Bază de echitaţie sportivă de „5 potcoave”
Dimensiune font:
* o campioană olimpică, 12 cai şi multă pasiune * aceasta este reţeta unei afaceri de succes pe care a pus-o „pe patru picioare” un cunoscut avocat din Iaşi, departe de zgomotul oraşului * la baza de echitaţie de la Voineşti se organizează şi şedinţe de hipoterapie, printre beneficiari aflându-se şi copii bolnavi de autism
Aventura înfiinţării la Iaşi a unei baze sportive de echitaţie a pornit de la dorinţa unei fete, Raluca Bran, fiica avocatului Liviu Bran, de a avea un cal. Apoi, întâlnirea cu instructoarea Simona Măgureanu şi alţi proprietari de cai a dus la concluzia că, şi în Iaşi, acest sport trebuie promovat într-un alt mod. Astfel, la sfârşitul anului 2012 ia fiinţă „Clubul Sportiv Ecvestru Elixir-Zar”, iar din luna aprilie 2013 acesta se mută în „casă nouă”, la intrarea în localitatea Voineşti. „Peste popularizarea acestui sport în rândul copiilor, baza hipică a fost înfiinţată şi în ideea de a da posibilitatea ca exemplarele cabaline să aibă condiţii decente pentru cazare şi antrenament. Ne dorim să încurajăm şi să promovăm echitaţia şi, de aceea, clubul nostru se adresează tuturor iubitorilor de cai şi celor care iubesc acest sport. Baza noastră sportivă este locul ideal unde iubitorii de cai pot veni să se antreneze sau, pur şi simplu, să se relaxeze departe de agitaţia oraşului. Baza hipică a fost ridicată cu gândul de a oferi cailor din proprietatea noastră sau aflaţi în regim de pensiune, cât şi iubitorilor de echitaţie, cele mai bune condiţii de antrenament”, a spus Simona Măgureanu. Primul cal al clubului, Zar, un pur sânge englez ce aparţine Ralucăi Bran, îşi regăseşte numele în denumirea clubului, ca de altfel şi Elixir, provenit de la Neagu, exemplar alături de care Simona Măgureanu a obţinut cele mai bune rezultate sportive.
Baza sportivă de la Voineşti pune la dispoziţie cai din rasa pur sânge englez, Oldenburg, Friesian, Selle Francais, CSR, iar pentru cei mici, cu vârste cuprinse între 4 şi 8 ani, ponei pentru agrement. O şedinţă de aproximativ 45 de minute costă 40 de lei, iar programul are, în medie, 8 ore pe zi. Acesta începe de la ora 8.00 până la 11.00, oră după care caii merg la boxe să se odihnească, să se ferească de căldură şi să mănânce, apoi se reîntorc la program, de la ora 17.00 până la 20.00.
Cine sunt milionarii Iaşului, pasionaţi de echitaţie
La baza de echitaţie de la Voineşti, singurul centru ecvestru din Iaşi, între două şedinţe de călărie, copiii se mai pot relaxa şi în compania cei doi păuni, dar şi a struţilor care de abia aşteaptă să „colecţioneze” câte ceva din mâinile sau buzunarele privitorilor. „Vor veni şi alte animale. Noi mai avem şi o microfermă cu vaci şi capre şi vom putea ca, în viitorul cel mai apropiat, să le oferim copiilor şi produse eco. În prezent, avem un grajd cu 19 boxe. În 11 dintre acestea caii au acces la boxe exterioare, iar celelalte 8 boxe au acces doar în interior”, a precizat Simona Măgureanu.
Printre proprietarii de cai se numără copiii unor persoane cu notorietate în Iaşi, precum Maricel Popa, patronul Omega Tehnoton, sau Lucian Apostol, preşedintele grupului de firme Kosarom. „Am cumpărat acest teren şi am luat-o de la zero. Ideea este să putem oferi copiilor un loc în care întâlnirea cu calul să se facă departe de zgomotul şi poluarea oraşului, să îndreptăm copiii către sport şi natură. Calul îţi dă nişte schimbări, are un rol în formarea copilului, tocmai de aceea organizăm şi şedinţe de hipoterapie. Fiind un animal nobil, calul îţi transmite foarte mult din curajul său, iar un copil introvertit poate să se deschidă spre cei din jur. Nu a fost nici un copil care să fi venit aici şi să nu se îndrăgostească de cal. Primii paşi aici i-au făcut şi copiii şi caii. Atunci când am cumpărat caii dintr-o herghelie erau total needucaţi. Au fost foarte multe săptămâni de dresaj”, a spus Simona Măgureanu. Pentru a exemplifica, ne-a făcut cunoştinţă cu Meloram, care pentru un cub de zahăr salută cu piciorul, cu Concorde, care îşi suge limba vreo 15 minute şi strâmbă privitorul, sau poneiul Grill, care este în stare să sărute pe oricine, totul doar pe o bucăţică de zahăr.
Clubul sportiv oferă posibilitatea proprietarilor să îşi cazeze caii în regim de pensiune, administratorii bazei ocupându-se de tot ceea ce le este necesar acestora, hrană, apă, igienizare, duşuri, potcovit şi antrenament zilnic. Pachetul lunar pentru un singur exemplar costă în jur de 400 de euro.
Un sport nobil, dar costisitor
În afară de acest centru de la Voineşti, în Iaşi mai există un club de agrement, situat în zona Bârnovei, Hamak, care deţine câţiva cai pentru plimbări. „Calul şi grătarul nu prea se potrivesc. Expresia mă trag cu calul, mi se pare cel puţin ciudată. Aici, copiii participă la tot ce se întâmplă cu caii, nu numai la plimbări. Aici se poate vedea cum se potcoveşte un cal, cum se pune un harnaşament, cum este ţesălat. Prin acest centru vrem să oferim copiilor acea latură de terapie prin echitaţie. Am avut aici şi copii cu autism şi a dat rezultate”, a subliniat Simona Măgureanu.
Dacă în turism se folosesc stelele pentru gradul de calitate, condiţiile de la baza sportivă de la Voineşti sunt de 5 „potcoave”. Clubul sportiv oferă posibilitatea proprietarilor de cai să îşi cazeze animalele în regim de pensiune, administratorii bazei ocupându-se de tot ceea ce le este necesar acestora, hrană, apă, igienizare, duşuri, potcovit şi antrenament zilnic. Tot acest pachet lunar pentru un singur cal costă în jur de 400 de euro. „Manejul de exterior este unul dintre cele mai mari din ţară, are 1.700 de metri pătraţi. Pentru viitor. ne propunem să investim într-un manej de interior, ce va putea fi folosit atunci când condiţiile atmosferice nu permit antrenament în aer liber şi, totodată, să construim o cabană şi un parc de joacă pentru copii, să facem, practic, o tabără în care copiii să se simtă în largul lor. Vrem ca în locul de tabără să facem şi un foişor, în care copii să fie mici meşteşugari sau mici bucătari, sub îndrumarea unor meşteri sau maeştri bucătari”, a detalia Simona Măgureanu.
(Nelu Păunescu)
Campioni ai unui sport uitat
Iaşul e mult în urmă la acest sport, menţinut ca disciplină olimpică în România, dar este în acelaşi timp primul care a dat un campion olimpic la echitaţie, pe colonelul Nicolae Marcoci, care a obţinut titlul olimpic la Stockholm, în anul 1956, sportiv legitimat la Steaua, de loc din Miroslava. Instructorul Simona Măgureanu a fost, la rândul său, sportiv de performanţă în echitaţie. Timp de 12 ani a fost legitimată la Steaua, fiind nevoită să se retragă în urma unui accident. „Nu mai avem prezenţe demult, în acest sport. Acum sunt instructor la baza Elixir – Zar şi mă ocup de formarea copiilor. La anul vreau să intrăm în primul concurs, care va avea loc la Piatra Neamţ. Am 5 copii pe care vreau să-i duc la Piatra Neamţ, ca să vadă spiritul concursului. În acest sport, un cuplu se formează în doi-trei ani, pentru a putea merge mai departe. Calul şi călăreţul trebuie să comunice, înainte de toate, pentru a putea să meargă mai departe”, a spus Simona Măgureanu. Pentru această sportivă, ceea ce face astăzi nu este decât continuarea unui vis spulberat de un accident nefericit, o încercare de a insufla tinerelor generaţii, dragostea faţă de un sport nobil, pe cale de a fi scos din orice competiţie naţională.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau