60 de ani de la prima cucerire a Everestului! Secretele MURDARE de pe Acoperişul Lumii
Dimensiune font:
Lumea întreagă sărbătoreşte în această săptămână 60 de ani de la prima escaladă, încununată cu succes, a celui mai înalt vîrf muntos, Everest, din Himalaya.
Activiştii ecologişti folosesc această ocazie pentru a atrage atenţia asupra tonelor de gunoaie care au rămas în urma celor care s-au încumetat să ajungă pe Acoperişul Lumii.
Primul explorator care a ajuns pe Everest este Sir Edmund Hillary, ajutat fiind de şerpaşul său nepalez, Tenzing Norgay, în ziua de 29 mai 1953.
De atunci şi până acum s-au adunat multe deşeuri reziduale, iar aceste cifre de mai jos sunt concludente.
35 de expediţii încearcă anual să ajungă la vârful de 8850 m. "Sunt oameni peste tot", spune o alpinistă din Londra, Ayisha Jessa, pentru International Business Times.
3500 de persoane se estimează că au atins Everestul în ultimii 60 de ani. "Everestul nu mai este o experienţă sălbatică", spune şi salvamontistul Graham Hoyland, care adaugă: "Pentru mulţi e ca şi cum s-ar duce la fast-food".
234 de alpinişti au ajuns pe Everest într-o singură zi a anului trecut.
13 tone de gunoi au fost ridicate de pe traseul dintre taberele principale de jos şi culmile stâncoase. Acţiunea de curăţenie a fost demarată în 2008, de Eco Everest Expedition.
Tuburi de oxigen goale, corturi abandonate şi tone de excremente umane au fost ridicate de membrii acestei organizaţii.
"Cele două rute standard, coasta nord-estică şi cea sud-estică sunt periculos de aglomerate, dar şi poluate dezgustător, cu gunoaie care se preling pe gheţari şi adevărate piramide de excremente", povesteşte căţărătorul Mark Jenkins pentru National Geographic.
4,4 tone de gunoi au fost luate numai anul acesta într-o acţiune comună indiano-nepaleză.
2,5 tone din aceste resturi sunt considerate "gunoaie cu risc biologic periculos".
240 este numărul aproximativ al celor care şi-au dat ultima suflare aici. Majoritatea cadavrelor se află încă îngheţate pe munte, în aşa numita Zonă a Morţii, la aproape 8000 de m altitudine.
Guvernul nepalez cere un depozit financiar de 4000 de dolari pentru toţi cei care vor să urce pe Everest. Dacă aceştia nu coboară cu tot echipamentul sau cu propriul gunoi, suma este reţinută de către autorităţi.
Experţii estimează că cel puţin 10 tone de gunoi au mai rămas pe Everest. "Nu putem învinovăţi alpiniştii, mai ales pe cei neexperimentaţi, pentru gunoaiele lăsate în urmă. Chiar şi în cele mai bune condiţii, căţărarea pe cel mai înalt munte din lume este o misiune epuizantă şi periculoasă. Dacă alegi să arunci ce nu mai ai nevoie poate salva energie vitală şi îţi uşurează rucsacul din spate. Cu toate astea, gunoiul acumulat ruinează unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ", a precizat Jenkins.
Sursa: antena3.ro
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau