Românii mănâncă la o masă cantitatea de sare recomandată pentru întreaga zi
Dimensiune font:
Românii sunt printre europenii care consumă cea mai multă sare.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de sare de 5 grame pe zi pentru un adult. Datele arată că românii sunt pe locul 9 în topul europenilor cu peste 12 grame, potrivit Stirile ProTV.
Un consum mare de sare crește riscul de boli cardiovasculare, principala cauză de deces atât în România, cât și la nivel mondial.
„Cei care dezvoltă și hipertensiune consumă chiar 13 - 14 grame / 24 de ore. Este un lucru extrem de îngrijorător. Riscul unui consum de sare crescut: hipertensiunea, pe de o parte, și complicațiile ei. În primul rând, accidentul vascular cerebral și apoi insuficiența cardiacă, infarctul de miocard", a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, Societatea Română de Hipertensiune Arterială, arată sursa citată.
Un experiment realizat de ProTV arată că la masa de prânz comandată de la restaurant formată din ciorbă, șnițel, cartofi și salată sunt aproape 5 grame de sare, adică necesarul pentru toată ziua.
Medicul Bogdan Sorohan, specialist nefrolog la Institutul Clinic Fundeni, afirmă că hipertensiunea arterială şi diabetul reprezintă factori de risc pentru boala cronică renală. Medicul explică faptul că respectarea regulii privind consumul a mai puţin de două grame de sare pe zi poate scuti o persoană de două sau chiar medicamentepentru tratarea hipertensiunii arteriale.
”Cel mai uşor este să înţelegem care sunt factorii de risc care duc la boala cronică de rinichi şi să începem să- combatem. Dacă-i luăm pe primii noi, care sunt şi cei mai importanţi – diabetul şi hipertensiunea – avem de făcut câteva lucruri, în primul rând care ţin de regimul igieno-dietetic şi să avem o mare grijă la alimentaţie, ăsta este un lucru important, să avem în minte cel puţin 150 de minute de mişcare pe săptămână, să încercăm să mâncăm fără sare. Sarea este un factor esenţial, cu ghilimelele de rigoare, în apariţia hipertensiunii arteriale, dar este un factor atât de uşor de combătut! Renunţarea la sare înseamnă, în conceptul medical, sub două grame de sare de zi, ne luăm două grame de sare pe zi indiferent ce am mânca pe 24 de ore fără să mai adăugăm un strop de sare în mâncare”, a afirmat recent la Medika Tv, medicul Bogdan Sorohan, specialist nefrolog la Institutul Clinic Fundeni.
Medicul a explicat că respectarea acestei reguli privind consumul a mai puţin de două grame de sare pe zi poate scuti o persoană de două sau chiar trei medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, în cele mai multe dintre cazuri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau