Recomandari privind prepararea unor forme farmaceutice simple din plante medicinale

Medicament

Dimensiune font:

| 08-05-2020 11:14

Recomandari privind prepararea unor forme farmaceutice simple din plante medicinale

 

 

Maceratul este solutia extractiva apoasa cea mai simpla os'.inuta din planta la temperatura mediului ambiant. Acest procedeu este indicat pentru speciile care contin principii activa care se extrag la rece, ca de exemplu Nalba mare, Inul, Viscul s.a. Materia prima vegetala fragmentata sau intreaga se mentine in contact cu cantitatea de apa potabila prescrisa un timp de 1-12 ore, agitind din cind in cind. Se filtreaza prin tifon si se administreaza in aceeasi zi.


Infuzia se recomanda, de obicei, a fi preparata din flori sau din partile de planta cu tesuturi friabile. Materia prima fragmentata se umecteaza cu 3 parti de apa, lasindu-se in repaus 5 minute. Dupa acest timp, plantele umectate se aduc intr-un vas smaltuit cu apa la fierbere, acoperit cu capac. Vasul se mentine 5 minute pe o baie de apa la fierbere, iar apoi se lasa in repaus 15-30 minute. Se filtreaza printr-un tifon care se stoarce usor.


Decoctul este tot o solutie extractiva apoasa obtinuta la cald din materia prima vegetala fragmentata, umectata la fel ca in cazul infuziei, dar mentinuta la fierbere cu cantitatea da apa prescrisa, timp de 30 minute, la foc domol sau pe o baie de apa in clocot. Solutia extractiva apoasa astfel obtinuta se filtreaza fierbinte, apoi peste plante se mai adauga o cantitate de apa fierbinte pentru a completa pierderile prin evaporare. Acest procedeu se intrebuinteaza in special in cazul materiilor prime vegetale cu consistenta dura : radacini, scoarte, unele fructe si seminte.


Toate aceste tipuri de solutii extractive apoase se prepara pentru maximum o zi si se administreaza indulcite cu miere sau zahar, neindulcite sau indulcite cu zaharina sau ciclamat in cazul diabeticilor sau celor care sufera de diaree.


Tinctura este o solutie extractiva hidroalcoolica obtinuta la temperatura camerei. in medicina casnica, aceasta forma farmaceutica se obtine, de obicei, prin macerarea materiei prime in alcool etilic diluat 40-70°, timp de cca. 7 zile, dupa care urmeaza filtrarea. Se administreaza sub forma de picaturi in putina apa.


Siropul, care face parte din categoria Solutiilor extractive apoase, se obtine din macerate, infuzii, decocturi sau sucuri de plante la care se adauga cel putin 60% zahar, care asigura o buna conservare in timp. in siropuri se pot adauga tincturi sau alte substante medicamentoase care le maresc eficienta.


Vinul medicinal este o forma farmaceutica obtinuta din materii prime vegetale fragmentate, dar macerate in vin. Sunt destinate uzului intern, in special pentru stimularea poftei de mincare, in care scop se administreaza cu 1/2 ora inainte de masa. Nu se recomanda celor cu gastrite hiperacide, hipertensivilor si celor cu afectiuni hepatice. Nu se administreaza. copiilor.


Inhalatia se obtine din plante medicinale bogate in uleiuri volatile sau chiar din uleiuri volatile care se pun in vase smatulite sau de portelan, peste care se pune o anumita cantitate de apa clocotita. Vaporii de apa saturati in uleiuri volatile actioneaza cind patrund prin inhalare in caile respiratorii.


Gargarisme. Se prepara sub forma de infuzie sau decoct in plante si se utilizeaza sub forma de gargara in stomatite, afte, amigdalita, abcese dentare etc. Cataplasmele, prisnitele sau compresele, sunt destinate uzului extern si se obtin din diferite solutii extractive apoase sau hidroalcoolice, cu care se imbiba un tifon sau o bucata de pinza de bumbac curata. Cataplasma se aplica direct pe piele pentru a se obtine un efect revulsiv, emolient sau antinflamator. Prin acest mod de utilizare se aplica si unele masti cosmetice.


Baile fitoterapeutice sunt forme de utilizare a plantelor medicinale in uzul extern sub forma de bai. Pentru a obtine un amestec de plante pentru bai (ceaiuri balneologice),plantele fragmentate se introduc intr-un saculet din tifon. Dupa umectare, saculetul cu plante se fierbe, conform inicatiei, 10-30 minute, la foc domol, in 3-5 1 apa care se pune apoi in cada de baie cu apa, la o temperatura potrivita.Celelalte forme de preparare sau administrare a plantelor medicinale sau a extractelor obtinute din acestea, care necesita instalatii industriale, nu intra in obiectivele acestei lucrari. Ele pot fi obtinute pe baza unei prescriptii medicale la farmacii.


Bai locale. Acestea se prepara la fel ca baile fitoterapeutice dar in cantitati mai mici de lichid, si se recomanda in tul unor plagi purulente, hemoroizi etc.


Oteturi aromatice. Se prepara prin macerarea plantelor in de vin, in cantitate de 50-100 g plante maruntite la 1 lingurade otet. Timpul de macerare este de 7-8 zile, dupa care filtreaza prin tifon, iar la sfirsit, continutul tifonului se preia. Oteturile aromatice se utilizeaza sub forma de frictiuni.


Uleiuri medicinale. Se obtin prin macerarea plantelor in .comestibil, timp de 4-6 saptamini. Astfel se prepara uleiurile de Sunatoare, de Musetel sau alte plante. Se folosesc pentru rani greu vindecabile si arsuri.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

România, alertată de gazul radioactiv care provoacă cancer pulmonar / Care sunt cele mai expuse zone din țara noastră
14/04/2024 18:38

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai intalnite cauze ale deceselor cauzate de cancer, cu un procent de 18,2%. Deşi acest cancer este considerat in mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, ...

Poate fi inversată totuși îmbătrânirea? Un nou studiu arată un efect necunoscut până acum al exercițiilor fizice
14/04/2024 17:26

 Un tip de grăsime care se acumulează odată cu imbătranirea ţesuturilor poate fi inversată prin exerciţii fizice, au descoperit oamenii de ştiinţă intr-o nouă cercetare publicată vineri, relate ...

Femeie cu rudă internată la spitalul Sf. Pantelimon: „Asistenta ne spunea să-l încurajăm să-şi accepte moartea, să-şi dea duhul mai repede”
14/04/2024 00:23

O femeie, care si-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente si medici de la sectia unde era internat bărbatul. Bărb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei