GALERIE FOTO - Poveste de toamnă, în muzeul din Satu Nou
Dimensiune font:
O plimbare în afara Iașului este mereu o alegere bună dacă vrei să te bucuri de câteva clipe de răgaz pe care terasele din marele oraș îl oferă din ce în ce mai greu. Uneori ai nevoie să simți liniștea, nu doar să o asculți, să te bucuri de tihna care acoperă mereu după-amiezile satelor blajine ale Moldovei.
O călătorie la Belcești, la mijlocul unui noiembrie ruginiu, poate dezvălui o lume în care timpul se măsoară altfel, în clipe prelungi care iau locul orelor ce trec în goană atunci când uităm să trăim pentru noi. Drumul se așterne frumos printre casele în fața cărora se înclină merii cu crengi aproape dezgolite, pe care gospodarii au mai lăsa câteva fructe drept mulțumire pentru roada bogată, ori stau sfătoși gutuii plini de fructe aurii. Pe la porți vezi crăițe portocalii sau dumitrițe înfocate, bucuroase și să întâmpine oaspeții, dar și să fie adunate în buchete ce vor colora odăile bunicuțelor bucuroase de musafiri. „Dacă tot ați ajuns până aici ar fi păcat să nu mergeți și la muzeu, să vedeți ce de-a lucruri frumoase sunt acolo”, a spus sfătoasă bunica Elena, arătând cu o mișcare a blândă casa în care preotul paroh Andrei Florariu a amenajat un muzeu tradițional.
Obiectele au fost strânse de la săteni și aranjate cu grijă, spre bucuria celor ce trec pragul. Lăicere, costume populare, unelte folosite în gospodărie, trăistuțe, ulcioare, toate stau frumos rânduite într-un loc care vorbește nu doar despre istoria satului, ci și despre obiceiuri și tradiții. „Auzisem de muzeu, știam că a fost amenajat cu grijă, însă în momentul în care l-am vizitat am pășit într-o lume de poveste, în care fiecare obiect are basmul său. Muzeul din Satu Nou vorbește despre viața fiecărui locuitor, despre pasiunile lor, despre dorința de a lăsa în urmă o amintire”, a spus Geanina Enache, o ieșeancă pentru care tradiția nu înseamnă doar frumos, ci și temelie pentru sufletul fiecărui om. La Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Satu Nou, comuna Belcești, a fost amenajat un impresionant complex, format din Agheasmatar, Centrul de Zi pentru Copii și Tineret „Sfântul Ierarh Nicolae”, Centrul social-filantropic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, Muzeul parohiei, dar și un Centru de excelență pentru copii. Nu poți crește frumos dacă nu îți cunoști rădăcinile, ar fi la fel ca o încercare de zbor fără aripi sau o rugăciune spusă pe fugă, fără a o coborî în inimă.
Nu este ușor să ai în grijă un muzeu al satului fiindcă nu este de ajuns doar să aduni obiectele de valoare, ci și să-i spui povestea, ca să ajungă la cât mai mulți oameni care poate au nevoie uneori de un alt răgaz pe care Iașul îl poate oferi. O tihnă în pridvorul muzeului sau în cerdacul unei case, alături de un gutui sfătos și un motan curios, care știe să se gudure pe lângă oamenii veniți în ospeție.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau