Noua centrală de cogenerare nu mai pare atractivă
Dimensiune font:
* autorităţile au suspiciuni în privinţa eficienţei noi centrale de cogenerare legată de capacitatea de a furniza căldură în municipiu * perfectul Florin Sinescu este de părere că societatea Termica trebuie păstrată şi folosită în paralel cu centrala Adrem Invest
Oficialităţile locale şi judeţene au devenit sceptice în privinţa centralei de cogenerare care urmează a fi construită în municipiul reşedinţă. Firma Bioenergie - o subsidiară a companiei Adrem Invest a început lucrările de demolare a unor clădiri din apropierea Termica, unde ar urma să fie ridicată noua centrală. Cu toate acestea, viceprimarul Ovidiu Doroftei este destul de rezervat, susţinând că o mare problemă va fi asigurarea biomasei necesare producerii agentului termic: „Are un contract, dar chiar dacă s-au angajat printr-un act adiţional să păstreze preţul la gigacalorie la 116 lei fără TVA, oricând poate să revină asupra deciziei. Nu avem nici o certitudine şi nu le impune nimeni. Cei de la Dorna nu au reuşit să găsească rumeguş pentru centrala de acolo. Când au venit cei de la Adrem Invest i-am întrebat dacă au sursă, ei au răspuns că este secret şi că şi-au făcut angajamentele. Mi-am exprimat îndoiala încă de atunci şi să nu ne culcăm pe o ureche, s-ar putea să fie şi mai greu pentru toţi proprietarii”.
La rândul său, prefectul Florin Sinescu declară că singura variantă eficientă pentru municipiul Suceava este păstrarea în funcţiune a societăţii Termica, care ar putea asigura agent termic chiar şi în paralel cu centrala Adrem Invest: „Există şi o suspiciune din partea mea legată de capacitatea de a furniza. În mod evident se abordează problema ca Termica să funcţioneze în continuare. Este important ca în acest moment să putem furniza agent termic municipiului şi să asigurăm salariile. Va exista un suport financiar de la Guvern pentru a trece iarna”.
Noua centrală ar urma să fie dată în folosinţă vara viitoare
Conducerea societăţii Adrem Invest a declarat recent că valoarea investiţiei a crescut cu 30 milioane de lei ajungând aproape la valoarea de 90 de milioane de euro din cauza schimbării tehnologiilor folosite. Finanţarea este oferită de către Raiffeisen Bank International şi OeKB (Banca de Export şi Import a Austriei). Partenerii Adrem Invest în acest proiect sunt compania austriacă URBAS, care va furniza echipamentele şi compania Schweighofer, care urmează să furnizeze biomasa, asigurarea materiei prime fiind unul dintre punctele cele mai importante de realizat în vederea obţinerii finanţării.
Odată finalizată, centrala de cogenerare ar urma să alimenteze 25.000 de apartamente, conectate la sistemul de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare din municipiul Suceava, respectiv 60.000 de locuitori, potrivit estimărilor celor de la Adrem Invest. Cantitatea minimă de energie termică livrată ar urma să fie de peste 400.000 Gcal/an, iar producţia anuală de energie electrică va fi de peste 160.000 MWh/an, ceea ce ar însemna că eficienţa centralei ar depăşi 85%, potrivit companiei.
Pe de altă parte, reprezentanţii firmei îi îndeamnă pe agricultori să cultive salcie energetică pe terenurile lăsate pârloagă. Asta ar putea fi o adevărată mană cerească pentru firma Adrem Invest deoarece subvenţiile încasate de la nivel central sunt mai mari decât cele care revin prin utilizarea deşeurilor de lemn industrial, diferenţa venind din încasarea valorii certificatelor verzi puse la dispoziţie de Guvern.
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau