(1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.
VIDEO Mihai Tudose detonează nucleara alegerilor: Articolul din Constituție care aruncă totul în aer
Dimensiune font:
Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, susține că în eventualitatea în care va fi anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, atunci se va intra într-o situație extrem de gravă. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie, iar cu reorganizarea alegerilor, noul președinte al României va fi cunoscut după 29 decembrie. În acest context, Tudose a explicat că în Constituție scrie faptul că președintele ”poate fi înlocuit”, dar dacă România nu mai are președinte, atunci locțiitorul nu poate veni la Palatul Cotroceni pentru că nu are pe cine să înlocuiască.
COMPANIE germana angajeaza muncitori pentru Germania
”Aseară, eu înțeleg că domnul Ciolacu a rezolvat problema și a spus că nu acceptă locul 2 la masa verde. Scenariile astea cu ”dacă așa” sau ”dacă așa”, haideți să vedem ce spune CCR, să vedem dacă se ajunge în situația în care să nu avem un președinte desemnat înainte de data de 21 decembrie, pentru că în situația asta nu cred că are cineva vreun răspuns, nici măcar dumneavoastră, care în general aveți.
Eu am citit Constituția și acolo scrie că președintele este ”înlocuit de”, președintele se înlocuiește. Nu există o țară care să nu aibă președinte, e simplu. Dacă președintele nu mai e, atunci nu poate să fie înlocuit.”, a declarat Mihai Tudose. Ce prevede Constituția României
Art. 98 – Interimatul funcţiei
Dacă se anulează alegerile, al doilea tur va avea loc pe 29 decembrie
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în această dimineață, la Radio România Actualități, că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea pe 29 decembrie. Greblă și-a exprimat speranța ca procesul de renumărare a voturior să se încheie în termenul dispus de BEC.
„Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune, să se termine cât mai repede. Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet”, a declarat Toni Greblă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau