Invata sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi

alimente 13

Dimensiune font:

| 03-03-2021 09:11

Invata sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi

 

 

 

Evita produsele toxice, invata sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi O plimbare pe culoarele magazinului alimentar poate fi o experienta tentanta: randuri si randuri de produse alimentare delicioase toate impachetate in ambalaje colorate, incurajandu-va sa le adaugati in cos, cu nume usor de retinut si mesaje tentante : „natural”, ”gustos”, „economic”, ”delicios”.

La prima vedere, daca ar fi sa ne luam dupa atractivitatea ambalajului, dar uneori si dupa gustul intens al unor produse, ar trebui ca toate alimentele din comert sa fie si hranitoare si bune, iar din consumull acestora sa obtinem doar beneficii.

Pentru ca sa ne dam seama mai bine ce se ascunde in spatele unei etichete atragatoare as vrea sa vorbesc un pic despre mancarea procesata. Ce reprezinta un aliment procesat? Produsul alimentar procesat este acela ale carui proprietati au fost modificate de la starea lor naturala pentru motive economice, de confort (accesibilitate mare, rapiditatea pregatirii etc) dar si de siguranta. Metodele utilizate pentru prelucrarea de produsele alimentare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, prelucrarea aseptica, adaugarea de conservanti, arome, coloranti, agenti de ingrosare. Exista produse procesate, care isi imbunatatesc calitatea, isi mentin o conditie microbiologica buna, astfel incat noi, consumatorii, sa putem beneficia din plin de calitatile acestora. Ca exemplu pot mentiona aici laptele, care odata pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare, este lipsit de microorganisme patogene, nu necesita fierbere inainte de consum fapt care ajuta la pastrarea vitaminelor si altor nutrienti. Cu toate acestea, atunci cand citim pe cutia de lapte vedem ca inafara de lapte normalizat acesta nu mai contine nimic altceva si ne dam usor seama ca avem in fata ceva sigur. Lucrul acesta nu se mai poate spune despre acele produse unde lista ingredientelor se intinde pe cateva randuri si acelea scrise cu caractere minuscule.
Nutritionistii s-au pus de comun acord ca cel mai bine ar fi sa evitam produsele ambalate, care contin mai mult de 5 ingrediente, mergand pe principiul ca un produs cu cat are mai multe ingrediente, cu atat, probabil, este mai procesat.
Din aceste motive trebuie sa invatam sa citim etichetele produselor pe care le cumparam, pentru a evita capcanele comerciale si efectele pe termen lung a unor toxine.
Aleg sa descriu in cele ce urmeaza eticheta binecunoscutului pate de porc romanesc. Chiar daca ingredientele pot varia ca proportii de la o marca comerciala la alta, numarul lor este cam acelasi de fiecare data.

PATE DE PORC

INGREDIENTE:
1. FICAT DE PORC
– inafara de faptul ca ficatul de porc are un continut foarte ridicat de colesterol, avand in vedere ca este o foarte buna sursa de fier, fosfor, seleniu, vitamina B5 (acid pantotetic), vitamina B12, vitamina C si riboflavine, consumul moderat este chiar indicat.
2. SLANINA
- pentru ca aportul de grasimi animale saturate este de obicei mai mare decat ar trebui, iar acest ingredient este al doilea ca proportie in cadrul pateului, ar trebui sa ne delanjeze (100g slanina de porc = 900 kcal)
3. APA – face legatura dintre ingrediente.
4. SORICI – soricii de porc sunt adaugati sub forma de emulsie. Emulsia de sorici contine proteina colagenica cu valoare biologica foarte scazuta si este adaugata in preparatele din carne pentru a le creea consistenta.
5. PROTEINA VEGETALA DIN SOIA –izolatul proteic din soia este obtinut din faina de soia degresata. Acesta a inceput sa fie folosit in industria alimentara din anul 1959 pentru proprietatile sale functionale. Recent, popularitatea proteinei de soia a crescut si multe tari permit existenta pe piata a produselor alimentare care sunt bogate in proteine de soia. Cu toate acestea de ce proteina de soia si nu ficat de porc?
6. SARE – cantitatea exacta nu se specifica, dar produsul este suficient de sarat.
7. AMIDON DE PORUMB
- nu se cunosc efecte secundare prin folosirea in cantitati normale acestuia. El este adaugat ca agent de ingrosare, datorita proprietatilor pe care le are, insa fiind un polizaharid format dintr-un lant de molecule de glucoza, are o incarcatura calorica mare.
8. ZAHAR - un plus de gust, inca un plus de calorii.
9. CEAPA
10. AMIDON DE GRAU
11. POLIFOSFATI
– sunt folositi pentru stabilizarea apei din produs. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase. In timp, in cazul unui consum mare, poate aparea osteoporoza.
12. CONDIMENTE
13. EXTRACT DE DROJDIE
- sau E 621, utilizat pentru produsele alimentare prelucrate pentru a da un plus de gust si aroma. Deasemenea mascheaza gustul amar sau acru al produsului.
14. ESTERI GLICEROLI AI ACIDULUI CITRIC – sunt niste substante care incetinesc procesul de digestie. Prin comparatie, digestia acestora este asemanatoare cu cea a slaninii de porc.
15. DEXTROZA - cu alte cuvinte glucoza simpla, reprezinta o alta sursa de energie mascata din produs.
16. GUMA DE GUAR E412 – substanta folosita ca agent de ingrosare pentru diverse produse, cum ar fi bauturi, supe, branzeturi si unele deserturi congelate, pentru proprietatile sale de a forma solutii foarte vascoase. Printre efectele consumului acestei substante se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
17. GUMA DE XANTAN E415- este un agent de ingrosare obtinut prin fermentarea zaharului de porumb cu ajutorul unei bacterii speciale. Sarurile de topire folosite pentru obtinerea acestui produs afecteaza grav snatatea, dezechilibrand balanta calciu-fosfor-fier.
18. ACID CITRIC - este un produs foarte raspandit in stare libera, in plante si animale. Cel mai raspandit este in sucul fructelor din specia citrus- lamai, portocale, grapefruit. In alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si alimentelor si apare sub numele de E330. Ne poate creste aciditatea gastrica.
19. IZOASCORBAT DE SODIU- cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un pericol clar pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar, dar suplimenteaza inutil sodiul din organism.
20. MONOGLUTAMAT DE SODIU- introducerea monoglutamatului de sodiu in industria alimentara ca potentiator de aroma a revolutionatt industria alimentara, deoarece acest compus se gaseste in toate produsele alimentare conservate si congelate. Are gust dulce-sarat-acru, stimuleaza foarte mult papilele gustative si te face sa mananci mai mult decat ti-ai dori. Reprezinta o sursa importanta de sodiu.
21. CARMIN- colorant produs din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei unei INSECTE numite cosenila (sau din ouale acesteia), care traieste in Mexic. Acest colorant a fost folosit secole la rand in tesetorii, iar de ceva vreme este folosit la prepararea mezelurilor pentru a le conferi un aspect roz lucios. Este foarte alergenic si periculos.
22. NITRIT DE SODIU- substanta avand formula chimica NaNO2, este folosit pentru fixarea culorii si conservarea acesteia la preparatele din carne si peste. Exista studii care au demonstrat ca favorizeaza aparitia cancerului de colon si este foarte toxic, mai ales pentru copii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Cu doar șase locuri libere la ATI, România mărește ritmul de vaccinare. Valeriu Gheorghiță: 'Vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic'
11/04/2021 22:52

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat duminică seara că, incepand de săptămana viitoare, a ...

O nouă pandemie amenință omenirea - De vină ar fi o substanță chimică comună
11/04/2021 22:03

Ray Dorsey neurolog la Universitatea din Rochester crede că o epidemie de Parkinson este la orizont. Parkinson este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă crestere din lume; in SUA, numărul persoanel ...

Pandemia scapă de sub control în India: Cu peste 150.000 de cazuri pe zi, autorităţile interzic exportul de Remdesivir
11/04/2021 20:39

India a anunţat că a interzis exportul medicamentului antiviral Remdesivir şi al ingredientelor active ale acestuia, după o creştere record a cazurilor de infectare cu coronavirus, informează The Guardian ...

Probabilitatea aparitiei cheagurilor de sange dupa vaccinarea cu AstraZeneca:
11/04/2021 19:09

Agentia Europeana a Medicamentului a declarat, miecuri, ca exista o legatura plauzibila intre vaccinul Oxford / AstraZeneca (Vaxzevria) si tipurile rare de coagulare a sangelui, dar aceste reactii apar la unul ...

Raed Arafat explică de ce au fost evacuați pacienții de la Spitalul Foișor în miezul nopții
11/04/2021 16:52

Raed Arafat a explicat in filmuletul postat pe pagina sa de Facebook că in dimineata zilei de sambătă, 10 aprilie 2021, in jurul orei 09:00, Directia de Sănătate Publică a inceput evaluarea Spitalului Foi ...

Omenirea, amenințată de o epidemie de Parkinson
11/04/2021 15:45

Cercetătorii emit un semnal de alarmă si spun că lumea este aproape de o epidemie de Parkinson. Noul factor de risc care ar putea duce la declansarea unei epidemii este o substantă comună, care se folosest ...

OFICIAL | Peste 60.000 de români vaccinaţi în ultimele 24 de ore. Numărul reacţiilor adverse pentru fiecare ser
11/04/2021 15:02

Comitetul National de Coordonare a Activitătii privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a anuntat că in ultimele 24 de ore au fost vaccinate in Romania 61.939 de persoane.   Dintre persoanele va ...

Coronavirus Romania. Peste 1.500 de pacienti COVID internati la sectiile ATI. 129 de noi decese si 3.302 cazuri raportate
11/04/2021 14:04

Numarul cazurilor COVID din Romania a ajuns duminica, 11 aprilie la 1.006.167, dupa ce in ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 3.302 cazuri noi. Bilantul total al deceselor a ajuns la 25.135 dupa ce alti ...

Migdalele ajută la sănătatea inimii
11/04/2021 12:47

Native climatului mediteraneean, migdalele sunt recunoscute pentru beneficiile asupra sănătătii inimii, fiind un aliment extrem de sănătos si versatil. Ca multe alte nuci, migdalele au un continut ridica ...

11 Aprilie – Ziua Mondială de luptă împotriva Bolii Parkinson
11/04/2021 12:30

La data 11 aprilie este marcată, anual, Ziua mondială de luptă impotriva bolii Parkinson (World Parkinson's Day). Ziua mondială de luptă impotriva bolii Parkinson a fost stabilită la această dată reprez ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei