Ciocolata, mâncarea interzisă pentru câini și pisici. Care e motivul?

caine

Dimensiune font:

| 17-10-2022 13:22

Experții în animale au avertizat în permanență că n-ar trebui, niciodată, să le dăm ciocolată câinilor și pisicilor, deoarece este un aliment interzis pentru aceste specii. Dar de ce?

Motivul este teobromina, o componentă a arborelui de cacao, un alcaloid cu gust amar care, în ciuda numelui său, nu conține brom, dar provine din rădăcinile grecești theo care înseamnă zeu și broma, care este mâncare, deci este „mâncarea zeilor”.

Această substanță face parte din compoziția chimică a ciocolatei, care poate fi diluată în apă. Se prezintă ca o pulbere albă cu gust amar și este principalul alcaloid găsit în cacao. Concentrația sa poate varia de la 2% la 10%.



În general, această concentrație a acestei substanțe este mai mare în ciocolata neagră decât în ​​ciocolata cu lapte, de exemplu, 28 grame de ciocolată cu lapte conțin aproximativ 60 de miligrame de teobromină, în timp ce 28 de grame de ciocolată neagră conțin aproximativ 200 de miligrame.

Astfel, ciocolata la om nu a fost considerată un aliment toxic, dimpotrivă, studiile spun că se află într-o trăsătură a bunăstării, deoarece tinde să facă oamenii să intre într-o stare de euforie și bucurie, atunci când consumă.

Dar totul se schimbă atunci când animalele de companie consumă produsul, deoarece au un nivel de toleranță mult mai scăzut față de această substanță, deci ar putea provoca probleme grave de otrăvire și chiar moarte.

https://www.emag.ro

Acest lucru este direct legat de cantitatea ingerată de animal în raport cu greutatea sa corporală, deoarece, în cazul câinilor, poate fi o doză apropiată de 300 miligrame pe kilogram, iar la pisici poate fi de 200 miligrame pe kilogram.

Și, deși pisicile sunt mai sensibile la teobromină decât câinii, cazurile de otrăvire sunt mai puțin frecvente la feline decât la canini, deoarece primii au un apetit mult mai select, pe lângă faptul că nu detectează arome dulci, deci care nu au o dorință excesivă față de consumul de ciocolată.

Consumul de ciocolată este periculos pentru inimă?

Cu toate acestea, ciocolata nu poate fi doar dăunătoare câinilor și pisicilor. Oamenii trebuie, de asemenea, să se ferească să o consume în exces, dar nu din cauza ciocolatei în sine, ci din cauza unei alte componente care este amestecată cu cacao și este prezentă în majoritatea bomboanelor din comerț: zahărul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Potrivit organismului internațional, în 2015 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestei boli, reprezentând 31% din totalul deceselor înregistrate.

Ciocolata este unul dintre cele mai consumate produse din lume, un aliment cu conținut ridicat de zahăr care ar putea duce la boli cardiovasculare, dacă este consumat în exces. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, pe lângă ciocolată, consumul unor proporții mari de băuturi cu zahăr ar putea avea și efecte grave asupra oamenilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că prea multe bomboane pot accelera riscul de deces la vârsta mijlocie. Este bine cunoscut faptul că consumul de zahăr în niveluri disproporționate poate provoca creșterea în greutate și crește șansele de a suferi o problemă cardiovasculară.

„Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilități în Marea Britanie, iar dieta slabă este un factor major. Cele mai frecvente linii directoare dietetice se bazează pe substanțele nutritive găsite în alimente, mai degrabă decât pe alimentele în sine și acest lucru poate fi confuz pentru public. Descoperirile noastre ajută la identificarea anumitor alimente și băuturi care sunt consumate în mod obișnuit în Marea Britanie și care pot crește riscul de boli cardiovasculare și mortalitate„, a declarat dr. Carmen Piernas de la echipa Health Behavior in Departamentul de îngrijiri primare Științe ale sănătății de la Nuffield și autor principal a studiului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Ce mâncau bucureștenii în postul din anul 1869: melci, stridii, halva cu miros de trandafir, nuga și unt-de-lemn de Toscana
12/04/2024 14:10

În secolul al XIX-lea, magazinele de profil din Bucuresti se aprovizionau cu delicatese din toată Europa, pentru ca oamenii să treacă mai usor peste post. Institutul de Studii Sud-Est Europene a post ...

Rețete de post. Curry de linte
12/04/2024 10:50

  Originar din Asia de Sud, curry-ul de linte este o mancare de post apreciată pentru aroma sa bogată si textura sa cremoasă. Această retetă combina linte proteică cu condimente exotice si legume ar ...

Detoxifiere cu smoothie cu pătrunjel
08/04/2024 07:45

Sucul de pătrunjel este, de fapt, un smoothie verde care devine un factor potent in eliminarea kilogramelor in plus. Practic, poti combina zilnic o legătură de pătrunjel intr-un smoothie cu legumele si fruc ...

FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
04/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

 Povestea ciocolatei. De la zeii azteci la deliciul modern
01/04/2024 15:18

O călătorie in lumea ciocolatei este mai mult decat o explorare a evolutiei unui produs culinar; este o incursiune in istoria, cultura si inovatia. În ciuda formei si formulei sale actuale, ciocolata is ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei