB, 2011, 9.200,00. Licitația va avea loc în data de 07.10.2021, orele 14:00 la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L., din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Ședința de licitație se va desfășura in următoarele condiții: A. Vânzător: TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L., cu sediul social în Iași, Șos. Păcurari nr. 128, Jud. Iași, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași sub nr. J22/3277/1994, având CUI 6658553, prin administrator judiciar consorțiul format din KPMG Restructuring S.P.R.L., societate profesională cu sediul în București, DN1, Șos. București – Ploiești, nr. 69-71, sector 1, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0499, tel. 40 372 377 800/fax +40 372 377 700, prin reprezentant permanent Mihai Nicoleta și EuroBusiness LRJ S.P.R.L. cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, număr de înregistrare în Registrul Societăților Profesionale al U.N.P.I.R. 0022/2006, tel/fax: +40 232 220 777, prin reprezentant permanent Eduard Pascal, desemnat conform Încheierii de ședință din data de 12.08.2020, pronunțată de Tribunalul Iași, Secția a II - a Civilă în Dosarul nr. 3516/99/2020. B. Dată si locație ședință licitație: 07.10.2021, orele 14:00. Ședința de licitație va avea loc la sediul Administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași. Înscrierea la licitație se face cu cel puțin 24 de ore înainte de data fixată pentru începerea licitației prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al vânzării, adică cel mai târziu in data de 06.10.2021, ora 15:00. Documentele depuse cu depășirea acestui termen nu sunt luate în considerare. C. Tip licitație: procedura de vânzare prin licitație publică cu strigare, cu preț în urcare si scădere. D. Dosar de prezentare/documente care trebuie să fie incluse în dosarul de înscriere la licitație: Oferta va conține cel puțin următoarele informații/documente și va fi depusă la sediul administratorului judiciar EuroBusiness LRJ S.P.R.L. din Mun. Iași, Str. Zorilor nr. 11, Jud. Iași, în plic închis pe care vor fi înscrise, datele de identificare ale ofertantului și mențiunea „Documente de participare la licitație”, data și ora depunerii documentelor de către ofertant (fără a se depăși data limită de 06.10.2021, ora 15:00):(i) Scrisoare de intenție privind participarea la licitație care va trebui să cuprindă datele complete de identificare ale ofertantului, persoanele care reprezintă legal ofertantul, precum și bunul/bunurile pentru care se înscrie;(ii) Dovada plății garanţiei de 20% din prețul de pornire fără TVA (ordin de plată procesat de bancă), în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO43 BREL 0002 0011 7901 0100, deschis la Libra Bank, suc. Iași; (iii) Împuternicirea persoanei care îl reprezintă pe ofertant la ședința de licitație (dacă este cazul); (iv) Pentru persoanele juridice de naționalitate română, copie de pe certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerțului; (v) Pentru persoanele juridice străine, actul de înmatriculare tradus în limba română; (vi) Pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate; (vii) Pentru persoanele fizice străine, copie de pe pașaport; (viii) Declarația, în original, a ofertantului in sensul că înțelege să cumpere bunurile în starea în care se găsesc, după principiul “unde este, în starea în care este” – nu există un model predefinit. (ix) Acordul ofertantului de acceptare a prezentului Regulament (original) – nu există un model predefinit. (x) Pentru persoanele juridice declarația că nu este insolvent, în insolvență sau în perioada de reorganizare – nu există un model predefinit. (xi) Declarația că deține fondurile disponibile pentru cumpărarea activului la cel puțin prețul ofertat – nu există un model predefinit. (xii) Pentru persoanele juridice hotărârea AGA/Consiliul de Administrație privind aprobarea măsurii de achiziționare a activelor. Plicul va fi însoțit de intenția de participare la licitație, în dublu exemplar, pe care vor fi menționate numărul de înregistrare, data și ora înregistrării. Un exemplar pe care va fi înscris numărul de înregistrare, data și ora, va fi restituit ofertantului. E. Alte informații: - Activele se vând libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanții reale mobiliare sau drepturi de retenție, de orice fel, ori măsuri asigurătorii, conform dispozițiilor art. 91 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență; - Pasul de urcare/scădere este stabilit la valoarea de 10% din prețurile de pornire enunțate mai sus; - Diferența dintre prețul de adjudecare și garanția depusă va putea fi achitată în termen de maxim 10 zile calendaristice de la data ținerii licitației (considerând garanția plătită de adjudecatar ca fiind avans din prețul de adjudecare). Detaliile privind documentația necesară în vederea participării la licitație și modul de organizare a procesului de vânzare, precum și descrierea bunurilor supuse procedurii de valorificare pot fi solicitate administratorului judiciar al TOTALGAZ INDUSTRIE S.R.L. până cel mai târziu in data de 06.10.2021, ora 15:00. Pentru informații suplimentare despre activele scoase la vânzare conform Regulamentului de vânzare disponibil la cerere persoanele de contact sunt: Anabella Pădurariu - reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0232.220.777,0733.683.702, Fax: 0232.220.777 E-mail: office.is@lrj.ro, vanzari@lrj.ro. Loredana Preda – reprezentant al Administratorului Judiciar: Telefon: 0372.377.800, Fax: 0372.377.700 E-mail: loredanapreda@kpmg.com.
CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL, în calitate de lichidator judiciar desemnat prin sentinţa civilă nr.260 din data de 12.02.2014 pronunţată de Tribunalul Iaşi-Secţia Civilă-Faliment în dosarul nr.7176/99/2012 (464/2012) privind pe debitoarea S.C. RHODOS SERV SRL cu sediul social în Paşcani, Aleea Sportului nr.9, jud. Iaşi, având nr. de înregistrare în R.C. J22/982/2006, C.U.I. 18589805, organizează 4 licitatii publice saptamanale, in urmatoarele zile: 30.09.2021, 07.10.2021, 14.10.2021 si 21.10.2021 la ora 14, la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi str. Anastasie Panu nr.27, bl. Moldova 3, et.2, ap.6. Nr. crt. Denumire Preţ de evaluare Euro Preţ de pornire 80%. 1. IMOBIL- situat in Paşcani, str. Dragoş Voda nr. 160A, cu o suprafata desfasurata de 576,13 mp (P+1E+M) constând în spaţiu comercial, spălătorie auto şi spaţiu de locuit, cu număr cadastral 1646, 1646-C1, înscris în CF nr.60540, 60540-C1- Paşcani. 97.000 Euro, 77.600 Euro. Preţul nu conţine TVA. În cazul adjudecării, preţurile vor fi achitate în lei, la cursul BNR din ziua plăţii. Condiţii generale de participare la licitaţie vor fi: Depunerea, cu o zi înaintea fiecărui termen de licitaţie, până la ora 16:00, a urmatoarelor documente: -cerere de participare la licitaţie; -xerocopie dupa actele societatii/act de identitate; dovada achitării garantiei de participare de 10% din pretul de evaluare fara TVA; -dovada achitării caietului de sarcini, în valoare de 2.000 lei la care se adauga TVA; -împuternicire acordată persoanei care reprezintă participantul la licitaţie, dacă este cazul.
În cea mai mare tăcere, Guvernul Orban a majorat accizele la carburanți, în seara de Revelion, după o zi de la eliminarea supraaccizei
01/01/2020 13:57

Ministerul Finanţelor a majorat marti accizele la carburanţi, după ce cu o zi inainte presedintele Klaus Iohannis promulgase legea prin care se elimină supraacciza la carburant, scrie profit.ro. Majorarea a ...

Petru Movilă: „Se vede clar nevoia de drumuri bune, dar și de aplicarea drastica a legislației rutiere”
30/12/2019 21:40

„Jale pe soselele noastre. Zeci de accidente si zeci de morti”, scrie deputatul iesean Petru Movilă (PMP) pe o retea de socializare. Acesta consideră că principalele cauze ale acestei stări de f ...

Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

Bani pentru autostradă, în buget!
23/12/2019 21:06

Amendamentul deputatului iesean Petru Movilă (PMP), privind alocarea a 9,4 milioane lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Tg. Neamţ – Ungheni – Iaşi, parte din Auto ...

Bogdan Cojocaru este noul preşedinte al organizaţiei de Tineret a PSD
23/12/2019 20:42

Comitetul Executiv Naţional, la propunerea preşedintelui Partidului Social Democrat Iaşi, Maricel Popa, l-a numit pe deputatul ieşean Bogdan Cojocaru in funcţia de preşedinte a Organizaţiei de Tineret PS ...

Deputatul Movilă insistă ca Iașul să primească bani pentru IBCV și pentru autostradă
22/12/2019 19:03

Deputatul iesean Petru Movilă (PMP), initiatorul Legii pentru construirea Autostrăzii Unirii A8, a depus la proiectul legii de buget pentru anul 2020 doua amendamente „absolut necesare pentru Iaşi&rdqu ...

PSD consideră că sumele alocate de la buget sunt insuficiente pentru dezvoltarea Iaşului
22/12/2019 17:42

* „Îmi este teamă că liberalii au tăiat deja Iaşul de pe lista investiţiilor din zona Moldovei. Din păcate, se pare că parlamentarii liberali, dar şi ceilalţi din alianţa de la guvernare a ...

USR nu arestează doar consumatorii, taxează și tinerii care mănâncă chipsuri și beau suc. ”Revoluție” în sănătate
21/12/2019 16:18

Ce nu a văzut nimeni la USR si incepe să iasă la suprafată. USR este astăzi in centrul atentiei publice după ce a inăsprit pedepsele pentru consumatorii de etnobotanice, măsură care i-a explodat in f ...

Gabriela Firea va fi dată în judecată de viceprimarul Capitalei
20/12/2019 14:14

Viceprimarul Capitalei, Tomnita Florescu (ALDE), o va da in judecată pe Gabriela Firea, primarul general al Bucurestiului, anuntă aceasta printr-o scrisoare deschisă: „Stimată doamnă primar general, ...

Scandalul din USR continuă. Acuzații și la Giurgiu
20/12/2019 13:52

Acuzatiile si scandalurile din USR par a nu mai avea sfarsit. La Giurgiu, presedintele filialei este acuzat de ”mana sa dreaptă” că i-ar fi solicitat bani pentru numirea in Biroul Electoral Judete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei